Sublimă, magică și, totodată, puternică. Astfel aș descrie pe scurt cartea Ceasul cel Rău, scrisă de Raluca Andreea Chiper. Știam de când am citit romanul „Între pământ și apă” că autoarea scrie frumos, că are un stil aparte de a crea povești triste, care însă debordează de sublim prin modul în care sunt construite. Totuși, povestea aceasta m-a surprins, m-a urcat pe culmi și mi-a frânt inima pe parcurs ce se desfășura sub ochii mei.
Acum două seri, ajunsesem la o scenă care m-a făcut să plâng. Nu îmi puteam stăpâni lacrimile și nici să las cartea din mână nu-mi venea. Ieri, întâmplarea a făcut ca o prietenă să mă întrebe de cărțile Ceceliei Ahern. I-am zis că am citit doar seria P.S. te iubesc care, deși mi-a plăcut, nu a trezit în mine vreo dorință nestăvilită de a citi și alte cărți ale autoarei. Îi spuneam că, după părerea mea, Cecelia Ahern are povești triste, dar frumoase. Imediat ce am spus asta, mi-a răsărit în minte Ceasul cel Rău, astfel că am adăugat: „știi ce? Raluca scrie mult mai frumos!”
Deși romanul Între pământ și apă mi-a plăcut tare, tare mult, sunt de părere că romanul Ceasul cel Rău este chiar mai bun, mai frumos. Autoarea are un stil aparte de a așterne cuvintele pe hârtie, o face într-un fel care parcă dă muzicalitate poveștii, o înalță și, în același timp, în transpune pe cititor într-o altă lume, una de basm, însă nu basmul acela în care binele învinge răul, ci un fel de basm unic, în care protagoniștii caută fericirea fără să pară a o găsi vreodată.
Ilinca și povestea ei
Ilinca este o tânără frumoasă și plină de viață. Provine dintr-o familie de moșieri, astfel că viața ei ar fi lipsită de griji și lipsuri. Însă Ilinca nu este deloc genul de fată supusă, încrezută și mulțumită cu bogății diverse. Dimpotrivă, ei îi place să se amestece printre muncitorii de la moșie, să lucreze cot la cot cu slujnicele și fetele de la curte, să umble desculță și, mai presus de orice, să călărească.
În preumblările ei cu Safir, calul său, îl cunoaște pe tânărul Narcis. Băiatul, fost tâlhar, este de acum rămas pe drumuri. Cei doi, Ilinca și Narcis, se tachinează de câte ori se întâlnesc, însă dincolo de tachinări și de revolta unul față de celălalt, pare să mai fie ceva.
În scurt timp, Narcis ajunge să lucreze tocmai la moșia lui Gregoriu Damian, tatăl Ilincuței. Narcis este admirat de toate fetele de la curte, iar el pare să profite de asta din plin. Totuși, cu Ilinca se comportă cu totul diferit față de cum se comportă cu restul fetelor. Treptat, între ei doi încep să se nască sentimente, iar băiatul chiar îndrăznește să spere că va reuși să o ceară pe Ilinca de la tatăl ei.
Lucrurile însă degenerează rapid, odată ce moșierul consideră că Ilinca petrece prea mult cu Narcis, noul grăjdar. Din omul blând pe care îl adoră fiica sa, Gregoriu Damian se transformă rapid într-un monstru capabil de orice pentru a-și vedea fiica departe de oameni pe care el nu îi consideră a fi de nivelul ei. Ce nu știe el, însă, este că tocmai împotrivirea aceasta a sa are să atragă un mare blestem asupra familiei și moșiei.
Ceasul cel Rău – un fantasy excelent din toate punctele de vedere
Sunt sigură că din tot ce v-am povestit, nu înțelegeți de ce spun că romanul Ceasul cel Rău este un fantasy. Ei bine, a doua parte a poveștii ne poartă într-o lume total neașteptată, în care Ilinca este vizitată de un incub. Lumea ei se îmbină cu lumea celestă, iubirea transcende timpul și spațiul și îi aduce Ilincăi Luceafărul în cameră în fiecare noapte.
Dincolo de povestea în sine, care este absolut minunată, cartea este excelentă din toate punctele de vedere. În primul rând, modul în care scrie autoarea este unic, este genul de autor al cărui scriere o poți recunoaște ușor din sute de alte scrieri. V-am spus de la început că sunt fermecată de modul în care scrie Raluca Andreea Chiper, așa că să nu vă surprindă faptul că insist pe acest subiect. Apoi, se observă atenția la detalii, din partea editurii, a editorului. Sunt sigură că și vouă vă place să citiți cărți scrise corect, îngrijit, lipsite de greșeli. Și mie, iar ochiul meu critic este tot mai deranjat de greșelile din cărți, pe care adeseori le întâlnesc chiar și la marile edituri. Ei bine, în această carte, ele lipsesc.
Sunt sigură că romanul Ceasul cel Rău îmi va rămâne mult timp întipărit în minte și în suflet, în lăcașele speciale unde doar cărțile minunate își găsesc cu adevărat locul. Vi-l recomand și vouă și vă asigur că veți avea parte de o lectură deosebită, minunată, chiar dacă povestea este una tristă.
Cartea „Ceasul cel Rău” de Raluca Andreea Chiper poate fi comandată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.
Ce frumos ai scris despre aceasta carte! Nu am nicio îndoială ca e minunata și merita toată atenția!
Multumesc! Da, e chiar minunata, sunt sigura ca si tie ti-ar placea.
Minunata recenzie, Eva! 🙂
Dupa o asemenea recomandare, nu ai cum sa nu adaugi cartea pe lista cu lecturi viitoare! 🙂
Multumesc! Ma bucur, cartea asta chiar merita toata lauda si sa fie citita de cat mai multi.
Cred că mi-ar plăcea și mie. Îmi place mult cum ai prezentat-o.
Multumesc! Ma bucur ca iti place, sunt sigura ca si cartea ti-ar placea.
Ooo, asa faina e cartea? Suna tare tentant povestea. 😀
E minunata, ti-ar placea.