10 semne că ai încrederea de sine scăzută și ce să faci

încrederea de sine

Încrederea de sine poate fi definită, cel mai simplu, prin încrederea în propriile abilități și competențe. De cealaltă parte, încrederea scăzută de sine se definește ca lipsa încrederii în propriile abilități și competențe. Atunci când ai o încredere de sine ridicată, este ușor să cunoști succesul acțiunilor tale, în schimb, o încredere de sine scăzută te împiedică să ai succes. Atunci când încrederea de sine scade, apar diverse semne, care te ajută să identifici lipsa încrederii de sine. Recunoscând aceste semne, știi când a venit momentul să acționezi pentru a-ți re-accentua încrederea de sine. Așadar, iată care sunt semnele încrederii scăzute de sine.

1. Îți verifici constant telefonul când ești singur în societate

Atunci când te afli într-un loc unde nu ai deloc prieteni sau ai puțini, ești neliniștit și îți verifici în mod constant, disperat chiar, telefonul pentru a părea mai conectat social.

2. Renunți la propriile idei pentru a evita conflictele

Ți se întâmplă adeseori să dai înapoi în cadrul unei conversații și să-ți revizuiești propriile idei și păreri, pentru a evita conflictul. Preferi să eviți conflictul verbal în loc să îți exprimi sincer punctul de vedere.

3. Eviți să pleci de acasă fără machiaj

Atunci când petreci mult timp în fața oglinzii pentru a te aranja în cele mai mici detalii și când nu părăsești casa fără machiaj, este un semn că ai o încredere scăzută de sine. Practic, machiajul și faptul că te aranjezi cu atenție îți dă falsul sentiment că ai stimă de sine. Totuși, îți lipsește încrederea de sine reală, cea care vine din interiorul tău și resimți stima de sine doar datorită machiajului aplicat.

4. Iei prea personal critica constructivă

Dacă atunci când șeful sau un coleg îți oferă o critică constructivă privitoare la performanța ta profesională sau prietenii îți oferă o critică constructivă privind persoanele cu care ieși te enervezi și plângi, reacționezi emotiv, înseamnă că nu ai suficientă încredere de sine. Persoanele cu o încredere crescută de sine privesc critica constructivă în mod obiectiv și o folosesc pentru a evolua. În schimb, o persoană cu încredere scăzută de sine o ia personal și suferă din cauza ei.

5. Îți e teamă să îți exprimi părerea într-o conversație

Înainte de a-ți spune părerea într-o conversație, te gândești de două ori la ceea ce vrei să spui. Poate chiar te bâlbâi atunci când vrei să îți exprimi părerea, de teama a ceea ce vor crede interlocutorii despre opinia ta.

6. Ești indecis chiar și atunci când ai de luat decizii minore

De exemplu, te afli la masă cu un prieten și nu reușești să rămâi asupra unei decizii cu privire la mâncarea pe care să o comanzi. Decizi asupra unui fel de mâncare, apoi te răzgândești repede. La fel, poate îți dorești să faci o activitate cu un prieten, dar nu poți să iei o decizie finală privind activitatea pe care să o faceți.

7. Nu poți accepta complimente autentice

Atunci când cineva îți face un compliment din senin, în loc să îl accepți cu grație și să mulțumești pentru el, reflectezi asupra complimentului primit.

8. Renunți prea ușor

Renunți adeseori la visurile și planurile tale încă dinainte de a le începe. Nu ai încredere în succesul tău, așadar preferi să renunți de tot la idee.

9. Te compari mereu cu alții

Acorzi mult mai multă atenție celor pe care îi consideri a avea mai mult succes decât tine și îți lași, astfel, propria valoare să se prăbușească. În loc să te concentrezi asupra călătoriei tale, o analizezi întotdeauna pe a altora. Te compari întotdeauna cu alții și de fiecare dată ieși în pierdere.

10. Mergi gârbovit

Nu stai drept, ci îți lași corpul să se gârbovească. Prin acest lucru, transmiți celor din jur mesajul că nu ești mândru de tine.

Toate acestea sunt semne că încrederea ta de sine suferă. Ai nevoie să îți recapeți sau să îți accentuezi încrederea de sine. Desigur, există diverse metode prin care poți face asta, iar una dintre ele este să apelezi la terapii. De exemplu, pe mine mă ajută terapiile cu parapsihologul Simona Igna.

În plus, îți recomand să participi la evenimentul Limbajul iubirii și încrederii de sine, care îți oferă toate uneltele necesare pentru a-ți re-accentua încrederea de sine și a te bucura de rezultatele unei încrederi de sine ridicate.

Evenimentul este organizat de Beauty Leaders și o are ca speaker pe parapsihologul Simona Igna. Va fi susținut în două orașe din țară: București și Cluj-Napoca, în 18, respectiv 20 februarie 2020.

10 thoughts on “10 semne că ai încrederea de sine scăzută și ce să faci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.