Cine nu a auzit despre renumita Poveste de Crăciun, scrisă de Charles Dickens? Cartea a stat la baza numeroaselor filme și desene animate, fiind sursă de inspirație și pentru diverse filme cu temă de Crăciun și cu povești moderne. În această iarnă, i-am luat și eu Denisei celebra carte, apărută într-o ediție nouă la Corint Junior. Cartea conține ilustrații deosebit de frumoase, realizate de Diana Tivu. Noua ediție este în format mare și conține 173 de pagini lucioase și deosebit de frumos colorate/ilustrate.
Am visat dintotdeauna la povești citite la gura sobei, iar când am găsit cartea Poveste de Crăciun la Corint Junior, am știut exact cum vreau să-mi petrec acest Crăciun: cu fiica mea, citindu-i această carte. Da, încă îi citesc eu poveștile complexe și nu o fac pentru că nu ar putea ea, ci pentru că pentru noi a rămas o activitate frumoasă, care ne permite să petrecem timp împreună. De când era mică, ne petreceam serile citindu-i povești și, pe măsură ce a crescut, i-am promis că, și atunci când va ști să citească singură, voi continua să îi mai citesc și eu.
Poveste de Crăciun
Ebenezer Scrooge este deținătorul unui birou de afaceri financiare și de contabilitate, pe care l-a condus împreună cu Jacob Marley, care a murit în urmă cu șapte ani. Scrooge este „un individ îngrozitor: un păcătos bătrân, avar, hrăpăreț, apucător, avid, ascuns, care scotea apă și din piatră seacă! Dur și tăios ca o cremene din care nu se putea obține niciodată măcar o scânteie de generozitate”. În plus, ura Crăciunul și tot ce ține de el.
Povestea începe în ziua de Ajun, când Scrooge începe prin a se purta urât cu toți cei din jur. Apoi, ajuns acasă, este vizitat de spiritul lui Marley, fostul său partener de afaceri. Acesta îl anunță pe Scrooge că va fi bântuit de trei Spirite, fiecare dintre ei în câte o seară consecutivă.
Cele trei Spirite
În prima seară, Scrooge este vizitat de către Spiritul Crăciunului Trecut. Acest Spirit îl poartă pe Scrooge în ultimul său Crăciun. Ajunge pe vremea când încă era copil. Apoi, îl duce la un Crăciun din vremea când era tânăr. Rând pe rând, Spiritul îl poartă pe Scrooge prin zile de Crăciun trecute, pentru a vedea cum s-a schimbat de-a lungul vremii și ce efecte a avut schimbarea lui asupra sa și a celor din jur.
În a doua noapte, Scrooge este vizitat de către Spiritul Crăciunului Prezent. Acest Spirit îl duce pe Scrooge la casa lui Bob Cratchit, funcționarul lui Scrooge. Aici, i se înfățișează drama care pândește familia Cratchit, dacă lucrurile nu vor fi schimbate. Apoi, este dus să își vadă familia. La fiecare oprire, vede părerea pe care o au ceilalți despre el.
În cea de-a treia noapte, Scrooge este vizitat de către Spiritul Crăciunului Viitor. Ceea ce vede aici îi schimbă total viziunea asupra vieții și a lucrurilor.
Poveste de Crăciun – o poveste frumoasă, perfectă pentru serile de iarnă
Renumita carte a lui Charles Dickens, Poveste de Crăciun, este o carte minunată, exact genul de poveste de citit la gura sobei, în preajma sărbătorilor de iarnă. Este și o lecție excelentă pentru comportamentul pe care îl avem față de cei din jur și despre lucrurile care contează cu adevărat.
Dacă încă nu aveți cartea acasă sau dacă o aveți într-o altă ediție, vă recomand din suflet să achiziționați această carte. Povestea este deosebită, iar ilustrațiile completează magia poveștii.
Cartea „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens se poate achiziționa de pe site-ul Grupului Editorial Corint.
Si Denisa intelege toate aceste subtilitati? Morala? Complexitatea personajului?
Este furata de povestea pe care i-o citeste mama?
De fapt, cati ani are?
Denisa are 8 ani si debordeaza de curiozitate. Este prinsa de povesti si unde nu intelege ceva, ma intreaba. Povestea o stia deja din desenele animate inspirate de cartea asta.
Și Maiei i-a plăcut. Poate nu înțeleg ele totul, dar ideea principală o pricep.
Da, asa este. Ideea de baza le ramane intiparita in minte, zic eu.
Minunate, cartuliile astea ilustrate de la Corint Junior! 🙂
Da, asta chiar e o editie excelenta.
Mda, se pare că și Denisa, și Maia vor urma o carieră în Filologie. Poate Filozofie! (poate și una, și alta)
De fapt, când crești într-o casă plină de cărți și cu părinți pasionați de cărți, nu ai cum să nu prinzi microbul lecturii.
Apoi, odată cu trecerea anilor, starea se agravează și devii dependent total: cumperi cărți, vizitezi târguri de carte, anticariate, librării…
Apoi începi să scrii recenzii, filmezi recenzii… și, în ultima fază a bolii (terminală), te apuci tu însuți să scrii o carte și tot castelul tău din cărți se năruie.
Începi să porți dialoguri imaginare cu personajele tale, te enervezi când partenerul adoarme în timp ce-i citești un fragment sau începi să-ți ascuți toporul ori de câte ori primești o recenzie negativă.
Șanse de vindecare a bolii?
Îî!
Am încercat să fac o sinteză a evoluției Denisei și Maiei.
Ei? Ce părere aveți?
Veți continua să le citiți cărți?
Esti sigur ca lor le-ai facut descrierea si nu tie? 😛
Spre dezamagirea mea (sau nu chiar), Denisa e mai degraba pasionata de matematica si stiinte decat de filologie.
Chiar sunt curioasa ce va fi mai incolo, deocamdata se viseaza YouTube-rita. :)))
Chiar e o poveste minunată, de recitit în fiecare an.
Asa este.
Tare rau mi-a parut ca nu am mai prins editia asta faina in stoc inainte de Craciun
Te cred. Poate o vei gasi candva si o iei.