Detectiv de România – Silviu Iliuță

detectiv de România

Poate vă amintiți că v-am recomandat mai demult seria „Cronicile unui bărbat” de Silviu Iliuță. Cele trei volume („Toate titlurile bune au fost date”, „Am găsit titlu”, „Iartă-mă, am fost…”) mi-au plăcut tare mult și le recomand și acum, cu drag. Totuși, după ce am citit seria aceea, mi-am dorit tare mult ca Silviu Iliuță să mai scrie, pentru că îmi place tare mult cum scrie și ce povești creează. Iar recent, am primit un newsletter care mă anunța vestea pe care o așteptam: Silviu Iliuță urma să lanseze o nouă serie, „Detectiv de România”.

Vă dați seama că nu am stat pe gânduri, ci am și comandat cele două volume. Însă „obligațiile” literare pe care le-am avut nu mi-au permis să citesc aceste două cărți până acum. Dar, chiar și așa, cărțile au stat pe noptieră de atunci și am renunțat acum la a citi alte cărți, pe care le aveam pentru recenzie, pentru că nu am mai putut amâna curiozitatea, mai ales după ce am citit și recenzia Dorinei Dănilă la această serie. (PS: Mulțumesc, doamna Dorina, că m-ați ambiționat să nu mai amân cititul celor două cărți!)

Contrar obiceiului meu, am ales să scriu o singură recenzie pentru cele două volume ale seriei „Detectiv de România”. Am decis astfel deoarece, odată ce începi primul volum, nu renunți la lectură, trebuie să îl citești și pe al doilea imediat după. În plus, cele două volume se leagă atât de bine, încât consider că nu aveam cum să le fac recenzie separat, fără să dau spoilere.

Detectiv de România – o serie a tipologiilor umane

Dacă îl urmăriți pe Silviu Iliuță în online, cred că nu mai este nevoie să vă spun nimic despre stilul în care scrie. Personal, consider că are o scriere inteligentă și încărcată de umor. Știe să ia tipologiile oamenilor și să le transforme în personaje care să stârnească râsul. Iar în seria „Detectiv de România”, exact asta pare să fi făcut: a cules câteva tipologii de oameni (români, mai exact) și le-a transformat în personaje.

Așa se face că avem o întreagă gamă de personaje, unul mai interesant decât altul. Cât despre poveste, deși poate părea destul de simplă, se desparte în ramuri, care se întretaie în puncte-cheie și formează un întreg peisaj perfect pentru o poveste detectivistică.

Chiar dacă scrie cu umor și nici nu pretinde a fi scriitor de romane polițiste, ultimele pagini ale seriei mi-au amintit de romanele scrise de Agatha Christie. Dar, repet, cartea nu este una polițistă și nici nu pare a vrea să se asemene cu vreunul dintre clasicii genului. Doar că am remarcat măiestria și imaginația autorului, chiar dacă o „camuflează” cu stilul sarcastic și ironic.

Personaje diverse și colorate

Seria îl are în prim-plan pe Anton Scorilo, un detectiv care a fost crescut de mătușă și unchi, deoarece părinții aveau prea mulți copii. Încă de mic, Anton era un copil ciudățel… și gras. În prima zi de școală, s-a îndrăgostit de Irina, colega lui. Însă de câte ori era în preajma ei, rămânea fără glas, astfel că fata l-a considerat mereu retardat.

„Atunci s-a îndrăgostit, ca un mare prostănac. În ziua aceea magică și blestemată, Anton a descoperit că are și suflet, nu numai burtică.”

Nici Irina nu este, însă, mult diferită de Anton. Rămasă fără mamă, cu un tată extrem de posesiv și supra-protectiv, Irina este tăcută și are anumite obsesii. La un moment-dat, în adolescență, Irina dispare chiar de la nunta Doinei, o altă fată din satul lor.

Dar cine e Doina? Și ea are un rol important în poveste, este oarecum rotița care învârte întreg mecanismul. Doina s- căsătorit cu un englez cunoscut pe internet. Numai că surpriza a venit odată cu mirele, care nu era tocmai englez, ci… indian. La scurtă vreme după nuntă, Doina se satură de viața ei și pleacă în Italia, la un bărbat pe care l-a cunoscut tot pe internet. Ce face Sunny? Își schimbă viața, dar nu vă spun cum, ci va trebui să descoperiți voi, când citiți.

Anton o are alături pe Eva, care este asistenta lui. Cam acestea sunt o parte dintre personajele cărții. Dar, trebuie să vă spun, fiecare dintre personajele care apar în carte are un rol foarte important, chiar dacă descoperim asta doar la final. Chiar și personajele care ni se par, poate, lipsite de importanță, se pot dovedi a fi personaje-cheie în dezlegarea misterului.

Care este misterul?

Și, pentru că tot v-am pomenit de mister, să vă spun și despre ce este vorba. Totul începe când Anton primește la birou vizita unei femei misterioase, care îi cere ajutorul. Aceasta pretinde că este urmărită și îi cere să o apere. Anton reușește să o salveze din biroul său și să o ducă acasă la Eva.

„- Aici ai jumătate din onorariu. Însă o jumătate la rezolvare, apoi încă o jumătate la final.

– Trei jumătăți?

Ea dă din cap hotărâtă.

– E un caz de crimă, da. Merită!”

Însă, în mod surprinzător, femeia misterioasă dispare din cadă, în timp ce face baie, iar Anton și Eva sunt în camera alăturată. Toate indiciile duc spre un singur făptaș. Însă lucrurile se complică și mai mult atunci când suspectul este găsit mort, chiar în fabrica de jucării în incinta căreia își are Anton biroul.

Din acest punct, începe o adevărată anchetă detectivistică, realizată de către Anton și cu ajutor primit de la Eva, precum și de la unchiul și mătușa detectivului. Luăm parte la întreaga aventură a lui Anton în căutarea criminalului. Dacă și cum va reuși să îi dea de capăt misterului, va trebui să descoperiți singuri.

Detectiv de România – un cocktail de întâmplări detectivistice și amuzante

Detectiv de România este o serie extrem de simpatică, pe care o recomand cu drag. Are în ea de toate, de la aventură la umor. Anton este un personaj al contrastelor: genul de pămpălău, dar care surprinde prin sclipirile de inteligență și prin intuiție. Cu toate că diploma și cunoștințele îi sunt contestate, talentul său de detectiv iese în evidență.

Cât despre personaje și întâmplări, vă asigur că veți regăsi imaginea României printre rânduri. Are pasaje care îl fac pe cititor să râdă în hohote și pasaje în care cititorul este nerăbdător să descopere adevărul despre misterul pe care îl are de rezolvat Anton.

„Românii, în general, când este un accident, au morbida dorință de a se îngrămădi la locul faptei și de a face tot ce le stă în puteri pentru a împiedica accesul medicilor sau al polițiștilor.”

Așadar, vă recomand să citiți și voi seria „Detectiv de România”, oricând aveți nevoie de o lectură relaxantă, amuzantă, delicioasă.

Seria „Detectiv de România” de Silviu Iliuță poate fi comandată de pe site-ul Bookzone.

10 thoughts on “Detectiv de România – Silviu Iliuță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.