Iată ce trebuie să faci pentru a avea un somn odihnitor

somn odihnitor

Calitatea somnului ne afectează starea de spirit, psihicul, dar mai ales sistemul imunitar. Astfel, o zi stresantă la birou, presărată cu mâncare nepotrivită și poate și câteva cești de cafea în plus, își pun amprenta asupra calității somnului, adică îți reduc șansele unui somn odihnitor.

Somnologii vin cu o serie de tehnici și strategii care te ajută să adormi mai repede, să ai un somn odihnitor, astfel încât să fii pregătită pentru o nouă zi cu provocări felurite. Imediat îți vom prezenta câteva sfaturi ale experților în somn, care să te ajute să scapi de nopțile albe.

În primul rând, ai mare grijă la alimentație.

Obiceiurile alimentare de peste zi afectează modul în care dormi. De preferat, evită cofeina și tutunul înainte de a merge la culcare. Cofeina, ca și tutunul, este un stimulent ce crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și adâncește starea de oboseală.

Este recomandat să elimini din cină alimentele prea consistente, bogate în grăsimi, alimente acide sau picante. Deși se spune că un pahar de vin ajută la crearea stării de somnolență, ar fi bine să optezi pentru un ceai de tei sau sunătoare.

Pe timpul zilei încearcă să fii cât mai activă.

Ar fi bine să incluzi exerciții fizice pentru că acestea favorizează un somn odihnitor. De asemenea, antrenamentele regulate și chiar mersul pe jos accelerează metabolismul, reglează temperatura corporală și secretă cortizol, de aceea nu este indicat să faci efort fizic cu 1 oră înainte de culcare. Însă pentru a reduce din stres, nu strică să faci câteva exerciții ușoare, precum stretching sau yoga.

Ascultă muzică de relaxare.

Muzica relaxantă sau sunetele care imită natura (ploaie, valurile mării, păsări care ciripesc etc.) te vor ajuta să te destinzi, să scapi de stresul de peste zi și să adormi mai ușor.

Gândește-te doar la lucruri pozitive.

Adesea, somnul întârzie să apară pentru că suntem copleșiți de stresul și grijile de peste zi. De aceea, este indicat să muți gândurile negative pe perioada zilei și să te concentrezi doar pe lucrurile bune care se întâmplă în viața ta. Pentru a elimina gândurile negative poți ține un jurnal, în care să notezi, timp de 15 minute, lucrurile care te apasă. Pentru că noaptea nu este mereu “un sfetnic bun”.

No dormi confortabil? Schimbă salteaua!

Alegerea saltelei potrivite este foarte importantă pentru calitatea somnului, dar și a vieții în general. O saltea bună nu este un răsăaț ci, mai mult, o necesitate, deoarece contribuie major la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase și la evitarea durerilor de spate. Dar și pijamaua are un rol important. Pe maroko.ro găsești o gamă foarte variată de pijamale. Ține minte, prețul nu face întotdeauna diferența, mai ales în cazul unor pijamale. Cu siguranță vei găsi pijamale ieftine, din bumbac, potrivite pentru serile de toamnă tot mai reci.

Când simți că ți se face somn, acționează!

Dacă stai în pat de ceva timp și nu te ia somnul, ar trebui să te ridici, pentru că atunci când te foiești nu faci altceva decât să te enervezi și să devii frustrată că nu poți adormi. Citește sau ascultă muzică relaxantă, evită lumina și telefonul, iar după ce te relaxezi suficient, mergi în pat pentru a încerca să adormi.

Nu mai amâna trezirea de dimineață.

Odată ce a pornit alarma de trezire, evită să îi dai snooze. Pentru că, dacă vei continua să adormi, nu te mai simți odihnită și vei fi morocanoasă întreaga zi. Astfel, setează-ți alarma la ora la care trebuie să te trezelti li ridică-te din pat. Caută voința, gândește-te la o cafea proaspătă și tare și vei fi gata pentru o nouă zi.

20 thoughts on “Iată ce trebuie să faci pentru a avea un somn odihnitor

 1. Bune sfaturi, Eva!
  Mai adaug unul: cand suna alarma si nu ai chef sa te scoli din pat, imagineaza-ti ca apare un tip in spate si iti lipeste teava pistolului in ceafa.
  Nu mai ai de ales 🙂
  Sau te scoli, sau mori.
  (Functioneaza de fiecare data)

 2. Un articol foarte interesant și util. Cu adevărat funcționează aceste lucruri. Multe din ele nu le știam, le-am aflat acum și îți multumesc.
  Chiar, un somn dulce este super energizant, importat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.