Freddie Mercury – Peter Freestone

freddie mercury

În general ocolesc biografiile cât se poate de mult, însă am vrut cu orice preț să citesc biografia lui Freddie Mercury. Dorința aceasta s-a născut după ce am văzut celebrul film „Bohemian Rhapsody”. Poate că dacă era doar după mine, dorința aceasta nu era atât de mare, însă fiica mea a devenit pasionată de tot ce înseamnă Queen și Freddie Mercury, iar întrebările ei despre trupă și solist nu mai încetau. Așa că am căutat pe Libris și am găsit două biografii traduse la noi. Una dintre ele este intitulată chiar Freddie Mercury și este scrisă de Peter Freestone.

Am ales să încep cu biografia scrisă de Peter Freestone tocmai pentru descrierea de pe carte: „O biografie intimă, scrisă de omul care l-a cunoscut cel mai bine”. Iar pe coperta patru găsim o informație extrem de utilă despre autorul acestei cărți: „Peter Freestone a fost asistentul personal al lui Freddie Mercury în ultimii 12 ani ai vieții artistului. A locuit cu el la Londra, München și New York, fiindu-i alături în ceasul morții”.

Așadar, mi s-a părut cea mai potrivită alegere. Nu știu în ce măsură a reușit cartea să satisfacă toate curiozitățile Denisei, dar pot să vă spun sigur că a fost fascinată de tot ce i-am citit din carte. Nu i-am citit toată cartea, iar ea este prea mică momentan, însă sunt convinsă că o va citi când va veni momentul. Deocamdată, i-am citit doar pasajele care am considerat că i-ar răspunde la unele dintre întrebări sau care mi s-au părut mai interesante.

Cine a fost Freddie Mercury?

Freddie Mercury este un cântăreț celebru, solistul trupei Queen. A fost un personaj extrem de controversat, fiind ținta numeroaselor zvonuri scandaloase, pornite în special din cauza orientării sale sexuale. Pentru cine nu știe, Freddie Mercury era homosexual. Un alt motiv pentru care a fost ținta unor astfel de zvonuri a fost faptul că Freddie consuma droguri.

Însă cartea scrisă de Peter Freestone este menită să spună adevărul despre Freddie Mercury, dincolo de zvonurile scandaloase ale căror protagonist a fost. Este o carte extraordinară, o mărturie care creionează un personaj extraordinar. Peter Freestone a reușit să povestească atât de frumos despre viața lui Freddie Mercury, încât, pe măsură ce citești, nu ai cum să nu îl vezi în fața ochilor, de parcă ai vedea un film.

Din ceea ce am citit, am tras o concluzie personală privitoare la cine a fost Freddie Mercury. Mai exact, după părerea mea, a fost o persoană fascinantă, un om al contrastelor, o celebritate modestă. Vi se pare că mă contrazic în descrieri? Ei bine, dacă ați citi cartea, îndrăznesc să cred că mi-ați da dreptate. Aparent, pe scenă Freddie părea întotdeauna un om sigur pe el, lipsit de inhibiții și exuberant. În realitatea pe care ne-o prezintă Peter Freestone, Freddie era, în realitate, diferit de omul de pe scenă. Avea și el temerile și „toanele” lui și era chiar timid, fie că vă vine să credeți sau nu. În ciuda celebrității sale, era modest. Ținea foarte mult la prietenii săi și adora să ofere cadouri, chiar și fără ocazie.

Cartea prezintă numeroase lucruri interesante despre solistul trupei Queen, lucruri mai mult sau mai puțin știute până acum. Mi s-a părut chiar fascinant să pot afla atâtea detalii personale câte am descoperit în această carte.

„Queen s-au angajat să susțină în total unsprezece concerte în Sin City, dintre care s-au concretizat doar șapte. Singurul motiv pentru care s-a întâmplat asta au fost corzile vocale ale lui Freddie. Avusese dintotdeauna mici noduli la nivelul corzilor și, cu toate că intervenția chirurgicală a fost adusă în câteva rânduri în discuție, refuza să facă ceva în sensul ăsta, de frică să nu piardă ce avea deja.”

O biografie impresionantă

Modul în care Peter Freestone a construit această biografie ne ajută să îl cunoaștem pe Freddie Mercury din ambele perspective, atât din cea de celebritate, cât și din cea a omului în viața de zi cu zi. Cartea este împărțită în șapte capitole, fiecare dintre acestea axându-se pe un anumit aspect.

De exemplu, în primul capitol, Peter Freestone ne povestește despre cum a început el să lucreze pentru trupa Queen și, ulterior, pentru Freedie. Apoi, ne povestește despre munca trupei Queen, despre concertele pe care le-au susținut. Avem aici ocazia să descoperim cum se pregăteau pentru concerte și ce se întâmpla în spatele scenei.

Al doilea capitol ne povestește despre înregistrările pieselor. În al treilea capitol, avem ocazia să descoperim adevărul din spatele videoclipurilor realizate de trupa Queen. Al patrulea capitol al cărții vorbește despre alegerea coperților albumelor Queen.

„Bănuiesc că formarea lui de artist – avea o diplomă în design grafic de la Ealing Technical College, cum se numea pe atunci – l-a împins pe Freddie să se implice îndeaproape în realizarea materialelor grafice și a scenografiei videoclipurilor Queen. Vreau să subliniez că era specializat în design grafic, dar nu se considera un artist al pensulei. Arta lui se exprima prin cântec, spectacol, compoziție și design. Totul începea de la o imagine din capul său. El considera că meseria lui consta în transformarea acestor imagini în realitate. Totuși există câteva exemple absolut lăudabile de lucrări grafice semnate de el, deși nu sunt disponibile publicului larg, din câte știu eu. Un lucru e cert: Freddie știa să deseneze.”

În al cincilea capitol începem să îl cunoaștem mai personal pe cel care a fost Freddie Mercury. Aici, autorul biografiei ne povestește despre înclinația pe care o avea Freddie către conflict. În același timp, este capitolul menit să aducă lumină în ideile create de zvonurile care s-au învârtit în jurul lui Freddie. În acest capitol aflăm mai multe și despre relațiile starului și despre cum privea el iubirea și sexul.

Al șaselea capitol vorbește despre boala lui Freddie Mercury și ultimele sale luni de viață. Al șaptelea capitol prezintă momentele de după moartea lui Freddie. Trebuie să recunosc că am citit extrem de greu ultimele două capitole. Transmit durere pură, au o foarte puternică încărcătură emoțională, probabil și din cauza apropierii lui Peter Freestone de Freddie, fapt pentru care a putut descrie atât de exact acele momente.

Biografia lui Freddie Mercury – un must-read

Aș putea să vă mai povestesc multe despre Freddie Mercury și despre realitatea despre viața lui, prezentată în biografia scrisă de Peter Freestone. Totuși, o să vă las vouă plăcerea de a descoperi cine a fost, cu adevărat, Freddie Mercury. Eu mă bucur că am citit această carte, chiar dacă finalul este cât se poate de dureros. Da, într-adevăr, știam că Freddie a suferit de SIDA și a murit de tânăr, însă una este să știi, și cu totul altceva, să citești descrise atât de personal și autentic ultimele sale săptămâni de viață.

După ce ai citit detaliile reale despre viața lui, când ajungi la finalul cărții, te simți de parcă ai fi fost și tu parte din echipa care i-a fost alături mereu, echipă din care a făcut parte Peter Freestone.

Trebuie să recunosc că această biografie face lumină asupra vieții adevărate a lui Freddie Mercury. În plus, dincolo de zvonurile și miturile pe care le distruge Peter Freestone, am comparat numeroase detalii pe care le-am aflat în carte cu anumite scene din filmul Bohemian Rhapsody și trebuie să vă spun că am descoperit că filmul nu prezintă tocmai realitatea. Bine, asta nu înseamnă că nu merită văzut, dimpotrivă! Noi chiar ne-am propus să ne uităm din nou la film, cât de curând, deși l-am văzut deja de 2 ori, în septembrie.

Recomandarea mea este să citiți această carte, dacă vă doriți să aflați mai multe despre adevărata viață a lui Freddie Mercury.

Cartea „Freddie Mercury” de Peter Freestone poate fi achiziționată de pe Libris.

12 thoughts on “Freddie Mercury – Peter Freestone

    1. Atunci, sunt sigura ca ti-ar placea si cartea. Si noi am vazut filmul de doua ori si, de era dupa Denisa, il mai vedeam de vreo 10 ori de atunci. I-am promis ca in vacanta ne uitam iar. Doar muzica lor merge la noi in casa de cand am vazut filmul. 😀

  1. Imi place Freddie Mercury! Biografiile nici mie nu imi plac, dar as vrea sa citesc cartea asta. Asa cum imi doresc sa citesc si despre Michael Jackson.

    1. Unele biografii sunt chiar interesante, iar asta clar e una dintre ele. La biografia lui Michael Jackson nu m-am gandit, pentru ca nu prea mi-a placut vreodata, dar sa stii ca e tentant, acum ca zici. De altfel, apare mentionat Michael Jackson in biografia lui Freddie Mercury, Freddie chiar il admira pe Michael si au avut ocazia sa se intalneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.