Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor – Kerri Maniscalco

dracula

Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor. Seria Anchetele lui Audrey Rose (vol. 2)

Vă spuneam recent că am tot evitat să citesc cartea „Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel”, dar am cedat tentației și am avut parte de o surpriză plăcută. Ei bine, odată ce am citit primul volum al seriei Anchetele lui Audrey Rose, am așteptat cu nerăbdare să aflu și continuarea. Așadar, am reușit acum să descopăr continuarea poveștii, în volumul al doilea, „Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor”.

Încă din primul volum le-am îndrăgit pe cele două personaje – Audrey Rose și Thomas. Sunt atât de drăguți împreună și au un farmec aparte fiecare dintre ei. Chiar dacă nu putem vorbi aici despre un cuplu, acțiunea fiind, totuși, în anul 1888, când normele societății nu permiteau astfel de relații să aibă loc înainte de logodnă, este evidentă atracția dintre cei doi.

La finalul primului volum am aflat că Audrey Rose și Thomas urmează să meargă în România, să studieze medicina legală în cadrul Institutului Național de Criminalistică și Medicină Legală din România, care este găzduit la Castelul Bran. Ca o notă personală, mă simt nevoită să vă spun că autoarea are, la finalul fiecărui volum, o notă în care explică modificările pe care le-a făcut în poveștile originale și istorie, spune despre datele reale și menționează de ce a făcut anumite alegeri pentru poveștile ei.

Deși înțeleg toate aceste modificări și apreciez modul în care a construit povestea din volumul al doilea, am o singur reproș legat de un detaliu al poveștii. În carte, elevii pleacă pe jos de la Castelul Bran la Brașov și ajung foarte repede. Asta, deși în realitate, Brașovul este situat la o distanță de 30 de kilometri de Bran, astfel că este imposibil să străbați distanța pe jos într-un timp scurt.

Povești și legende despre Dracula

Încă de când sunt în trenul Orient Express, Audrey Rose și Thomas au parte de aventură. Asta deoarece un pasager este găsit ucis, chiar în fața compartimentului său. Și nu ucis oricum, ci cu un țăruș înfipt în inimă. Iar incidentul are loc imediat după ce Audrey Rose a citit despre o crimă similară, care a avut loc în Brașov. Oamenii, adepți ai legendelor, vorbesc despre întoarcerea lui Dracula, Prințul Nemuritor.

„- În vechime, oamenii aveau nevoie de o explicație pentru contextul istoric greu și vărsările de sânge din timpul războaielor. Se grăbeau să găsească orice alt vinovat, în afară de ei, pentru necazurile prin care treceau. Astfel, au creat vampiri – creaturi sinistre care au luat naștere din adâncurile diforme ale inimilor lor negre, oglindindu-le propria sete de sânge. Monștrii sunt la fel de reali pe cât sunt poveștile ce le-au dat naștere, căci ei nu trăiesc decât atâta vreme cât continuăm să spunem acele povești.”

De îndată ce ajung la Castelul Bran, lucrurile devin și mai interesante pentru cei doi tineri. Acolo, sunt întâmpinați de directorul Moldoveanu, un om dur și rece. Nici colegii nu par prea prietenoși, printre ei numărându-se și Prințul Nicolae, descendent al familiei Basarab. Iar Radu, profesorul de folclor local, este un personaj misterios și interesant.

Vampir sau criminal?

Audrey Rose și Thomas nu au parte de prea multă liniște și nici de momente petrecute împreună într-un mod relaxant. Asta deoarece apar din nou cadavre, iar toate par a fi mâna unui criminal. Audrey Rose chiar începe să se întrebe dacă nu cumva toate legendele au o fărâmă de adevăr în ele, mai ales că unele dintre cadavre sunt complet golite de sânge.

Dar este criminalul o ființă supranaturală, sau un alt criminal în serie, căruia îi place să se joace cu mințile celor din Institut? Ei bine, exact asta încearcă să afle Audrey Rose și Thomas. Obișnuiți să calce pe urmele criminalilor, așa cum au făcut și în cazul lui Jack Spintecătorul, cei doi nu dau înapoi atunci când vine vorba despre încălcarea regulilor și a siguranței lor, pentru a avea șansa de a descoperi cine este cel sau cea care ucide cu sânge rece.

„- Crezi că Țepeș există?

– Nu la modul propriu, am răspuns. Sunt sigură că există un om obișnuit care recreează metodele de execuție făcute cunoscute de Vlad Dracula. Nu cred nicio clipă că Țepeș s-a ridicat din morți și vânează pe toată lumea. Este o idee atât exagerată, cât și în contradicție cu legile naturii. Odată ce cineva a murit, nu există nicio cale de a aduce acea persoană înapoi la viață.”

Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor – o carte de aventuri pe care am citit-o cu drag

Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor este o carte plină de acțiune și suspans. Atracția dintre Audrey Rose și Thomas este cireașa de pe tort, care ajută la detensionarea atmosferei încărcate de crimele oribile. Mi-a plăcut atât povestea în sine, cât și abordarea autoarei. Trebuie să recunosc că am avut ceva emoții cu acest titlu, după ce am citit o carte autohtonă despre Vlad Țepeș, care scoate la iveală adevărul, dincolo de toate poveștile inventate despre el.

Totuși, spre surpriza mea plăcută, autoarea nu a căutat să dezinformeze sau să amplifice poveștile despre Dracula, ci a luat legendele și a creat o poveste impresionantă pe marginea acestora. Așadar, are un mare plus de la mine, pentru modul în care a reușit să folosească legendele noastre în această serie.

Mi-a plăcut și acest volum la fel de mult ca și primul, iar acum nu pot să fac altceva, decât să aștept cu nerăbdare să apară la noi și continuarea seriei. Până atunci, însă, dacă nu ați citit primele două volume ale seriei Anchetele lui Audrey Rose, vă recomand să nu mai amânați.

Cartea Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor de Kerri Maniscalco este disponibilă pe site-ul Editurii Corint.

15 thoughts on “Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor – Kerri Maniscalco

  1. Dracula, castele, Țepeș… Sună sinistru de bine.😀
    Mă tentezi tare, deși nu am citit nimic de acest gen.Ar fi cazul să o fac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d