Valuri, nisip, urme – Alexandru Patachi

valuri, nisip, urme

În ultima zi a anului 2019 a ajuns la mine cartea „Valuri, nisip, urme” de Alexandru Patachi, apărută la Editura Crizoteca. Cum am reușit să termin de citit cartea începută în ultimele zile ale anului, am zis că e momentul perfect să încep anul cu o nouă carte. Am început-o și am și terminat-o, fiind o carte de doar 120 de pagini. Însă, în ciuda numărului redus de pagini, povestea este captivantă și frumoasă.

Pe scurt, cartea prezintă o poveste de dragoste și modul în care diferitele alegeri pe care le facem în viață ne pot schimba întreaga existență. Aș descrie această carte drept pe una scurtă, dar cuprinzătoare. Pentru scurtă vreme, romanul „Valuri, nisip, urme” m-a purtat prin experiențele unui corporatist care se află în căutarea evadării din cotidian, din cutumele societății.

Valuri, nisip, urme… o radiografie subtilă a societății

Așa cum v-am obișnuit, o să vă spun cum am perceput eu cartea. Nu știu dacă asta a fost intenția autorului sau nu, însă astfel am văzut eu povestea. Mai exact, dincolo de experiența personajului principal, am simțit o radiografie a societății în care trăim. Personajul principal, Emil, își expune pe alocuri gândurile și teoriile sale cu privire la diverse aspecte ale vieții și societății, cum ar fi credința, religia, căsătoria și cariera.

Povestea în sine îl are în prim-plan pe Emil, un fost corporatist care și-a dat demisia pentru a scăpa de viața de oraș măcar pentru câteva luni și pentru a se bucura de libertate la malul mării. Odată cu demisia, a lăsat în urmă și relația pe care o avea și căreia el nu-i vedea niciun viitor. Astfel, hotărât să guste viața la maximum, pleacă la Vama Veche, unde locuiește într-un cort, iar în locul plății, îi oferă ajutorul său proprietarului, Marcel.

La mare o cunoaște pe Ana, o tânără venită în concediu cu gașca ei de prieteni. Între cei doi se înfiripă o relație pe puțin stranie. El este tipul veșnic pus pe glume, visător, aparent fără planuri și perspective de viitor. Ea este exact opusul, o fată serioasă, dedicată jobului ei și ancorată în realitate.  

Alegeri și sentimente

Încă de când și-a dat demisia, Emil a făcut tot soiul de alegeri, majoritatea menite să-i ofere o pauză de la viața de corporatist. Însă viața la malul mării se dovedește a fi total diferită față de ce-și imagina el. cu toate că se distrează și gustă libertatea din plin, are parte de o serie de întâmplări și evenimente care îi dau (non)planurile și existența peste cap. Ajunge să se îndrăgostească, să se atașeze de oamenii pe care îi cunoaște la mare și să dezvolte sentimente total neașteptate.

Valuri, nisip, urme – o carte care te pune pe gânduri

Deși este un roman scurt ca întindere, „Valuri, nisip, urme” este un roman care te pune pe gânduri cu privire la alegerile pe care le faci, la viața pe care o trăiești, la oamenii pe care îi ai în jur. Autorul a reușit să scrie o poveste care îl prinde pe cititor în mrejele sale și „îl fură” pentru câteva ore, îl duce la malul mării, unde îl pune față în față cu o viață idilică și, în același timp, cu realitatea.

Este o carte care te face să reflectezi asupra deciziilor pe care le-ai luat la un moment-dat în viață și la modul cum acestea te-au adus în punctul în care ești azi. Iar toată această conștientizare se petrece văzând viața prin ochii lui Emil, prin prisma deciziilor pe care le ia și a alegerilor pe care le face în momente-cheie ale poveștii.

Mie mi-a plăcut tare mult această carte și mă bucur că am început anul cu ea. V-o recomand și vouă cu drag! Este o lectură plăcută, relaxantă și, totuși, care stârnește reacții în cititor.

Cartea „Valuri, nisip, urme” de Alexandru Patachi poate fi achiziționată de pe eMag.

10 thoughts on “Valuri, nisip, urme – Alexandru Patachi

  1. A doua părere care mă convinge sa citesc aceasta carte. Cu siguranță o sa îmi placă, ai prezentat-o tare frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.