Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex? – Meg Hickling

Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex

Aveam cartea „Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex” în wishlist-ul de pe Libris cam de un an. Sunteți surprinși? Ei bine, să vă spun și cum am ajuns să am în plan să iau această carte. Anul trecut, Denisa, fiica mea, era clasa întâi. Într-o zi, venită acasă de la școală, m-a întrebat despre sex. În momentul ăla, habar n-am avut cum să reacționez, m-a prins total nepregătită. Îmi venea și să râd, dar și să îi explic pe înțeles. Totuși, sunt convinsă că îmi puteți da dreptate în privința asta, și anume, că noi, ca părinți, nu suntem deloc pregătiți să le spunem copiilor de 8 ani ce este sexul.

Ei bine, continuarea m-a surprins și mai mult. Mi-a zis, printre hlizeli, că ea știe cum se face sexul. Jumate râzând, jumate șocată, am întrebat-o cum se face și, prin gesturi, mi-a arătat oarecum. Desigur, a urmat întrebarea „totuși, de unde știi tu toate astea?”, la care ea a răspuns că de la o colegă.

Momentul respectiv a declanșat în mine o conștientizare: am realizat, atunci, că noile generații sunt mult diferite de noi. În timp ce, atunci când eram eu copil, sexul era un subiect încă tabu, în zilele noastre, copiii nu se mai sfiesc să vorbească despre asta. Că e bine sau rău, cred că nimeni nu poate spune cu exactitate. Cert este că mi-am zis că prefer să îi vorbesc deschis, să îi explic, să fiu pregătită să îi răspund la întrebări și să îi fiu eu prietena de care are și va avea nevoie în următorii ani.

Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex? – o carte pentru părinți

Meg Hickling, autoarea cărții „Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex” a început să predea educația sexuală în anul 1974. La început, se adresa exclusiv părinților și specialiștilor în domeniu, însă, în timp, cursurile ei au început să se adreseze și copiilor și adolescenților. Cartea de față a fost publicată pentru prima dată în 1996 și conține nu doar recomandări ale autoarei, ci și diverse întrebări primite de la părinți și copii, istorioare și anecdote culese de-a lungul anilor în care a profesat în acest domeniu.

De ce am ales această carte? Deoarece se adresează părinților care își doresc să discute deschis cu copiii lor, pentru a-i proteja de mesajele false sau periculoase cu privire la sex, pe care, după cum am văzut chiar eu, le primesc de la colegi sau diverse cunoștințe, încă de la cele mai fragede vârste.

Ghidul este special conceput pentru a ne ajuta pe noi, părinții, să știm ce, când și cum să le spunem celor mici despre sex. În opinia autoarei, discuțiile despre sexualitate și sănătatea sexuală trebuie să înceapă încă de când copilul are doi ani. Bine, să nu vă imaginați acum că le veți povesti cum se fac copiii. La această vârstă, autoarea recomandă ca micuții să fie învățați să spună denumirile corecte, „tehnice”, ale organelor sexuale, fără a le găsi tot felul de denumiri, de exemplu.

Ghid simplu, pe înțelesul tuturor, cu istorioare simpatice

Nu voi intra în detalii despre conținutul acestei cărți. O să vă spun, în schimb, că mă bucur că am ales să iau acest ghid. Citindu-l, mi-a fost întărită convingerea că noi nu am avut ocazia să discutăm deschis despre multe dintre lucrurile care țin de sănătatea sexuală a fiecăruia dintre noi.

Primul capitol ne ajută să stăm de vorbă cu copiii noștri. Ne învață ce este bine să le spunem la fiecare grupă de vârstă și cum să discutăm cu ei, pentru a-i ajuta să aibă încredere în noi, să nu se simtă rușinați la gândul de a discuta cu părinții, să nu le fie teamă că, aducând în discuție acest subiect, ar putea să își supere părinții sau să fie chiar pedepsiți.

Al doilea capitol ne ajută să știm cum să răspundem fără ocolișuri la diversele întrebări pe care copiii noștri ni le-ar putea adresa cu privire la subiect.

Al treilea capitol este dedicat sănătății și ne explică modul în care ne putem ajuta copiii să își mențină sănătatea, ferindu-se de bolile cu transmitere sexuală.

În cel de-al patrulea capitol, autoarea ne vorbește despre valorile noastre, despre cum să vorbim cu copiii noștri în cazul diverselor valori familiale și a religiei pe care o avem.

Mie mi s-a părut extrem de util acest ghid, am avut de învățat câteva lucruri utile din el și sunt convinsă că îmi va fi de folos pe viitor, pentru discuțiile cu fiica mea.

Voi ați fi dispuși să discutați cu copiii voștri despre sex de la vârste mici? Credeți că v-ar fi utilă cartea „Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex”?

Cartea Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling se poate comanda de pe Libris.

10 thoughts on “Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex? – Meg Hickling

 1. Mi se pare un real ajutor pentru parinti un astfel de ghid. Si ai dreptate, generatiile de azi sunt diferite. Trebuie sa incepem sa vorbim cu ei mult mai devreme despre sex.

  1. Despre ideile lui am vazut doar discutii pe FB, nu urmaresc nimic la TV, deci sunt cam pe dinafara. Categoric un astfel de ghid este mult mai profesionist si util decat prostiile debitate de aia la TV.

 2. Îmi cam imaginez ce reacție ai avut!
  Într adevăr, noile generații sunt complet diferite, iar părinții deschiși și pregătiți pentru tot felul de provocări.

 3. Salutare,

  Deci ai cumparat cartea. Ce ma bucur. De faza cu aspiratorul ce spui? Sau mai bine spus, ce fraza sau pasaj ti s-a parut edificator? Sper sa mai cumperi pe viitor si alte carti. Sunt sigura ca informarea este cea mai buna preventie. Bafta.

  1. Multumesc! Da, am cumparat-o, ti-am zis ca o aveam de mult timp in plan, cand am vrut sa o iau nu era pe stoc. Toata mi-a placut si fiecare istorisire mi s-a parut ca are farmecul ei. Am avut multe pasaje la care am reactionat in gand in genul „asta nici eu nu stiam, nici mie nu mi-a zis nimeni cand eram copil” sau altele asemenea. Cu siguranta voi mai lua si altele, sunt absolut necesare in zilele noastre si vreau sa profit cat mai mult de faptul ca astfel de carti exista si ca subiectul nu mai este tabu, cum era cand eram noi copii. Chiar ma gandeam pe parcursul lecturii cat de mult s-a schimbat lumea in 20 de ani, din punctul asta de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: