Două dintre metalele prețioase sunt aurul și argintul. De multe ori întrebarea care se pune este în ce să investești, atunci când ai ceva bani cash și simți că vrei să faci ceva cu ei. În orice tip de perioadă ai fi, boom economic sau recesiune, banii investiți în aur sau argint nu se pierd, spre deosebire de alte investiții.
O analiză comparativă a unor grafice privind felul în care crește sau scade prețul acestor metale ar trebui să fie destul de relevantă așa încât să ne decidem dacă investim în verighetele din aur Mistery sau argint și dacă investiția este eficientă.
Un lucru este cert: aurul este mai scump decât argintul. Aurul este considerat monedă de schimb, se utilizează mai des în fabricarea de bijuterii, iar băncile și investitorii caută mai mult aurul decât argintul. Atât aurul, cât și argintul sunt considerate, totuși, mărfuri prețioase și pot fi oricând valorificate, vândute, banii investiți sunt recăpătați, deci banii nu sunt blocați în aceste metale.
Întrebarea care se pune este cum depozităm aceste metale. Evident, aurul, fiind mai valoros, o cantitate mai mică de aur se depozitează mai ușor decât echivalentul în bani a argintului. Poți depozita aceste metale în bănci, unde, însă, ar trebui să plătești ceva pentru acest depozit, dar nu mai ai grija siguranței metalului tău; singura problemă ar fi dacă există vreo calamitate, o situație excepțională, când nu mai ai voie să retragi metalul depus. Dacă îl ții în casă, îl poți valorifica oricând dorești, dar ai o grijă în plus, legată de siguranța acestuia în propria locuință.
Cu siguranță piața aurului este mai mare decât a argntului, iar cu cât ai mai mulți bani, tendința este să se investească în aur și mai puțin în argint. Prețul argintului este dat mai mult de valoarea sa industrială, de utilitatea sa în industrie, decât în raport cu valoarea metalului concurent, adică aurul. Argintul, însă, este mai recunoscut pentru descreșterile sale bruște, și apoi o recuperare ușoară, față de aur, ale cărui fluctuații sunt mai puțin bruște.
Cert este că ambele achiziții au riscul lor, așa cum nici păstrarea banilor în bănci sau la saltea nu sunt variantele cele mai sigure. Orice investiție are un risc pe care trebuie să ni-l asumăm, dar investiția în metale prețioase rămâne o opțiune interesantă.
Foarte utile informatii! 🙂 Multumim, Eva! 🙂
Ce interesant ca bijuteriilor, pana la urma, tot munca umana artistica le adauga cea mai mare valoare. 🙂
Cu drag! Da, asa este. 🙂
Foarte interesante și utile recomandări.
Ma bucur.
Aurul mereu va fi valoros, indiferent de perioada.
Asa este.
Mereu aurul va câștiga această “luptă”
Categoric!