Parallel. Povestiri în nuanțe de gri – Monica Ramirez

parallel

Când vine vorba despre cărțile scrise de Monica Ramirez, poți fi sigur că vei avea parte de o lectură grozavă. Orice am citit până acum scris de autoare a fost cel puțin la nivelul așteptărilor sau chiar peste. Recent a ajuns la mine cartea Parallel. Povestiri în nuanțe de gri, cea mai recentă apariție a autoarei. De data aceasta, avem parte de cinci povestiri.

Am început cartea într-o noapte semi-albă (poveste lungă, pe care nu merită să o menționez). Neputând să dorm, mi-am zis că e momentul să citesc ceva bun, măcar. Și, cum știam că nu dau greș cu vreo carte de-a Monicăi, am luat la mână Parallel, că tot ajunsese la mine cu vreo două zile înainte. Așa cum mă așteptam, cartea m-a prins din prima, ba chiar nu-mi mai venea să dorm de dragul povestirilor. Norbi chiar m-a întrerupt la un moment-dat și mi-a zis să mai și respir, că imediat termin cartea și abia ce am început-o. Ce-i drept, citisem peste 50 de pagini dintr-o răsuflare. Iar dacă ați citit măcar o carte semnată Monica Ramirez, știți exact despre ce vorbesc, sunt sigură.

Ca de obicei, voi face tot posibilul să nu dau spoilere, iar având în vedere că Parallel este o colecție de povestiri, voi scrie doar câteva idei, pe scurt, despre fiecare dintre ele. Așadar, haideți să vă arăt despre ce este vorba.

ADN perfect defect

ADN perfect defect este mărturia unei femei care suferă de cleptomanie. Pe parcursul celor câteva zeci de pagini, reușim să vedem o mică parte a vieții ei. Cleptomania, în ciuda stării financiare extrem de bune, apoi declinul care apare din cauza încrederii oarbe într-o prietenă nepotrivită, urmată de o nouă căsnicie nu tocmai fericită.

Scrisă într-un stil lejer, prietenos și fluid, povestirea m-a captat din prima și m-a pus pe gânduri la final. De ce, veți descoperi doar când veți citi.

Orizontul de dincolo

Am adorat seria Alina Marinescu, iar dacă ați citit-o, sunt sigură că ați simțit la fel. De ce spun despre serie? Deoarece povestirea Orizontul de dincolo m-a dus cu gândul la această serie. Asta pentru că în această povestire avem ca personaje principale agenți operativi CIA.

Când Nicky dispare, întregul CIA-ul e pus pe jar, și în special Jason, care, în ciuda regulilor stricte, îi devenise partener intim lui Nicky. Unde a dispărut Nicky, de ce și, mai ales, cât de bine a reușit să își ascundă urmele?

O povestire scurtă, dar intensă – așa aș descrie Orizontul de dincolo. Prin intermediul acestei povestiri, sunt de părere că Monica Ramirez ne demonstrează că poate scrie serii formate din „x” volume sau o povestire de doar câteva zeci de pagini, iar rezultatul să fie unul la fel de fabulos.

Portal spre o dimensiune secretă

Sunteți pregătiți să descoperiți o poveste fascinantă, despre o altă dimensiune? Pentru că, exact cum îi spune și titlul, Portal spre o dimensiune secretă spune povestea unui bărbat care pătrunde într-o altă dimensiune, mai exact, Shambala. Protagonistul este un fost operator de elită, care a suferit un incident în urma căruia i s-a amputat piciorul stâng. Din neputința de a face prea multe lucruri, Adrian se apucă de pictat.

Este îngrijit de Magda, văduva unui fost camarad de-ai săi, iar aceasta îl încurajează întotdeauna. La insistențele ei, Adrian se apucă să picteze din pură pasiune, dincolo de picturile pe care le realizează la comandă. Însă tocmai aceste picturi au să-l ducă într-o lume necunoscută și neașteptată.

Portal spre o dimensiune secretă a fost o povestire excelentă pentru mine, întrucât sunt fascinată de subiectul abordat, iar modul în care e scrisă face ca povestirea să fie minunată.

Kit Black

Kit Black este o povestire care a apărut în trecut sub format individual. Despre această povestire v-am spus pe larg, pe blog, și vă invit să citiți recenzia. Povestirea îmi este la fel de dragă și acum, ca atunci când am citit-o prima oară.

Amurg de cenușă

Amurg de cenușă este povestirea care încheie magistral colecția de povestiri din cartea Parallel. Chiar aș îndrăzni să spun că povestirea aceasta dă și titlul cărții, deoarece acțiunea are loc în orașul numit Parallel, iar povestea scoate în evidență viața paralelă a unuia dintre personaje.

Abbie este un chirurg de excepție, căsătorită cu un cardiolog briliant și mama unui băiat excepțional. Are viața perfectă, o carieră pe care o iubește, un soț minunat și un fiu pe măsură. E fericită și are tot ce își poate dori. Asta până în momentul în care, în drum spre casă, are un accident care îi pune viața în pericol. În momentul în care află cine era șoferul care a provocat accidentul, întreaga ei existență este dată peste cap.

Amurg de cenușă este o povestire intensă, care stârnește emoții și sentimente puternice. O povestire chiar în nuanțe de gri, cu o ușoară tentă de roz la final. O povestire minunată, pe care am savurat-o pe deplin.

Parallel. Povestiri în nuanțe de gri – o carte excepțională

Fiecare povestire în parte are farmecul ei propriu și magia ei. Nu cred că aș putea alege una despre care să spun că a fost preferata mea, deoarece fiecare a sădit în mine anumite trăiri sau sentimente. Așadar, o să spun doar că per total, cartea Parallel. Povestiri în nuanțe de gri este una excepțională, pe care v-o recomand cu drag. Deși citesc foarte rar proză scurtă, mă bucur că am avut ocazia să citesc aceste povestiri.

Cartea Parallel. Povestiri în nuanțe de gri de Monica Ramirez poate fi comandată pe site-ul Editurii Up.

8 thoughts on “Parallel. Povestiri în nuanțe de gri – Monica Ramirez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.