Sanatatea dintilor nostri nu este intotdeauna perfecta. Este posibil ca in urma unui incident sau din cauza igienei orale deficitare, sa fie necesar sa inlocuiti un dinte deteriorat sau nesanatos. Daca acesta din urma a pierdut prea mult material, uneori nu veti mai avea de ales decat sa instalati o coroana dentara, care va folosi la inlocuirea vidului si va oferi o structura stabila si durabila protezei. Trebuie specificat, de la bun inceput, ca exista diferite tipuri de coroane, materiale alese si detalii privind instalarea.
Ce este o coroana dentara
O coroana dentara este o proteza care va inlocui dintele natural. Aceasta solutie va fi oferita de catre stomatolog pentru: a proteja un dinte deteriorat, inlocui un dinte deteriorat, rupt sau crapat, a restura un dinte care a fost devitalizat, a inlocui in timp un dinte malformat sau decolorat, deformat sau blocat de o umplutura, a acoperi un implant dentar.
Pentru a rezuma, putem spune ca o coroana dentara ajuta la intarirea sau infrumusetarea unui dinte atunci cand acesta este deteriorat, rupt sau mort (ca urmare a cariilor sau dupa devitalizare). Prin urmare, va actiona ca un fel de capac pentru a acoperi dintele deteriorat, fiind fixat cu ciment.
Intregul scop al coroanei dentare este salvarea dintelui si evitarea extragerii acestuia, prin pastrarea pulpei (cel mai adesea folosita in urma tratamentului canalului radicular). Radacina va fi in continuare utilizabila si va servi drept suport pentru implantarea coroanei dentare. Amplasarea coroanei se poate face si dupa un implant, daca dintele a fost deteriorat si, prin urmare, a fost extras. In acest caz, implantul va inlocui radacina si va servi drept suport pentru coroana dentara.
Ca parte a familiei de proteze dentare partiale fixe, coroana prezinta multe avantaje:
-Estetica: ajuta la redarea zambetului si il face mai frumos prin unificarea culorii si formei dintilor;
-Functionalitate: o coroana va consolida un dinte prea slab sau deteriorat si, prin urmare, isi va recapata functia completa de mestecat. Coroanele dentare sunt la fel de puternice si durabile ca un dinte natural;
-Stabilitate: coroanele sunt in general lipite (folosind ciment) pe dintele natural, iar acest lucru este permanent. Spre deosebire de protezele amovibile, acestea nu trebuie eliminate pentru intretinere si, prin urmare, sunt mult mai stabile.
Exista diferite tipuri de coroane dentare. Principalele sunt:
Coroana metalica
Acesta este tipul de coroana dentara cel mai utilizat, in special datorita pretului foarte accesibil si a soliditatii sale. Cu toate acestea, coroana metalica este mult mai putin estetica (deoarece nu reproduce culoarea naturala a dintelui) si, din acest motiv, este plasata in general pe dintii din spatele gurii. Metalul folosit poate varia de la aur la argint.
Mai recente decat celelalte modele, aceste coroane sunt compuse dintr-o structura ceramica foarte rezistenta. Coroana imita perfect nuanta naturala a dintilor. Cu siguranta sunt printre cele mai scumpe coroane dentare din punct de vedere al calitatii. Ceramica este, de asemenea, un material biocompatibil, ceea ce inseamna ca acest tip de coroana se va potrivi perfect in gura, limitand riscul de respingere.
Pe de alta parte, coroana ceramica completa nu este recomandata daca aveti probleme de ocluzie (daca dintii superiori si inferiori nu sunt aliniati corespunzator) si daca suferiti de probleme dentare mai grave. Ceramica este, intr-adevar, mai putin rezistenta decat metalul si poate fi rapid deteriorata in contact cu alti dinti.
Coroana din rasina
Folosita temporar pentru a va proteja dintele in asteptarea coroanei finale, este mai poroasa si lasa bacteriile sa treaca, motiv pentru care nu trebuie sa o pastrati prea mult timp.
Coroana metalo-ceramica
Compusa dintr-un invelis metalic care va fi acoperit cu o fateta ceramica (aceeasi culoare ca a dintelui natural), aceasta este o optiune atat estetica, cat si durabila si, in orice caz, cea care ofera cel mai bun raport calitate pret.
Coroana ceramica-zirconiu
Zirconiu in interior, exterior din ceramica: aceasta coroana dentara reproduce perfect aspectul natural al dintelui. Din pacate, aceasta este cea mai costisitoare optiune.
Fixarea unei coroane dentare
Ar trebui sa mergeti la medicul stomatolog cel putin o data sau de doua ori pe an pentru a verifica starea de sanatate a dintilor. Acest lucru va permite medicului sa detecteze un dinte deteriorat, care trebuie inlocuit si pentru care montarea unei coroane dentare este adecvata.
In timpul primei intalniri cu dentistul, acesta din urma va incepe prin pregatirea dintelui deteriorat pe care se va pune coroana (prin slefuire). Pentru a face acest lucru, el va face un mulaj al dintelui inainte de a pune o coroana temporara (cel mai adesea in rasina sau acrilic). Nu va faceti griji! In general, aceasta coroana temporara nu este foarte estetica sau durabila, dar nu este facuta sa ramana in gura foarte mult timp. Instalarea acestei prime coroane se va face in general sub anestezie locala, astfel incat medicul sa poata sculpta dintele natural si sa faciliteze instalarea protezei finale. Mulajul dintelui care trebuie inlocuit, dar si al celor din jurul sau va fi apoi trimis unui tehnician care va fi responsabil de proiectarea coroanei dentare.
Dentistul si protetistul se vor asigura apoi ca coroana finala se va potrivi perfect cu dantura naturala. In special, vor verifica culoarea si forma, comparand-o cu dintii de langa cel pe care trebuie sa il inlocuiti. Daca ati optat pentru o coroana de metal sau metalo-ceramica, tehnicianul va trebui sa fabrice si structura metalica care va fi apoi acoperita cu un strat de ceramica.
La doua-trei saptamani de la prima vizita la dentist, dentistul va indeparta coroana temporara si va verifica daca cea finala se potriveste perfect cu dintii naturali. Daca da, el il va pune pe dintele deteriorat cu ciment dentar, pentru a-i reda aspectul initial.
Acest articol este un guest post.
Avem la îndemână o mulțime de tehnici pentru o dantura frumoasă.
Asa este.
Ce fain. Citind despre acest lucru, vizita la dentist nu mai pare chiar asa înfricoșătoare.
Ma bucur!