Încleștarea epocilor – Ștefan Ciocioi

încleștarea epocilor

Seria Cele douăsprezece încuietori. Volumul 1

Vă doriți să citiți o carte „wow”? Atunci am pentru voi o recomandare, un epic fantasy care o să vă uimească prin complexitatea sa, prin povestea sa și prin farmecul său aparte. Este vorba despre Încleștarea epocilor, primul volum al seriei Cele douăsprezece încuietori, a autorului Ștefan Ciocioi. Eu efectiv am savurat fiecare pagină, fiecare cuvânt!

Autorul a creat o lume numită Planaria, împărțită în mai multe regate. În centrul poveștii se găsește Regatul Liniera, condus în prezent de Alton Linus, rege care are un fiu și o fiică. Liniștea regatelor este distrusă de amenințarea venită din partea Regatului Daetria. Simțindu-se sub amenințarea unui război care ar putea sfârși prin cucerirea Linierei, regele este nevoit să vină cu un plan.

„Intrară toți în Camera de Război. Era o încăpere destul de spațioasă, cu zeci de hărți împăturite, multe teancuri de cărți așezate peste tot. Pe un perete se putea vedea întregul continent, cu fiecare regat în parte. Un fir roșu, împletit, delimita acum noua Daetria. Atunci au realizat toți că pericolul era real.”

Împreună cu fiul său, prințul Eldric Linus, regele pune la cale un plan de atac pentru a alipi Regatul Estal propriului său regat, pentru a deveni mai puternic din punct de vedere militar. Este momentul decisiv al poveștii, decizie care va duce la declanșarea unor războaie.

Încleștarea epocilor – un epic fantasy cu magie, zei și personaje fantastice

Războiul dintre regate nu este, însă, un război obișnuit, deoarece fiecare regat are trupele sale speciale, care luptă alături de armată, și care dețin diverse magii specifice fiecărui regat în parte. În Regatul Liniera, unii consideră magia ca pe un lucru pozitiv, o binecuvântare de la Zeița Luminii, pe când alții o consideră un adevărat blestem, un lucru negativ, care le afectează viețile în moduri neplăcute.

Dincolo de războiul dintre regate, conducătorii Linierei mai au de înfruntat și alte obstacole, atunci când un zeu se trezește și îi atacă ajutat de o armată formată din monștrii din piatră.

M-a fascinat modul în care autorul a descris locurile, personajele și toate întâmplările. Fiecare scenă este descrisă în detaliu, astfel că pentru cititori este foarte ușor să se simtă prinși în mijlocul acțiunii și chiar să se identifice cu personajele. Datorită descrierilor și a detaliilor, povestea se conturează frumos, iar locurile devin reale în ochii cititorilor.

Primul volum al seriei Cele douăsprezece încuietori, Încleștarea epocilor, ne aduce într-o lume imaginară care, datorită modului de scriere al autorului, devine cât se poate de reală și palpabilă pe măsură ce citim. În plus, personajele sunt interesante și complexe, au trăsături individuale foarte bine conturate, care ies la iveală din modul în care vorbesc și se comportă, precum și din deciziile pe care le iau în punctele-cheie ale acțiunii.

Un alt aspect pe care l-am apreciat tare mult este umorul autorului. Cu toate că povestea este amplasată într-un timp și spațiu ireal, umorul și-a găsit foarte bine locul în poveste. Autorul folosește un umor fin, subtil, care iese la iveală în dialogurile dintre personaje și, după părerea mea, dă un aer autentic și deosebit poveștii.

Un început de serie intrigant de la un autor promițător

Primul volum mi-a plăcut tare mult, este complex, are acțiune din plin și ne oferă și o mică undă de romantism. Urmează să citesc și al doilea volum, curioasă fiind de continuarea poveștii care îl are în prim-plan pe prințul Eldric Linus, cel puțin în primul volum. Vă recomand și vouă să citiți această serie și vă asigur că lecturarea ei o să vă ofere momente magice, petrecute într-un spațiu fermecător.

„Prin fereastra larg deschisă, pe unde razele astrului ceresc se strecurau dansând, cerul lipsit de nori se prelingea cu grijă în ochii ei cristalini, în care prințul zări o licărire feerică, o însăși manifestare a Luminii. Chemarea spre divinitate, spre acea privire pătrunzătoare, plină de viață, prin pielea fină, ca laptele, peste umerii acoperiți cu râuri aurii, pe sub rochia azurie, o continuare a ochilor săi, ascunsă sub pătura de catifea, o chemare pe care Eldric o aștepta, pe care n-o putea înțelege. Își dorea să meargă alături de ființa din fața sa, Zeița ruptă din legendele străvechi și așezată în calea privirii lui.”

Volumul Încleștarea epocilor de Ștefan Ciocioi poate fi comandat de pe site-ul Editurii Up.

De asemenea, este disponibil un pachet format din primele două volume ale seriei Cele douăsprezece încuietori.

6 thoughts on “Încleștarea epocilor – Ștefan Ciocioi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.