
Cu toții ne-am confruntat cu moartea cuiva drag, sunt sigură. Poate ăsta a și fost motivul care m-a determinat să iau Cartea tibetană a vieții și a morții, atunci când am găsit-o pe site-ul Editurii Herald. Deși moartea nu este un subiect despre care să vorbim la o cafea, este, cu siguranță, parte din viața tuturor. Viața însăși are ca finalitate moartea și, cu fiecare clipă care trece din viață, ne apropiem de moarte. Oricât de urât sună, moartea este un subiect asupra căruia reflectăm adeseori.
Și, să fim sinceri până la capăt, moartea este, totodată, și una dintre cele mai mari frici ale oricui. Oamenii care nu se tem de ea au ajuns la un nivel spiritual la care râvnim mulți dintre noi. Recunosc că aveam cartea de mult timp, însă nu i-a venit momentul, până acum. Și, cum cred că nimic nu e întâmplător, odată ce am început să o citesc am știut de ce am amânat-o.
Din noiembrie am început să fac terapii complementare, cu Noua Energie. Odată ce am început să citesc Cartea tibetană a vieții și a morții, anumite informații și practici descrise nu mi-au mai fost tocmai străine. Așadar, probabil acum am fost cu adevărat pregătită să citesc această carte, deși nu am știut asta până acum.
Cartea tibetană a vieții și a morții – o carte care te pregătește pentru viață și pentru moarte
Cartea este împărțită în patru părți distincte: Viața, Moartea, Moarte și Renaștere, Concluzie. La final, are Anexe, în care autorul îi prezintă pe învățătorii săi, răspunde la întrebări, oferă două istorisiri și, la final, două mantre.
Prin prisma învățăturilor tibetane pe care le-a primit, Sogyal Rinpoche ne vorbește nu doar despre moarte, ci și despre viață. El consideră că este la fel de important să știm cum să trăim, precum este să ne pregătim pentru moarte.
„În concepția buddhistă, viața și moartea sunt văzute ca un întreg, în care moartea este începutul unui alt capitol al vieții. Moartea este o oglindă în care se reflectă toată semnificația viețiii.”
Maeștrii tibetani au considerat întotdeauna că felul în care moare un om îi va afecta viețile viitoare. Tocmai din acest motiv, ei pun accent pe acceptarea morții, atât a celor dragi, cât și a propriei persoane.
Cartea tibetană a vieții și a morții ne învață cum să avem compasiune și cum să îi ajutăm pe muribunzi să aibă parte de o trecere mai lină, mai ușoară. Iată ce descrie, la un moment-dat, în carte:
„O persoană pe moarte are nevoie înainte de orice să i se arate o iubire necondiționată, eliberată de orice așteptări. Să nu credeți că pentru aceasta e nevoie să fiți experți. Fiți naturali, fiți voi înșivă, fiți un prieten adevărat și muribundul va fi convins că îi sunteți într-adevăr alături, comunicând cu el simplu și ca unui egal, ca de la o ființă umană la alta.”
Un ghid la care să revii
Cartea tibetană a vieții și a morții conține informații de preț, tehnici și pilde menite să îl ajute pe cititor să înțeleagă mai bine viața și moartea. Exemplele sunt cât se poate de elocvente și completează perfect informațiile pe care autorul le oferă.
Este o carte pe care o poți percepe ca pe un ghid, care să te călăuzească în drumul tău prin viață. Te pregătește pentru moarte, a ta și a celor dragi, te ajută să renunți, treptat, la frica pe care o ai față de ceea ce crezi că reprezintă moartea. Cu siguranță, este o carte de spiritualitate pe care toți cei interesați de domeniul spiritualității o vor aprecia la valoarea sa reală și o vor considera drept o carte utilă și esențială în evoluția spirituală.
Cartea tibetană a vieții și a morții de Sogyal Rinpoche poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herald.
O carte speciala! Multumim pentru prezentarea ideilor ei. 🙂
Cu drag!
Cu siguranță o lectură foarte interesanta, dar pentru care trebuie sa fim pregătiți sufletește. Moartea e un aspect destul de dur.
Asa este.
Cred ca e o carte din care avem ce invata. Moartea e un subiect sensibil, greu de acceptat.
Da, asa este.
Cred că oricine poate învăța ceva din această carte. Mulțumesc pentru recomandare!
Asa este. Cu drag!