Interviul de angajare: Cele mai comune întrebări și cum răspunzi la ele 

interviul de angajare

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă nou sau primul din viața ta, experiența unui interviu s-ar putea să pară precum un examen important pe care l-ai dat la școală. De departe cel mai stresant moment din viața unei persoane care cauă să își schimbe locul de muncă, interviul este structurat în întrebări standard pentru care trebuie să existe răspunsuri clare și sincere, pentru că cele corecte nu există.

De altfel, atunci când te afli în fața angajatorului sau a specialistului în HR, nicidecum nu trebuie să te pierzi, pentru că ei își doresc doar să te cunoască, nicidecum să îți inspire frică. Evident, fiecare întrebare a interviului are rostul ei, motiv pentru care trebuie să cauți sensul în profunzimea cuvintelor și să nu te sperii că nu ai dat răspunsul “corect”. Atât cei din HR, precum și managerii caută oameni care să le ofere răspunsuri oneste, nu neapărat perfecte.

Iată care sunt principalele întrebări din timpul unui interviu și ce își dorește angajatorul să afle de la tine:

1. „Ce poți să îmi spui despre tine?”

De fapt, majoritatea candidaților sunt copleșiți de această întrebare. Deși pare prea generală, mulți dintre candidați nu pot face o introspecție a sinelui și tind să vorbească pe lângă subiect sau să își recite din memorie CV-ul.

Modalitate de răspuns: poți începe prin a-ți povesti experiența, astfel încât să te prezinți compatibil cu poziția pentru care ai aplicat: “Îmi doresc o schimbare în carieră și sunt extrem de incantat/ă de această oportunitate.”.

  1. „Ce știi despre companie?”

Practic, cel cu care ai interviul de angajare nu este interesat dacă ai avut timp să citești informații despre istoricul companiei, ci este doar interesat să afle cât de mult te-ai implicat în documentare și ce informații ai selectat și memorat ca fiind importante.

Ce ar fi bine să spui: poți face referire la misiunea, viziunea și valorile companiei și abilitățile tale, cum poți contribui la atingerea obiectivelor companiei și cum misiunea acesteia te inspiră să te dezvolți profesional.

  1. „De ce ești interesat de acest job?”

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un candidat este să spună ca job-ul pentru care a aplicat i se potrivește planului său profesional sau că îl va ajuta să avanseze în carieră. O bună modalitate de răspuns este să pui accentul pe obiectivele companiei și pe evidențierea beneficiilor pe care le poți aduce.

  1. „De ce ar trebui să te angajăm?”

Întrebarea aceasta are ca scop enumerarea succeselor pe care le-ai avut în trecut, pe care angajatorul le poate găsi și în CV-ul tău.

Modalitate de răspuns: ar fi bine să recunoști că nu te poți pronunța cu privire la abilitățile celorlalți candidați, iar abia după aceea să începi să vorbești despre cele pe care nu le-ai trecut în CV (sociale sau personale), care te-ar reprezenta drept omul potrivit pentru job. Mai poți adăuga și abilitățile tale de lucru în echipă, gândirea pragmatică, capacitatea de a lucra în condiții de stres și în situații de criză.

  1. „Care sunt punctele slabe și forte?”

Prin această întrebare, intervievatorul doar vrea să vadă dacă ai capacitate de autocunoaștere, ești onest, ai încredere în propria persoană.

Modalitate de răspuns: începe întotdeauna cu punctele tale forte – persoană comunicativă, livrez rezultate, ofer ajutor ori de câte ori este necesar. La puncte slabe poți spune că ești prea serios în demersul de a obține cele mai bune rezultate sau că ești perfecționist (în cazul de față, acestea pot fi văzute tot puncte tari).

  1. De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?”

Aici nu trebuie să aduci, niciodată, remarci negative cu privire la actualul tău loc de muncă sau informații confidențiale. Te poți rezuma la a spune că vrei sa te dezvolți profesional, iar la actualul tău loc de muncă ai învățat tot ce se putea.

  1. „Care sunt așteptările tale financiare?”

De fapt, aici intervievatorul vrea să cunoască dacă îți dorești acel job strict datorită salariului. O bună modalitate de răspuns ar fi să spui că încă nu ai suficiente informații despre acel post astfel încât să spui o sumă.

  1. „Cum te vezi peste 5 ani?”

În cazul de față, angajatorul vrea să afle care sunt obiectivele tale și în ce măsură este un angajat statornic. Dacă ai așteptări prea mari, atunci intervievatorul te va considera o amenințare, că îi dorești postul.

Modalitate de răspuns: ar fi bine să faci legătura dintre experiența de până acum și punctele tale forte.

  1. „La ce alte companii ai mai aplicat?”

Aici, angajatorul vrea să vadă seriozitatea ta cu privire la domeniul pe care l-ai ales și competiția. Deși nu ești obligat să dai nume, dacă ai mai aplicat și pentru alte job-uri ar fi bine să menționezi companii din același domeniu sau domenii conexe. Nu lăsa impresia că alegerea unui job stă în cine te-a chemat mai repede la interviu, ci că este una bazată pe competențe dobândite în timp.

  1. „Daca ți s-ar oferi postul, de când ai putea începe?”

Specialistul în HR sau managerul vrea să vadă care este disponibilitatea ta de a începe, astfel încât să treacă la o ofertă. Ca recomandare de răspuns, spune că vei trata cu actualul angajator și că veți stabili perioada de preaviz.

 

4 thoughts on “Interviul de angajare: Cele mai comune întrebări și cum răspunzi la ele 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.