Deși am văzut cartea „La cinci pași de tine” prin online, nu m-a atras niciodată. Asta până când am citit recenzia lui Marius Andrei și am decis că trebuie să citesc și eu cartea. M-a atras subiectul cărții, adică fibroza chistică – o boală asemănătoare cu aceea pe care a avut-o tatăl meu. Așadar, am văzut cartea la Libris și mi-am zis că trebuie să o citesc cât mai urgent.
Chiar dacă este o carte tristă, o adevărată dramă care se desfășoară în fața ochilor cititorului, am parcurs foarte repede paginile ei. „La cinci pași de tine” este o carte pe care nu am vrut să o mai las din mână, până să îi descopăr finalul. Marius mă încurajase că are și o notă optimistă această carte și a avut dreptate.
„- Există o teorie care-mi place și care susține că, pentru a înțelege moartea, trebuie să ne gândim la naștere, spune jucându-se cu panglica din păr. Când suntem în uter, trăim existența de acolo, nu-i așa? Habar n-avem că următoarea e la nicio palmă distanță. Ridică din umeri și se uită spre mine, apoi continuă: Poate că și moartea e la fel. Poate că e pur și simplu viața următoare. La nicio palmă distanță.”
La cinci pași de tine – o poveste despre o iubire imposibilă
Stella este o tânără cu fibroză chistică. De la vârsta de șase ani, a locuit mai mult prin spitale. Pentru a avea șansa la câțiva ani liniștiți, are nevoie urgentă de un transplant de plămâni. Funcția plămânilor ei a ajuns la 35%, adică îi este din ce în ce mai greu să respire.
Încă de la prima ei vizită la spital, Stella s-a împrietenit cu Poe, un băiat care suferă de aceeași boală necruțătoare. Însă, din cauza unei reguli pe care cei cu fibroză chistică trebuie să o respecte, cei doi nu au reușit să aibă niciun contact fizic. Regula spune că bolnavii de fibroză chistică trebuie să păstreze o distanță între ei de cel puțin șase pași. Asta deoarece sunt sensibili și orice virus pe care l-ar putea contracta unii de la alții le-ar putea fi fatal.
„Când ești fibrochistic, nu știi cât timp ți-a mai rămas de trăit. Dar, sincer vorbind, nu știi nici cât timp mai au persoanele la care ții.”
Tot din cauza acestei sensibilități și a pericolului la care sunt expuși, bolnavii de fibroză chistică nu pot să aibă parte de o relație de iubire. Cei sănătoși nu acceptă să își trăiască viața alături de un bolnav de fibroză chistică, iar o relație de iubire între doi bolnavi este, practic, imposibilă.
Există șansa la o iubire împărtășită?
Stella luptă pentru viața ei, de dragul părinților. Aceștia au divorțat și ea este convinsă că este singura care poate să îi ajute să supraviețuiască, însă pentru asta, trebuie să rămână în viață. Iar singura ei șansă este un transplant de plămâni, care pare imposibil de obținut.
Nici nu visează la dragoste, fiind convinsă că este ceva interzis pentru bolnavii de fibroză chistică. Totul se schimbă, însă, când în spital apare un nou pacient: Will. Și Will suferă de fibroză chistică, însă a fost mutat de la un spital la altul, de-a lungul anilor, în speranța unui tratament eficient. Cu doar câteva luni în urmă, s-a infectat cu virusul B. cepacia, care este foarte periculos atât pentru el, cât și pentru bolnavii de fibroză chistică, cu care ar putea intra în contact.
Deși la prima vedere, Stella își face o impresie neplăcută despre Will, ajunge să își dorească să îl țină în viață. Treptat, cei doi se împrietenesc, până în punctul în care ambii realizează că s-au îndrăgostit. Însă, în ciuda atracției pe care amândoi o simt, sunt conștienți că o relație între ei este imposibilă.
O carte despre o boală incurabilă
Amândoi visau să primească plămâni noi, pentru a putea trăi o viață cât mai apropiată de una normală, pentru câțiva ani. Însă, din momentul în care Will a captat virusul B. cepacia, el a încetat să mai viseze la o viață normală și este convins că va muri mai repede decât se așteaptă. De aceea, tot ce își dorește este ca, în timpul rămas, să se bucure de scurta viață pe care o mai are, vizitând diverse orașe și țări, în afara spitalelor.
„Gata cu spitalele! Nu mai vreau să fiu închis în clădiri cu pereții albi, peste tot în lume, pentru ca doctorii să încerce medicament după medicament, tratament după tratament, fără ca vreunul dintre ele să funcționeze.
Dacă e să mor, vreau ca mai întâi să trăiesc.
Și pe urmă pot să mor.”
La cinci pași de tine – o dramă cutremurătoare, cu iz de optimism
Povestea care se leagă între Stella și Will este una deosebit de sensibilă, care nu are cum să nu miște niște rotițe în sufletul cititorului. La cinci pași de tine urmărește viața din spital a celor trei tineri bolnavi de fibroză chistică: Stella, Will și Poe. Avem parte de dramă din plin, dar și de o ușoară notă de optimism, întrucât nu încetăm să sperăm nici măcar o clipă că Stella și Will ar putea avea șansa la o iubire așa cum au visat și la o viață normală.
„- Nimic n-o să-mi salveze mie viața, Stella. Și nici pe a ta, îi spun și-mi continui drumul pe culoar, adăugând peste umăr: Fiecare, în lumea asta, respiră aer de împrumut.”
Așa cum mă așteptam, povestea nu m-a lăsat impasibilă, ci a reușit să-mi smulgă câteva lacrimi, chiar. Cei trei autori care au contribuit la scrierea cărții „La cinci pași de tine”: Rachel Lippincott, Mikki Daughtry și Tobias Iaconis au reușit să creeze o poveste minunată.
Dacă nu ați citit cartea, vă recomand să o faceți. Eu abia aștept să văd și filmul! M-a răscolit complet, bolile de plămâni fiind un subiect extrem de sensibil pentru mine, dar a fost, totodată, și o carte de care aveam nevoie, o carte pe care o voi păstra în suflet.
Pare foarte interesantă! Mulțumesc pentru recomandare!
Cu drag!
Cat de frumoasa si sensibila este recenzia ta, Eva! 🙂 O sa iti placa la fel de mult si ecranizarea. 🙂
Multumesc! :* Sunt convinsa, mai ales ca din trailer-e mi se pare ca ecranizarea e destul de fidela cartii.
Ce faina pare cartea asta. :*
Chiar este! :*
Tot de la Marius Andrei am auzit despre carte, o prezentare care m-a cucerit. La fel și recenzia ta! ❤
Lista de cumpărături crește!!!😀😀
Ma bucur! <3
Abia aștept să citesc și eu acest roman! Felicitări pentru recenzia plină de emoție! <3
Multumesc! E foarte fain romanul!