Pictează-mă în culori indiene (Vol. 1) – Dyana Pîslaru

pictează-mă în culori indiene

De mult timp nu am mai pățit să mă simt atrasă ca de un magnet de o carte, de cum pun mâna pe ea. În primul rând, trebuie să vă spun că, atunci când am acceptat să citesc cartea „Pictează-mă în culori indiene” nu știam nimic nici despre carte, nici despre autoare. Totuși, nu am stat nicio clipă pe gânduri dacă să accept sau nu cartea, deoarece m-a atras titlul, din prima clipă. Iar autoarea a fost amabilă și a acceptat că s-ar putea să-mi placă sau nu cartea și că îmi doresc să am libertatea de a fi sinceră în recenzie.

Inițial, am zis că va mai dura o vreme până să o iau la citit, deoarece primisem deja alte cărți înainte să ajungă aceasta la mine. Totuși, de îndată ce am scos-o din ambalaj, am simțit că nu o voi mai amâna. Mi-a plăcut tare mult coperta, semnul de carte și simțeam că sunt din ce în ce mai curioasă de conținut. Așa se face că, în seara respectivă, am și terminat cartea pe care o citeam pe atunci și am început cartea „Pictează-mă în culori indiene”.

Pictează-mă în culori indiene – sau cum să te lași vrăjit de o carte

Cartea „Pictează-mă în culori indiene” a fost o surpriză plăcută pentru mine. Exact același sentiment de atracție precum a unui magnet, pe care mi l-a creat coperta, mi l-a oferit și conținutul. Povestea este minunată, dovadă fiind faptul că, în ultimele zile, nu o dată am renunțat la a lucra, pentru a mai citi câteva pagini. O felicit din suflet pe Dyana pentru acest roman! M-a surprins plăcut atât povestea, cât și stilul de scriere.

Autoarea a reușit să picteze în culori indiene acest roman, redând prin cuvinte culoarea locală a Indiei, dansurile, ritualurile, obiceiurile de sărbători și multe altele. Descrierile sunt extrem de bine realizate, astfel încât reușesc să te poarte în poveste. Totul este descris în detaliu, pentru ca cititorul să reușească să „vadă” personajele și întreaga acțiune.

La un moment-dat, știind că este doar primul volum, mă întrebam ce va mai reuși să scrie în volumul următor, povestea părând că se îndreaptă spre final, în ultima sută de pagini. Spre surpriza mea, am descoperit că autoarea a reușit să creeze o intrigă chiar când mă așteptam mai puțin, astfel că volumul următor are să ne aducă o continuare mult-așteptată a poveștii.

O propunere de nerefuzat

Evelyn McKenzie este o femeie de succes în industria muzicală. Este o artistă de succes, cu albume de top. Totodată, este și un foarte bun și renumit coregraf. Însă, în timp ce pe plan profesional este o femeie realizată, nu același lucru este valabil și în ceea ce privește viața sa personală. Eve este proaspăt divorțată de Tyler, dar acesta nu pare să îi ofere liniștea nici chiar după divorț. În plus, Evelyn și-a pierdut părinții de tânără, fiind de atunci nevoită să se descurce singură. Îl are alături pe Richard, care i-a devenit precum un tată și care o ajută foarte mult.

Visul lui Eve este să vadă India în toată splendoarea ei, nu doar în timpul concertelor pe care le dă acolo. De când era mică, se uita cu mama ei la filme indiene și visa să ajungă și ea în India, cândva. Este atrasă de cultura indiană și de tot ce ține de India. Iar idolul ei este Sidharth Teja, unul dintre cei mai renumiți actori de la Bollywood.

La un concurs de dans la care participă cu trupa pe care o antrenează, Eve are ocazia de a-l cunoaște tocmai pe idolul ei, Sidharth. Acesta îi propune lui Eve un contract de colaborare ca și coregraf și dansator pentru filmele pe care le are în plan casa lui de producții. Pentru a obține această colaborare, Eve trebuie să îndeplinească o sarcină și anume, să realizeze spectacolul de la IIFA. Iar pentru asta, va colabora cu unul dintre cei mai buni dansatori de la Bollywood.

O colaborare frumoasă

Norocul face ca dansatorul ales de Sidharth pentru a colabora cu Evelyn este Charan Singh, un actor bollywoodian de renume internațional. Mai mult, Eve îl admiră, Charan fiind unul dintre actorii ei favoriți. Pentru că Eve nu poate renunța la contractele în curs, Charan este nevoit să meargă în America, unde urmează să se pregătească împreună pentru realizarea spectacolului IIFA.

Între cei doi se leagă, încă de la început, o prietenie strânsă. Colaborează grozav pe partea de dans, potrivindu-se perfect la stil. Însă relația lor de prietenie trece și barierele parteneriatului profesional. Eve se bucură de compania lui Charan, pentru a putea învăța mai multe despre cultura indiană și religia hindusă.

Totuși, în ciuda bunii lor înțelegeri, cei doi sunt total diferiți. Evelyn este serioasă, lipsită de încredere, se teme să își arate sentimentele și pare absorbită cu totul de munca ei. Spre deosebire de ea, Charan este un bărbat șarmant, care se știe bucura din plin de viață.

„Îl văzusem în postura de vedetă, dansator profesionist, în postura de bărbat indian credincios, în postura de cavaler manierat, iar acum aveam ocazia de a-l cunoaște, pe teritoriul lui, ca parte a acestui peisaj pitoresc. Cu fiecare nouă față pe care i-o descopeream, îl vedeam și mai fascinant, lucru ce reușea să mă frustreze.”

Eve și Charan

O altă diferență între ei constă în ideea pe care o are fiecare despre iubire. Charan nu a cunoscut încă iubirea și este convins că Zeii au propriile planuri în acest sens. Crede în iubirea adevărată, pură, în calea căreia nu poate sta nimeni. Eve, pe de altă parte, a crezut în iubire și a avut numai de suferit din această cauză. De aceea, își refuză dreptul de a mai iubi din nou și este convinsă că nicio căsătorie nu ar trebui să fie bazată pe iubire.

„- Lasă-mă să-ți arăt că te înșeli. Lasă-mă să-ți dovedesc că există și relații frumoase și bărbați în care poți avea încredere! spuse el, întinzând mâna spre mine. Dacă nu voi izbuti, până la finalul colaborării noastre, atunci voi admite că ai dreptate și voi fi de acord cu propunerea mamei, în ceea ce privește căsătoria aranjată, continuă, zâmbindu-mi seducător.”

Pictează-mă în culori indiene – o poveste complexă și frumoasă

Mai multe detalii despre poveste nu vreau să vă ofer, ci doar recomandarea de a citi cartea „Pictează-mă în culori indiene”. Este o carte superbă și complexă. Autoarea a reușit să creeze o poveste minunată, presărată cu multe detalii menite să îl introducă pe cititor în lumea Indiei. O parte din acțiune are loc în America, iar o parte, în India. Însă, prin modul frumos prin care a inclus diverse detalii și informații în poveste, a reușit să redea culoarea locală a Indiei.

Personal, cartea aceasta mi-a adus zâmbete și sentimente puternice. Am îndrăgit personajele și am adorat modul de scriere al autoarei. Charan poate părea bărbatul perfect, dar vă asigur că are și el unele „ieșiri”, cel puțin mie nu mi s-a părut imposibil să fie așa cum este descris personajul. Eve, deși este sobră, are în ea sufletul de copil.  

Ocazia de a vedea India cu alți ochi

Am rămas impresionată de modul în care autoarea a creat personajele. Prin unele detalii pe care le oferă pe alocuri, a reușit să creioneze, în mintea mea, personaje complexe, cărora le-am putut descifra chiar și mici „ticuri” și trăsături specifice de caracter. Iar acțiunea, după cum v-am spus deja, este presărată cu anumite informații care m-au ajutat să intru perfect în atmosfera descrisă.

„Străzile Indiei ar fi putut reprezenta un șoc, pentru orice străin. Erau atât de pline, încât abia te puteai mișca. Trotuarele erau ocupate de standuri de mâncare, răcoritoare, bazaruri și o mulțime de alte locații de interes. Printre acestea, zeci de oameni făceau slalom, mulți dintre ei părăsind trotuarul, în favoarea șoselei, pe care mașinile înaintau cu o viteză relativ mică. Nu te puteai plictisi, observând detaliile din jurul tău.”

Așadar, vă recomand din suflet să citiți cartea „Pictează-mă în culori indiene”. Este o carte în care se simte documentarea, pasiunea autoarei pentru India (poate mă înșel, dar nu cred) și stilul frumos de scriere.

Cartea „Pictează-mă în culori indiene” de Dyana Pîslaru poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Stylished Books.

12 thoughts on “Pictează-mă în culori indiene (Vol. 1) – Dyana Pîslaru

  1. Mulțumesc pentru recomandare, Eva! Și felicitări pentru ispititoarea recenzie! Trebuie să citesc această carte. Fără discuție!!!

  2. INDIA = BOLLYWOOD, iubirea și pasiunea mea, este visul meu din copilărie de a o vizita, la fel ca cel al Evelynei. Sper din tot sufletul, că acest vechi vis al meu va deveni cândva realitate… Mă atrage cartea și subiectul cărții. Mulțumesc Eva pentru recomandare și felicitări Dyanei Pîslaru pentru că ne introduce (din toate punctele de vedere) în lumea magică care este INDIA! :-*

  3. Chiar pare draguta din ce ne povestesti tu. Si mai ales pentru ca o recomanzi am trecut-o si pe wishlist-ul meu. Doar ca prefer sa apara si volumul 2 mai intai :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: