Legături fatale – Alina Cosma – Pre-recenzie

legături fatale

După ce am citit toate cărțile Alinei Cosma, pot spune că am pretenții mari de la ea. De fiecare dată, aștept să văd îmbunătățiri, o evoluție în scris și în conturarea poveștii. Tocmai din acest motiv, trebuie să recunosc că am avut emoții foarte mari când am început să citesc noul ei roman, Legături fatale. Îmi povestise ea deja cam despre ce va fi cartea și aveam, poate, așteptări chiar mai mari decât în mod obișnuit.

Deja mi-a demonstrat și în alte rânduri că are potențial de a scrie povești din stiluri diverse. Însă, de data aceasta, am apreciat faptul că s-a debarasat puțin de stilul ei obișnuit și a creionat un thriller care m-a ținut cu sufletul la gură – și sunt convinsă că așa va face cu toți cititorii.

Totuși, în ciuda subiectului dur și a poveștii cu un iz cât se poate de realist – mai ales în contextul evenimentelor recente din țara noastră – Alina își păstrează și sensibilitatea pe care o transmite prin intermediul unei relații de dragoste născută între două personaje din carte.

Blestemul familiei bogate

Diana face parte dintr-o familie bogată, însă ale cărei membri nu au legături tocmai apropiate. Mama i-a murit, iar tatăl ei o trimite la masterat, la Cluj-Napoca, după ce ea a sperat că, odată cu absolvirea facultății, se va întoarce acasă, în Turda. Surpriza este, însă, și mai mare, atunci când este obligată de către bunicul ei din partea mamei să lucreze în compania pe care acesta o deține.

„S-a săturat de acel oraș mare și aglomerat. În primăvară a fost fericită la gândul că mai avea puțin și, terminând facultatea, se va întoarce în orașul său natal, Turda. Ura Cluj-Napoca, poate și pentru că acolo locuiau cei care au necăjit-o atât de mult pe mama ei, cât a trăit aceasta. Dar a aflat cu stupoare de la tatăl său că bunicul ei a înscris-o la masterat!”

Iar lucrul și mai rău este că, alături de bunicul ei, îl are de înfruntat și pe unchiul ei, Liviu. Relația dintre ea și Liviu nu este deloc una obișnuită pentru un unchi și o nepoată, Liviu fiind oricând pregătit să o agreseze în diverse moduri.

Norocul Dianei este că la firma bunicului ei, Avram Rădulescu, lucrează un jurist care încearcă să o ajute. Marius îi este alături încă din primele ei zile la firmă și joacă un rol important în poveste. Ba chiar mai mult, ascunde chiar și un secret, pe care va trebui să îl descoperiți singuri, citind cartea.

Legături fatale care ies la suprafață

Rareș, fostul coleg și fost iubit al Dianei, apare din nou în viața fetei. Relația dintre ei nu mai este una atât de bună pe cât era în timpul facultății. Chiar și așa, cei doi se întâlnesc destul de des.

La un moment-dat, Diana este răpită. Marius, care era atent la tot ce se întâmplă cu fata, o caută la Rareș. Însă ce descoperă acolo îl ia prin surprindere și îl îngrozește, în aceeași măsură. Reușește să dea de Diana, însă viața ei și, implicit, a lui, este pusă în pericol. Din acest moment, începe o adevărată luptă pentru supraviețuire, în care Diana și Marius sunt de o parte a baricadei, iar familia Rădulescu, de cealaltă parte.

„Rareș privi pe vizor, nu cunoștea individul care stătea în fața ușii. Decise să deschidă, dar când crăpă ușa, se trezi cu țeava unui pistol ațintită spre frunte.

– Dă-te la o parte! îi porunci necunoscutul.

Se retrase speriat din fața ușii, lăsându-l să intre. Chiar dacă avea tot felul de prieteni dubioși, nu văzuse un pistol adevărat în viața lui!

Străinul închise ușa.

– Știu cu ce te ocupi, deci, scutește-mă de vorbe goale! Unde ți-e calculatorul?

Înghiți în sec, privind la arma încă îndreptată spre el. Străbătu holul spre dormitor.

– Pornește-l!”

Treptat, ies la iveală secrete oribile din sânul familiei Rădulescu. Diana descoperă adevăruri care o rănesc mai mult decât s-ar fi așteptat vreodată și este nevoită să înfrunte crunta realitate în care trăiește. Însă îl are alături pe Marius, care pare determinat să o protejeze până la final.

Legături fatale – un roman dur, intens, antrenant

Nu vă ofer mai multe detalii despre poveste, deoarece nu vreau să stric plăcerea lecturii. Vă avertizez, însă, că este un roman destul de dur, cu personaje crude, cărora nu le pasă de durerea sau sentimentele celor din jur. Alina a reușit să scrie un thriller intens, antrenant, care îl ține pe cititor cu sufletul la gură, în așteptarea deznodământului.

Legături fatale este un roman care merită citit. Totuși, dincolo de duritatea poveștii și de intensitatea scenelor demne de un thriller bun, Alina nu a uitat să insereze și o poveste de dragoste în stilul propriu, așa cum ne-a obișnuit în fiecare dintre romanele sale. Vă recomand acest roman, mai ales dacă iubiți stilul Alinei sau dacă vă plac thriller-ele.

Cartea Legături fatale de Alina Cosma poate fi comandată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

9 thoughts on “Legături fatale – Alina Cosma – Pre-recenzie

  1. Din pacate, viata ne dovedeste cat de realiste pot fi astfel de thrillere dure. 🙁 Dar cartea Alinei are si o poveste de dragoste foarte frumoasa. Tu ai suprins tare bine ambele laturi ale ei in recenzie, Ancuta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.