Mai mult ca Perfectul – Aivi Dal

mai mult ca Perfectul

Inițial, am stat pe gânduri dacă ar trebui să scriu câte o recenzie pentru fiecare dintre cele două volume ale seriei Mai mult ca Perfectul de Aivi Dal. Totuși, am decis să scriu despre ambele volume într-o singură recenzie, deoarece mi s-a părut mai potrivit așa. Mai mult ca Perfectul conține două volume, cel puțin deocamdată: My Crush și #good vibes with. Este o serie perfectă pentru adolescenți, dar asta nu înseamnă că nu poate fi citită și de către adulți.

Ambele volume au aproximativ același număr de pagini, scrisul mare și aerisit, imagini care însoțesc capitolele și un stil amuzant, ironic pe alocuri, aș îndrăzni să spun. Dar, desigur, ironia fină din spatele diverselor întâmplări o vor prinde mai degrabă adulții, după părerea mea. Adolescenții, în schimb, vor reuși să se regăsească în multe dintre scenele din carte și sunt sigură că seria Mai mult ca Perfectul le va oferi o lectură amuzantă și apropiată de sufletele lor.

Mai mult ca Perfectul – My Crush

În primul volum al seriei, intitulat My Crush, îl cunoaștem pe personajul principal, care este cunoscut sub numele de Perfectul. În caz că nu v-ați dat seama de ce toată lumea îi spune așa, este pentru că el este perfect din toate punctele de vedere. De fapt, este un adolescent oarecare, cu trăiri cât se poate de potrivite vârstei lui.

Pe parcursul acestui volum, îl vedem pe Perfect în diverse situații, majoritatea dintre ele având loc la școală. Are întrebări existențiale la care așteaptă răspuns de la părinții lui, crede încă în existența lui Moș Crăciun și povestește despre problemele de elev, materiile pe care le urăște, colegi și profesori.

Situațiile prezentate în carte par rupte din realitatea cotidiană. Unele dintre ele, prezentate pe un ton amuzant, ar putea fi chiar comice pentru cei care nu le înțeleg. O să vă dau ca exemplu capitolul intitulat „Nu îmi permite programul”, în care Perfectul descrie o zi din viața lui de elev. Povestește că se trezește la șapte dimineața, merge la școală, are șapte materii într-o zi de școală, ajunge acasă la trei, după care merge la meditații. El e norocos, ia meditații doar la matematică, dar anumiți colegi au chiar la patru materii. Ajunge acasă la șase jumate seara, după care se apucă de teme, până pe la zece-unsprezece seara. Astfel, programul nu îi mai permite să facă înot – care îi plăcea – sau să se joace.

Un alt subiect abordat este ghiozdanul unui elev, iar pentru asta, o să vă las un pasaj din carte:

„V-ați întrebat vreodată cât cântărește un ghiozdan? Al meu – fix unsprezece kilograme. L-a cântărit mama alaltăieri dimineață, după ce a observat că am umerii asimetrici.”

Volumul se încheie cu vacanța de vară, moment în care Perfectul merge cu părinții săi la mare.

#good vibes with

Și de data aceasta, regăsim aceleași subiecte principale, cu alte idei: colegii, școala, profesorii, materiile, viața de elev în general, familia, internetul și dispozitivele și dragostea. Ne povestește diverse întâmplări prin care a trecut, iar unele dintre ele reflectă perfect realitatea zilelor noastre.

De exemplu, un capitol care mi-a atras atenția este cel denumit „Bloody Mary”, în care Perfectul este convins de către colegi să încerce să o invoce pe Bloody Mary, doar că, de frică, se răzgândește. V-am povestit mai demult că fetița mea a fost terorizată anul trecut de jocul ăsta, după ce la școală doar despre asta se vorbea.

Un alt subiect este la fel de actual în școlile din România – renovarea școlilor în timpul anului școlar. Întâmplarea mi-a adus aminte de anul în care fiica mea era grupa mare la grădiniță și, decât să ne ținem copiii în gălăgie și praf, cei care am avut posibilitatea, i-am ținut acasă… cam 2 luni, cât a ținut renovarea.

„După vacanța de iarnă, școala a intrat în renovare. Noi ne-am bucurat, sperând că se vor suspenda orele, dar directorul ne-a anunțat că nu trebuie să ne facem griji, programul va decurge normal.

Acum, să fim sinceri, nu era chiar atât de rău. Hărmălaia muncitorilor aproape o acoperea pe a noastră, iar profii nici nu ne vedeau bine din cauza prafului.”

Un alt an școlar se încheie odată cu acest volum, iar Perfectul urmează să plece în tabără, motiv pentru care cred că va urma și un alt volum al seriei.

Mai mult ca Perfectul – o serie perfectă pentru adolescenți și nu numai

Mai mult ca Perfectul este o serie pe care o recomand cu drag adolescenților, care sunt sigură că o vor savura și chiar se vor regăsi printre întâmplările prin care trece Perfectul. Totuși, o pot citi și adulții și, poate, vor reuși să înțeleagă mai bine cum decurg zilele copiilor lor sau, de ce nu?, se vor regăsi și ei în diverse pasaje din carte.

Mi-a plăcut modul ușor ironic în care sunt prezentate diversele situații. Practic, mi s-a părut că autoarea s-a inspirat din diverse întâmplări din viața de zi cu zi și le-a transformat în peripețiile unui adolescent. O felicit pentru asta, iar vouă vă recomand seria, dacă vă doriți să vă delectați cu o lectură ușoară și amuzantă.

Seria „Mai mult ca Perfectul” de Aivi Dal poate fi cumpărată de pe Elefant.

14 thoughts on “Mai mult ca Perfectul – Aivi Dal

  1. Nu o știu pe autoare , dar pare o serie frumoasă pentru un etern adolescent ca mine.
    Mulțam pentru recomandări! Elefant.ro este un magazin pe care îl vizitez adesea în căutare de produse de calitate și cărți de valoare.
    Bună recenzia, mi-ai stârnit curiozitatea încă dinainte să o începi. Coperțile sunt destul de sugestive.
    Frumos, felicitări pentru articol, Eva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: