Iarnă căzută-n genunchi – Dan Claudiu Tănăsescu

iarnă căzută-n genunchi

Editura Velvet Story, una dintre cele mai noi edituri de pe piața de carte din România, arată pornită să publice numai cărți bune. Prima carte pe care am citit-o publicată la Editura Velvet Story, Cazul „Vulpea” de Leila Sandra M., mi-a plăcut tare mult. I-a urmat cartea Iarnă căzută-n genunchi, care mi-a întărit convingerea că noi, cititorii, vom avea parte de lecturi minunate de la noua editură.

Iarnă căzută-n genunchi este genul de carte despre care nu ai cuvinte, atunci când trebuie să o descrii. Este cartea care trebuie citită, pentru a fi înțeleasă pe deplin. O carte excelentă, profundă și scrisă într-un stil care face cuvintele să se transforme în imagini sub privirile cititorului.

Romanul aduce în ochii cititorului un peisaj de epocă, acțiunea fiind amplasată în vremurile când încă existau prinți și moșii pe teritoriul României. Descrierile care se împletesc cu narațiunea fac ca întregul peisaj să se contureze minunat în mintea cititorului, completând acțiunea prin imagini vii, descrise în amănunt.

Dacă ar fi să încadrez romanul într-un anumit gen, cred că aș opta pentru dramă. Asta deoarece cartea prezintă viața unor țărani, cu toate greutățile, încercările și traumele pe care le trăiesc. Ca personaje principale, aș spune că sunt mai multe, însă eu am considerat că personajul în jurul căruia este construită întreaga poveste este Păun, administratorul moșiilor prințului Bardescu.

Iarnă căzută-n genunchi – o poveste de viață

Păun, administratorul moșiei, are șase fete. La un moment-dat, a adus în comună un băiat orfan, pe Mardare, care ajunge să lucreze pentru grecul Veriadi. O glumă nevinovată de-a lui Mardare, spusă într-un moment nepotrivit, îi dă întreaga existență peste cap. Astfel, ajunge să fugă din casa grecului și, fără voia lui, devine unul dintre hoții găștii lui Brică, un hoț renumit din zonă.

De aici pornește întreaga acțiune, iar cititorul are ocazia să vadă povestea spusă atât din perspectiva lui Mardare, cât și din a lui Păun. Pe de o parte, Mardare începe o viață nouă, care, deși nu îl mulțumește, îl ajută să rămână liber și în viață. Pe de cealaltă parte, Păun și Veriadi își doresc din tot sufletul să se întoarcă Mardare, pregătiți să îi ierte orice greșeală săvârșită înainte de dispariție.

Pe măsură ce povestea avansează, suntem martorii nu doar evenimentelor trăite de personaje, ci și a sentimentelor lor, a frământărilor interioare ale diverselor personaje ale cărții. În ceea ce privește acțiunea, o să vă las pe voi să descoperiți despre ce este vorba și ce se întâmplă cu personajele, în cele din urmă. Vă asigur că merită că citiți cartea, pentru a descoperi o poveste de viață desprinsă din vremuri trecute.

O carte care creionează povești de viață sub ochii cititorului

Iarnă căzută-n genunchi este o carte care adună, în cele puțin peste 200 de pagini, numeroase trăiri și povești de viață. Întâmplările diverselor personaje se întretaie și se completează, pentru a forma un întreg. Descoperim secrete de mult ascunse, o iubire interzisă, durere, suferință, decizii greșite și curajul de a înfrunta realitatea pentru a reveni pe calea cea bună.

Dincolo de povestea în sine, mi-a plăcut modul în care sunt creionate personajele și faptul că fiecare dintre ele are trăsături individuale foarte bine definite, distincte, unice. În plus, detaliile și descrierile minuțioase ajută la formarea întregului peisaj în care are loc acțiunea. Datorită acestor descrieri, imaginile se conturează și se derulează precum un film sub ochii cititorului.

Așadar, vă recomand cu toată încrederea această carte! Veți descoperi în ea parfumul de epocă și personaje autentice.

Cartea Iarnă căzută-n genunchi de Dan Claudiu Tănăsescu poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Velvet Story.

8 thoughts on “Iarnă căzută-n genunchi – Dan Claudiu Tănăsescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: