Butter Chicken – rețetă din bucătăria indiană

Butter Chicken

Zilele trecute, am văzut pe Facebook la o prietenă o poză cu Butter Chicken, o mâncare din piept de pui, în stil indian, care mi-a atras atenția. Am rugat-o să îmi dea rețeta, pentru că mi s-a părut super cum arăta. Mi-a spus că s-a inspirat de la Jamila Cuisine și mi-a dat link-ul spre rețetă.

Nu știu cum sunteți voi, dar noi adorăm mâncarea picantă. De la mic la mare, suntem fani ai gustului picant. Cât despre mâncarea indiană, am avut ocazia o singură dată să mănânc mâncare făcută chiar de indieni. Lucram la o companie care a fost vândută unui patron din India. După ce a preluat compania respectivă, patronul a trimis mai mulți angajați indieni la birouri, la noi. Chiar în acea perioadă s-a nimerit să fie și ziua de naștere a colegei de la HR, ocazie cu care ne-a invitat pe toți de la birouri la ea acasă. Iar ca să fie totul și mai special, invitații din India au fost cei care au gătit preparate specifice bucătăriei indiene.

Dar să revin la rețeta de azi. De dimineață, am scos din congelator un piept de pui, dar nu aveam nicio idee ce să fac din el. Pentru șnițele mi se pare prea cald, grătarul e bun doar atunci, iar altceva nu-mi venea în minte. Atunci mi-am amintit de discuția cu Alina și am intrat iar pe rețeta Jamilei, să văd de ce ingrediente am nevoie. Haideți să vă spun și vouă, cu mențiunea că o să vă spun ce și cât am pus eu din fiecare, cantități care diferă de cele din rețeta din care m-am inspirat.

Ingrediente necesare pentru Butter Chicken

  • 500g de piept de pui (eu am pus aproximativ 900g, pentru că era deja decongelat)
  • 300g roșii pasate (am pus o conservă de 400g de roșii mărunțite, în suc propriu)
  • 200ml smântână pentru gătit
  • 30g usturoi (am pus cam 5 căței de usturoi)
  • 30g ghimbir (am pus un plic de ghimbir măcinat, neavând la îndemână ghimbir)
  • 3 linguri unt
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 2 cepe medii
  • condiment pentru pui
  • pudră de chilli
  • sare
  • piper

Mod de preparare Butter Chicken

În primul rând, am tăiat pieptul de pui în bucățele. Apoi, am adăugat peste pieptul de pui uleiul, condimentul pentru pui și pudra de chilli. Am lăsat la marinat aproximativ 10 minute.

Între timp, am pus în robotul-tocător ceapa tăiată bucăți, usturoiul și praful de ghimbir. Într-adevăr, în rețeta care m-a inspirat se folosește ghimbir rădăcină dar, cum am fost contra-cronometru și la magazinul de lângă mine nu găsesc așa ceva, am înlocuit cu pudra. Le-am tocat în robot până au devenit o pastă.

Am pus două linguri de unt într-o tigaie mare și am lăsat să se topească untul. Când a fost topit, am adăugat pieptul de pui condimentat și l-am gătit până a devenit alb. Atunci, am adăugat pasta rezultată din ceapă, usturoi și ghimbir și am lăsat la gătit încă aproximativ cinci minute.

Am adăugat pasta de tomate și roșiile în sos din conservă, apoi smântâna pentru gătit și am amestecat bine. În rețeta Jamilei, spune să adăugăm și apă, dar eu nu am mai adăugat, deoarece mi s-a părut suficient de zemoasă mâncarea. Am lăsat la gătit aproximativ 15 minute, amestecând periodic. La final, am adăugat și a treia lingură de unt și am amestecat până s-a topit și s-a încorporat bine.

Cu ce am servit pieptul de pui în stil indian

Atât în rețeta care m-a inspirat, cât și în poza Alinei, Butter Chicken era servit cu garnitură de orez. Eu însă am tot gătit orez în ultima vreme și deja nu îl mai mâncăm. Astfel, am înlocuit orezul cu piure de cartofi. Mâncarea a ieșit delicioasă și extrem de picantă.

Voi ați mâncat vreodată Butter Chicken? Vă tentează să încercați?

12 thoughts on “Butter Chicken – rețetă din bucătăria indiană

  1. Suna bine! Am facut si eu piept de pui cu smantana dar nu asa, combinat cu rosii si condimente indiene. E de incercat 🙂

    1. Poate o sa faci si tu. 🙂 Cu smantana am mai facut in multe feluri. Poate o sa fac curand o reteta invatata de la mama si o pun pe blog. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.