Cum se îngrijesc cuticulele

cuticule

Cuticula este un strat de piele transparent care se află la baza unghiei și care are rolul de a proteja unghiile de bacterii. Din acest motiv, îngrijirea cât mai corectă a acestei zone este extrem de importantă pentru sănătatea unghiei; această zonă este destul de sensibilă, putând a se usca și chiar infecta. Alături de cuticule, pe unghie, există o zonă albă, în formă de semilună, un loc unde sunt produse celulele care vor alcătui unghia.

Firele de păr au, de asemenea, niște cuticule formate din celule moarte, care protejează firul de păr și care, daca sunt sănătoase, dau firului de păr strălucire.

Cuticulele unghiilor este foarte important să fie ținute curate, pentru că astfel se mențin unghiile sănătoase și se previn infecțiile; pentru a se curăța corect, este recomandat să înmuiați degetele, atât de la mâini cât și de la picioare, în apă călduță, în care să se adauge și săpun, timp de aproximativ 10 minute, așa încâ să fie îndepărtate orice fel de mizerie.  De asemenea, se poate aplica și ulei de cuticule care ajută și la recăpătarea elasticității unghiei, dar și la dezinfectarea și protecția acesteia. Foarte important este atât pentru cuticule, cât și pentru mâini, în general, să se evite crăparea acestora deoarece printre acele crăpături se pot instala microbi dăunători sănătății; prin urmare și aplicarea unei creme de masaj este benefică deoarece previne apariția crăpăturilor cuticulelor și, implicit, a mâinilor.

Recomandări pentru cuticule îngrijite

Se obișnuiește tăierea cuticulelor iar întrebarea care se pune este dacă este sau nu un proces util. Prima tendință într-un salon este ca acestea să se indepărtezi cu un foarfece fin pentru a da unghiei un aspect frumos; în această situație există posibilitatea de a tăia din greșeală chiar pielea degetului, ceea ce ar putea fi o poartă de intrare a microbilor, iar dacă forfecuța nu este bine dezinfectată, se pot transmite tot felul de boli; chiar în absența unui asemenea incident, dermatologii nu recomandă îndepărtarea cuticulelor deoarece unghia este mult mai expusă și pot pătrunde în interior, cu mai mare ușurință, bacterii.

Recomandarea este ca acestea, mai degrabă, să fie împinse spre interior, iar dacă vă mențineți dorința de a le tăia, este indicat ca măcar acestea să fie foarte bine înmuiate pentru a se evita accidentele iar îndepărtarea să nu fie totală, ci doar excesul de piele să fie eliminat.

Acest articol este un guest post

4 thoughts on “Cum se îngrijesc cuticulele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: