Cu mâinile legate – Adrian Onciu

cu mâinile legate

Wishlist-ul meu de pe Libris este în permanență kilometric. De îndată ce apare o carte care îmi atrage atenția, ajunge acolo, până reușesc să o iau. Tot acolo și-a găsit locul și cartea „Cu mâinile legate” de Adrian Onciu. Nu a așteptat la fel de mult ca alte cărți, pentru că eram extrem de curioasă în legătură cu ea. Auzisem păreri bune despre această carte, iar autorul mi-a mai fost recomandat și înainte.

Așadar, am pornit „la drum” cu așteptări destul de mari legate de această carte, iar așteptările mi-au fost satisfăcute pe deplin. Pot afirma cu toată încrederea că am mai descoperit încă un autor român extrem de talentat.

Cu mâinile legate este un thriller foarte bine scris, care reușește să îl inducă pe cititor în eroare, în încercarea de a descoperi adevărul, până spre final. O poveste complexă și foarte bine conturată, cu personaje intrigante și diverse.

Când liniștea se destramă…

Începutul romanului ne face cunoștință cu Dragoș Zaharia, un cunoscut prezentator TV, al emisiunii „Roata Norocului”. Norocul nu este însă de partea lui, astfel că, urmare a scăderii audienței, Dragoș este concediat. Dar nu pleacă oricum, ci cu scandal. În plus, îl lovește pe Marius, lucru care riscă să îi atragă o serie de probleme pentru viitorul său în televiziune.

Reacția lui Dragoș la concediere începe să își facă rapid simțit efectul, astfel că el nu mai reușește să se angajeze în domeniul său. Faptul că a rămas fără serviciu îi aduce probleme și acasă, unde certurile cu soția lui, Daria, devin din ce în ce mai dese. Daria este profesoară de engleză și predă ore în particular. Unul dintre elevii săi este fiul unei familii de bogătași, Roca. Tudor Roca nu este doar elevul Dariei, ci se împrietenește cu Mihai Zaharia.

Datorită prieteniei dintre cei doi băieți, Daria și Vanda Roca devin destul de apropiate încât să își facă una alteia confidențe. Astfel, Daria îi spune Vandei despre problemele lor financiare. După un timp, Vanda decide să îl angajeze pe Dragoș în redacția ei.

„E joi dimineață. După o nouă discuție tăioasă cu Daria, sunt decis să iau taurul de coarne. Oricât aș vrea să fac ce-mi place, e mult mai important să-mi plătesc facturile la timp. Iar pentru asta, trebuie să recurg la un compromis.”

apar complicațiile…

Deși nu este încântat de noul job, Dragoș trebuie să îl accepte, mai degrabă de gura Dariei. La scurt timp după ce începe munca de redactor al revistei, între Dragoș și Vanda Roca se aprinde pasiunea, astfel că sfârșesc prin a consuma această pasiune. Mai mult, Vanda i se plânge lui Dragoș că a descoperit că Viktor o înșală.

Pentru Dragoș nu pare o pasiune de moment, ci simte că s-a îndrăgostit de șefa lui. Astfel, ajunge să îi îndeplinească acesteia toate cerințele, chiar și cele mai ciudate. Așa se face că, într-o seară, Dragoș merge acasă la familia Roca, pentru a-i recupera Vandei telefonul uitat acasă. Din spusele acesteia, Viktor este plecat din oraș.

Surpriza apare, însă, în momentul în care Dragoș pășește în locuința familiei Roca. Acolo găsește întuneric iar la scurt timp după ce intră în locuință, este atacat. Își pierde telefonul, pe care îl și abandonează acolo. Fuge din casă, dar nu mai reușește să dea de Vanda.

„Când dau să revin în living, scot un urlet de durere. De după stâlpul de susținere care separa bucătăria de living, cineva mă lovise cu un obiect dur peste antebraț, telefonul mobil se făcuse țăndări în contact cu podeaua și rămăsesem din nou în beznă.”

iar Dragoș sfârșește cu mâinile legate.

La câteva zile de la întâmplarea din casa familiei Roca, Dragoș este arestat. Motivul? Din câte se pare, Viktor Roca a dispărut, iar în casă au fost descoperite urme de sânge și, desigur, telefonul lui Dragoș. Probele ADN atestă că el a fost în casă, iar sângele pare a fi al lui Viktor. Toate indiciile conduc, astfel, la crimă.

De aici, începe cu adevărat acțiunea. Fiind vorba despre un fost prezentator TV de succes și de o familie de afaceriști, toate televiziunile și toți jurnaliștii sunt cu privirile ațintite asupra cazului. Apar speculații referitoare la cine este criminalul sau criminalii și care au fost motivele care au dus la crimă. Însă, în loc să se rezolve cazul, acesta pare să se complice tot mai mult.

Cu mâinile legate – un thriller cu adevărat bun

Cine este criminalul? Ce s-a întâmplat în casa familie Roca, atunci când Dragoș a fost atacat? Pe parcursul cărții, urmărim întreaga anchetă care se desfășoară după dispariția lui Viktor Roca. Mi-am făcut zeci de scenarii, mi-am imaginat zeci de posibilități privind adevărul. Și, totuși, finalul cărții m-a surprins. Deși ajunsesem, la un moment-dat, să am anumite bănuieli, trebuie să recunosc că „am ghicit” doar o mică parte a adevărului.

Autorul a reușit să creeze personaje interesante, inspirate din realitate. Fiecare personaj are rolul lui bine determinat în poveste. Iar acțiunea este cât se poate de intensă, îi pune cititorului „rotițele minții” în mișcare, în încercarea de a fi cu un pas înaintea polițiștilor în anchetă.

M-au impresionat răsturnările de situație, unele dintre ele cu totul neașteptate. De asemenea, finalul m-a luat prin surprindere. Fără să dau spoilere, trebuie să spun că finalul mi-a lăsat impresia că acest roman ar putea avea și o continuare, dacă autorul va dori să scrie una.

Însă, până atunci, vă recomand să citiți cartea „Cu mâinile legate”, dacă nu ați făcut-o încă. Veți descoperi încă un autor român deosebit de talentat, capabil să creeze povești care se ridică ușor la nivelul bestseller-elor internaționale.

Cartea „Cu mâinile legate” de Adrian Onciu poate fi achiziționată de pe site-ul Libris.

8 thoughts on “Cu mâinile legate – Adrian Onciu

  1. De ce mă corupi? Pe Libris am deja peste 50 de cărți în wishlist 😁 Îmi place mult recenzia ta. Felicitări!
    P. S. Ma întreb dacă nu cumva și-a băgat coada Vanda… Oare are o vină în moartea soțului? 🤔

    1. Multumesc! :* Si eu am deja cateva zeci de carti in wishlist si tot adaug. :))) Cat despre Vanda… hm… va trebui sa citesti cartea ca sa afli. 😀

  2. A inceput Editura Trei sa publice si autori romani in Fiction Connection? Nici nu remarcasem. 🙂 E chiar fain daca se ridica la acelasi nivel al bestsellerurilor internationale cu care ne-a obisnuit colectia. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.