Cotloane întunecate – Ruth Rendell

cotloane întunecate

Periodic am obiceiul să verific oferta de cărți la 10 lei de pe Libris. Într-o astfel de navigare am dat peste romanul Cotloane întunecate, inclus în colecția Crime de la Editura Trei. Citind descrierea, am fost extrem de curioasă să aflu și povestea, astfel că am ajuns la acest roman în luna asta.

După ce am avut câteva dezamăgiri din partea unor cărți extrem de populare și lăudate, mă bucur să citesc și cărți mai puțin cunoscute, mai ales că de la acestea nu știu dinainte dacă să am așteptări mari sau nu. De autoarea Ruth Rendell nu mai auzisem, iar de carte, nici atât. Așadar, am pornit în călătoria printre pagini doar cu așteptările pe care mi le-am format singură, pe baza descrierii. Și pot spune că am făcut o alegere bună cu această carte.

Chiar dacă nu pot spune că este o carte de nota zece, Cotloane întunecate este, totuși, o carte bună, care m-a ținut cu sufletul la gură. Singura mea obiecție este legată de anumite scene/capitole cărora nu prea le-am găsit rostul. Unele chiar păreau incluse doar de umplutură. Dar, per total, este o carte extrem de interesantă și captivantă.

Carl și moștenirea

Carl Martin a moștenit casa tatălui său, în urma decesului acestuia. Împreună cu această casă, îi rămân în posesie toate lucrurile care i-au aparținut tatălui său, inclusiv o colecție bizară de „remedii” homeopatice, pe care Carl nu se îndură să o arunce.

„Ani de-a rândul, Wilfred Martin a adunat mostre de leacuri alternative, remedii homeopate și pastile din ierburi. Pe majoritatea nu le-a folosit niciodată, nici măcar nu le-a încercat, pentru că se temea de efectele lor; dar le ținea pe toate într-un dulăpior în baia casei lui din Falcon Mews, în Maida Vale și, la moartea lui, i-au rămas, cu casă și cu tot ce era în ea, fiului său, Carl.”

Casa este amplasată exact în centrul Londrei și, datorită amplasării, dar și a faptului că este o casă prea mare pentru el, Carl decide să închirieze camera de la etaj. În plus, Carl este scriitor și preferă să stea acasă și să câștige bani din închiriere, pentru a putea scrie, decât să se angajeze.

Deși la anunțul de închiriere răspund mai multe persoane, Carl decide să închirieze camera primei persoane care se prezintă acolo. Această primă persoană este Dermot McKinnon. La început, totul este bine, Dermot își plătește chiria lunar, la data stabilită. În plus, pare a fi chiriașul ideal, care nu se implică în discuții inutile cu proprietarul.

Stacey – sau prima decizie proastă a lui Carl din Cotloane întunecate

Stacey, o prietenă veche a lui Carl, este pe punctul de a-și pierde jobul și faima, din cauza kilogramelor în plus pe care le-a acumulat. Disperată, se plânge lui Carl de problemele ei. Amintindu-și de dulăpiorul cu remediile rămase de la tatăl său, Carl caută să vadă dacă există acolo și pastile pentru slăbit. Găsește pastile și praf DNP, care par să ajute tocmai în astfel de cazuri.

„Stacey făcuse teatru. Când încă era la facultate, lui Stacey îi muriseră ambii părinți într-un accident de mașină și Stacey moștenise o sumă frumușică, îndeajuns cât să-și ia un apartament în Primrtose Hill. Tânăra își dorea o carieră de actriță și, pentru că avea un chip frumos și o siluetă zveltă, obținuse un rol important într-un serial de comedie numit Station Road. Peste noapte devenise cunoscută, iar de silueta ei se alese praful în câteva luni.”

Într-un final, îi spune lui Stacey despre pastile, iar aceasta îi cere să îi vândă 50 de pastile de DNP. Zis și făcut, astfel că bucuria lui Carl crește la gândul că nu doar și-a ajutat prietena, ci a câștigat și o sumă frumușică pentru pastile.

Probleme cu chiriașul

Stacey este găsită moartă, iar cauza par a fi pastilele de DNP pe care le-a luat. Cu toate că este măcinat de regrete, Carl nu spune nimănui că el este persoana de la care luase Stacey pastilele. Însă, cu timpul, Dermot încetează să îi mai dea banii de chirie, iar atunci când este luat la rost, începe să îl amenințe pe Carl.

Întâmplător, Dermot a auzit când Carl i-a vândut pastilele lui Stacey, astfel că acum îl șantajează. Fie Carl acceptă să îl lase pe Dermot să locuiască în continuare în camera lui, dar fără a-i plăti chirie, fie Dermot îi va plăti chiria, dar va anunța presa și autoritățile despre pastilele pe care Carl i le-a vândut lui Stacey.

Chinuit de gânduri și de teama de a nu mai primi banii de chirie, Carl este nevoit să i se confeseze Nicolei, iubita sa. Nicola îl sfătuiește să îl oblige pe Dermot să îi plătească chiria. Totuși, Carl refuză, iar timpul trece, în defavoarea sa.

În continuare, urmează o serie de întâmplări și coincidențe, dar despre care nu o să vă spun, pentru că aș strica plăcerea voastră de a descoperi singuri povestea.

Cotloane întunecate – un roman despre decizii de moment și coincidențe care duc la tragedii

Practic, romanul Cotloane întunecate se bazează pe deciziile proaste luate în momente critice. Se bazează pe coincidențe stranii, care duc la tragedii. Iar Carl, personajul principal, se transformă dintr-un scriitor liniștit într-un criminal cu sânge rece, căruia nu îi pasă decât de propria bunăstare și nu se dă în lături de la nimic pentru a o obține.

Cum am zis și la început, Cotloane întunecate de Ruth Rendell este o carte bună, care m-a ținut captivă între paginile ei, dornică să descopăr ce alte nebunii mai face Carl și care va fi deznodământul. V-o recomand cu încredere!

Încă puteți cumpăra romanul Cotloane întunecate de Ruth Rendell de pe Libris cu doar 10 lei.

10 thoughts on “Cotloane întunecate – Ruth Rendell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: