Deși știam despre John Grisham că este un autor extrem de apreciat, nu am citit până acum nicio carte scrisă de el. Totuși, descrierea romanului „Negustorul de manuscrise” mi-a atras atenția de îndată ce a apărut în mediul online și încă de atunci, cartea a stat în wishlist-ul meu de pe Libris. Iată că i-a venit rândul, în sfârșit, să o citesc. Și nu pot spune decât „Wow!”.
După ce am citit „Negustorul de manuscrise”, m-am convins că autorul își merită pe deplin faima de scriitor foarte bun. Romanul de față este unul grozav. Chiar dacă nu pot spune că are o acțiune extrem de intensă și care să te țină în suspans în permanență, cum este cazul altor thrillere, este, totuși, un roman captivant și care te face să îți dorești să afli cât mai curând deznodământul. Iar acesta este destul de neașteptat, aș spune.
Furtul manuscriselor
Povestea începe cu o lovitură reușită, aparent. Cinci hoți dau spargerea la Biblioteca Firestone, din cadrul Universității Princeton. De acolo, fură toate cele cinci manuscrise ale lui F. Scott Fitzgerald. După ce sustrag cu succes manuscrisele din ascunzătoarea lor, hoții reușesc să scape.
Doar că doi dintre ei sunt prinși în ziua următoare. Din acest punct, începe cu adevărat „căutarea de comori”, transpusă în poveste sub căutarea celor cinci manuscrise. Alături de FBI, în povestea manuscriselor mai este implicată o organizație, care lucrează sub acoperire și fără știrea oficialităților.
Organizația, a cărei șefă de proiect este Elaine Shelby, o contactează pe Mercer Mann pentru a-i ajuta. Mercer este o scriitoare care, din lipsă de bani, predă. Postul ei este desființat, astfel că se regăsește într-o situație disperată, atunci când Elaine îi propune afacerea.
Mercer îl întâlnește pe negustorul de manuscrise
Mercer obișnuia să își petreacă verile la bunica ei, Tessa, în insula Camino. De 11 ani, de când a murit bunica ei, Mercer nu a mai mers acolo. Acum, Elaine îi propune să stea în casa bunicii timp de șase luni, pentru a se apropia de Bruce Cable, care deține un magazin de cărți pe insulă.
Bruce Cable, „negustorul de manuscrise”, și-a pornit afacerea cu câteva cărți extrem de valoroase. În prezent, magazinul lui deține o colecție impresionantă de cărți rare, dar și de cărți contemporane. În plus, Bruce organizează sesiuni de autografe cu autorii aflați în turneu de promovare a cărții. Este un personaj cunoscut în localitate și apreciat de toată lumea din breaslă.
Însă organizația de securitate și investigații pe care o reprezintă Elaine îl bănuiește pe Bruce că ar fi în posesia manuscriselor furate. Iar pentru a dovedi acest lucru, are nevoie de o persoană care să se apropie de Bruce, fără a trezi suspiciuni. Aici este momentul în care intervine Mercer.
Ce se va întâmpla odată ce Mercer ajunge pe insulă și cum va evolua povestea, va trebui să descoperiți voi, citind cartea.
Impresii despre „Negustorul de manuscrise”
Așa cum am zis și la început, citind cartea „Negustorul de manuscrise”, m-am alăturat și eu celor care consideră că John Grisham este un autor foarte bun. Cartea este scrisă foarte bine, intriga este cât se poate de interesantă, iar în jurul acesteia autorul a creat o poveste pe care cititorul o urmărește cu interes.
Personajele sunt cât se poate de diverse și de complexe, fiecare dintre ele fiind caracterizat de anumite trăsături speciale. Împreună, personajele creează un tablou inedit, colorat, care dă savoare poveștii.
Cât despre acțiunea în sine, deși nu este foarte alertă, este interesantă. Cititorul își dorește cu nerăbdare să afle unde sunt manuscrisele și dacă vor mai fi recuperate. Dar, pe lângă această curiozitate, cititorul își dorește și să vadă ce se va întâmpla cu Mercer și Bruce și dacă Bruce este, într-adevăr, în posesia manuscriselor.
Așadar, vă recomand să citiți și voi „Negustorul de manuscrise”. Și aștept să îmi recomandați și alte cărți scrise de John Grisham, pe care le-ați citit și v-au plăcut.
Cartea „Negustorul de manuscrise” de John Grisham poate fi cumpărată de pe Libris.
Cu nerăbdare aștept să o citesc, ai prezentat-o tare frumos!😍
Multumesc! Lectura placuta!
Si asta nu e una din cele mai bune carti ale lui 😀 Sa citesti Juriul, Avocatul Rebel, Informatorul.
Multumesc pentru recomandare!
Foarte mult îmi place autorul. Până acum Clientul este preferata mea. Trebuie să o citesc și pe aceasta, pare interesantă.
Multumesc de recomandare, o voi adauga in wishlist!
Nici eu nu am citit nimic scris de el desi am tot auzit laude la adresa lui. Asteptam recenzia ta ca sa vad daca il trec pe lista cu cateva locuri mai in fata 🙂
Sper sa-ti placa si tie. 🙂
Editura RAO face o treaba minunata cu integrala Grisham publicata in editii de lux. 🙂 Aproape toate romanele lui sunt foarte bune, dar cele de la inceputul carierei parca au mai multa tensiune. 🙂
Va trebui sa le citesc si pe acelea, chiar sunt curioasa. 🙂
Ce frumos, îmi place cum ai descris munca autorului!
Nu auzisem de acestă carte. O să o caut și eu 🙂 o pun pe listă.
Multumesc! Lectura placuta! :*