Răzvrătiții – Cristina Nemerovschi

răzvrătiții

După ce am citit aproape toate cărțile semnate Cristina Nemerovschi, pot spune că îmi place stilul ei de scriere. Mi se pare că are o tentă psihologică, iar în cărțile ei, accentul nu este pus atât de mult pe povestea în sine, cât pe psihicul personajului principal. La fel este și în Răzvrătiții, roman lansat în 2019. Temele pe care le tratează sunt de actualitate și pot fi regăsite printre noi, între cunoscuți, prieteni sau chiar familie.

Autoarea scrie realist, iar în cartea Răzvrătiții găsim o radiografie a societății românești în toate aspectele sale. Este imposibil să citim cartea aceasta și să nu regăsim întâmplări pe care le-am „trăit” sau personaje pe care le cunoaștem măcar prin intermediul televizorului sau al mediului online.

Răzvrătiții sau tineri treziți

Povestea din Răzvrătiții o are în centrul ei pe Daria, o adolescentă de 16 ani care are în plan să se sinucidă. Consideră că viața nu merită trăită în condițiile în care toată lumea pare construită după un tipar și doar ea și câțiva colegi și prieteni sunt treziți și privesc viața într-un mod diferit.

Daria a fost părăsită de mama ei încă de când era mică, aceasta plecând să lucreze în străinătate. fata a rămas în grija bunicii ei, Adele, o femeie foarte deschisă și modernă. Adele a îngrijit-o pe Daria cum a știut ea mai bine, i-a fost alături și a susținut-o în tot ce a făcut.

Pe lângă bunica ei, Daria îi are alături pe Puppy, Tedy, Vicky și Coco. Puppy este cel mai bun prieten al Dariei și își dorește să o poată opri din gândurile de sinucidere. Pentru asta, face tot ceea ce îi stă în putere și îi este mereu alături Dariei.

O carte despre tineri care nu se complac în a fi parte din turmă

Nu o să vă povestesc acțiunea cărții, va trebui să o descoperiți singuri. Vă spun, însă, că dincolo de aspectul sinuciderii, care stă la baza poveștii, cartea expune câteva idei chiar profunde despre viață și societate. Expune problema unor tineri care sunt capabili să gândească în numele lor și nu se complac în a face parte din turmă. Daria și prietenii ei sunt adolescenți diferiți, care își trăiesc viețile exact așa cum vor, fără a le păsa de etichetele pe care societatea le pune celor care nu se pliază după normele impuse de ceilalți.

Sinuciderea nu este privită ca o acțiune cauzată de depresie, ci ca o eliberare dintr-o viață în care Daria nu se regăsește. Nu găsește sensul de a sta pe lumea aceasta, atâta timp cât societatea în care s-a născut o scârbește. Ar vrea ca viața să merite trăită întotdeauna, să îi ofere mereu senzația de real, pe care rar o simțea în lumea din care făcea parte.

Țin să menționez un lucru esențial, pentru a nu se înțelege greșit ideea cărții. Cartea nu este nicidecum un îndemn la sinucidere, ci mai degrabă la trezirea la realitate. Spun asta deoarece chiar la final, autoarea a adăugat o notă în care oferă opțiuni pentru găsirea ajutorului specializat în cazul în care o persoană are gânduri legate de sinucidere.

Răzvrătiții – o poveste de citit

La fel ca restul cărților pe care le-am citit de la autoare, și Răzvrătiții mi-a plăcut. În special mi-a atras atenția prin faptul că expune probleme reale ale societății noastre, ca privite prin ochii unor adolescenți care nu își găsesc locul aici.

O recomand tuturor celor care sunt deschiși spre cărți diferite, cărți cu un substrat psihologic, sau chiar celor care s-au confruntat măcar o dată cu gânduri de sinucidere sau cu depresie.

Cartea „Răzvrătiții” de Cristina Nemerovschi poate fi cumpărată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

6 thoughts on “Răzvrătiții – Cristina Nemerovschi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.