Angáraka. Vol. 1: Balanța – Lavinia Călina

balanța

Cărțile Laviniei Călina sunt mereu un deliciu pentru mine. Fiecare carte pe care am citit-o (și acum declar că le-am citit chiar pe toate publicate până în momentul ăsta) mi-a dat o stare de bine, m-a surprins plăcut, m-a prins între paginile sale. La fel a fost cazul și cu Balanța, primul volum al seriei Angáraka. Până acum, autoarea a scris două serii distopice (Ultimul avanpost, Zona Zero) și o serie fantasy (Neamul Corbilor), iar de data aceasta, a abordat un alt stil: SF.

Poate știți că nu prea citesc SF, însă fiind vorba despre una dintre autoarele mele preferate, nici măcar nu m-a interesat ce gen este cartea și deja știam că vreau să o citesc. De fapt, ca să fiu sinceră până la capăt, nu am citit nici măcar descrierea de pe copertă (șoc și groază!) atunci când am ales-o. Am luat-o doar pentru că e scrisă de Lavinia Călina și până acum mi-a plăcut tot ce a scris. Mă bucur că am luat cartea, pentru că a fost încă o surpriză plăcută de la autoare. Alături de celelalte cărți ale sale, și Balanța este una grozavă, cu un subiect original și interesant.

Viața pe două planete cât se poate de diferite

Angáraka a fost o colonie a Terriei, până în urmă cu sute de ani, când în urma războiului dintre ele, Angáraka a reușit să devină puternică și a început să exploateze Terria. Deși în trecut Terria fusese o planetă bogată, acum este una extrem de poluată și încărcată de radiații, astfel că locuitorii săi rar prind vârsta de 40 de ani. În plus, locuitorii Terriei lucrează pentru a aduna credite angárakariene, în speranța că se vor putea muta pe planeta Angáraka.

Spre deosebire de Terria, Angáraka este prosperă, lumea acolo este sănătoasă și fericită. Trupele angárakariene își trimit cadeții pentru instrucție pe Terria. Diferențele între cele două planete sunt multe, bazate în special pe stilul de viață, pe traiul pe care îl duc cele două populații.

Însă, deși majoritatea Terrienilor sunt supuși Angárakarienilor, există și o grupare de Terrieni care se răzvrătesc împotriva subjugării. Aceștia sunt un grup de rebeli cunoscuți sub denumirea de VEX și tot ce își doresc este să distrugă planeta Angáraka și să elibereze Terria.

Balanța se înclină când spre bine, când spre rău

În acest prim volum al seriei, cunoaștem locuitorii de pe Terria și Angáraka, rebelii din VEX și vedem confruntările dintre ei. În plus, descoperim cum Balanța se înclină când într-o parte, când în cealaltă, decizând astfel soarta oamenilor, chiar schimbând-o uneori în decurs de doar câteva secunde.

Accentul este pus pe confruntarea dintre rebelii VEX și conducătorii de pe Angáraka. Cei doi lideri VEX, Da’Rion și Vega, sunt căutați de conducătorii de pe Angáraraka pentru a fi trași la răspundere pentru toate atacurile asupra planetei. Angárakarienii au pus chiar și un preț pe capul fiecăruia dintre cei doi lideri. Însă nici ei nu se lasă chiar ușor prinși, dimpotrivă! În ciuda „premiului” pentru prinderea lor, nimeni nu pare să reușească să le dea de urmă. Ce se întâmplă și cum se încheie acest volum vă las pe voi să descoperiți.

Fiecare capitol al cărții este scris din perspectiva unui personaj diferit. Astfel, pe parcursul poveștii ni se conturează imaginea de ansamblu, văzută din toate punctele de vedere. Am mai citi cărți scrise din perspectiva a mai multe personaje, însă cred că este prima carte în care fiecare capitol îi este dedicat unui alt personaj și chiar mi-a plăcut tare mult chestia asta. Din punctul meu de vedere, îi oferă cititorului o vedere mai amplă asupra întregii situații.

Subiectul este unul cât se poate de captivant, personajele sunt interesante, iar povestea este conturată tare frumos. Mie mi-a plăcut foarte mult această carte și chiar v-o recomand cu încredere, la fel ca și celelalte cărți ale autoarei.

Cartea „Angáraka. Vol. 1: Balanța” de Lavinia Călina poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herg Benet

8 thoughts on “Angáraka. Vol. 1: Balanța – Lavinia Călina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: