Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

detectivă de ocazie

Iubesc acele cărți care reușesc să mă prindă într-atât de tare, încât nu le las din mână, până nu le termin de citit. Iar o astfel de carte este și „Detectivă de ocazie” de Laura Stanciu. Este o carte delicioasă, pe care am devorat-o într-o singură noapte, de la început la sfârșit.

Detectivă de ocazie este o carte chicklit mystery, polițistă, cu accente umoristice și cu o foarte subtilă poveste de dragoste. Stilul de scriere al autoarei este unul simplu și plăcut, dar în care se poate observa documentarea.

Iolanda devine detectivă de ocazie

Iolanda are 32 de ani și este mamă singură. Locuiește cu fiul ei, George, și cu Taz, pit bull-ul ei de încredere, într-un apartament din București. Părinții ei locuiesc în Brașov, dar degeaba insistă ei ca fiica lor divorțată să revină acasă. Viața Iolandei este monotonă, liniștită. Asta până când, în blocul în care locuiește, este descoperit cadavrul poștașului.

„Adevărul era că nea Petrică numai a crai nu prea aducea și la cei aproape 60 de ani ai lui, început de artrită, cu ochelarii ăia cât fundu’ de la sticlele comuniste de lapte bătut, nu ar mai fi provocat unei femei niciun puseu de afecțiune, decât dacă poate ar fi adus vreo scrisoare în care s-ar fi pomenit de moartea unei rude îndepărtate care a lăsat averea destinatarei.

Între timp, echipa de criminaliști, asistați de aproape tot blocul nostru și de încă vreo câteva scări vecine (veștile circulă mai repede ca telegraful aici! Iar vestea unei morți, mai ales CRIMĂ, surescitase atenția tuturor), își împachetau tacticos fulminantul „arsenal” tehnico-științific de cercetare a locului faptei și se pregăteau să plece.”

Fire curioasă, Iolanda trebuie să afle misterul care planează asupra oribilei crime. Desigur că poliția nu stă degeaba și desfășoară o anchetă în acest caz. Totuși, Iolanda vrea să descopere și ea cine este criminalul și, mai ales, de ce l-a ucis pe un om aparent banal, taciturn și la locul lui.

Așa se face că Iolanda, zisă Io, începe propria sa anchetă. Cu multă pricepere, reușește să ia urma poștașului ucis. Face descoperiri care o ajută să afle care ar fi fost mobilul crimei. Totuși, nu este nici măcar pe aproape să afle cine l-a ucis pe poștaș.

Inspectorul Victor Cimlea și Iolanda

Întrucât toți locatarii din bloc sunt chestionați după descoperirea cadavrului, nici Iolanda nu scapă de întrebările polițiștilor. Unul dintre ei este Inspectorul Victor Cimlea, de care Iolanda se cam îndrăgostește. În mod suspect, Inspectorul îi face vizite Iolandei destul de des. „Gurile rele” spun că între cei doi se „înfiripă ceva”, dar Iolanda nu este convinsă că Inspectorul simte ceva pentru ea.

Singurii vecini cu care se înțelege Iolanda sunt soții Zamfir. Aceștia încearcă să o apropie pe Io de un vecin nou, un bărbat tânăr, pe nume Cătălin Manea. Cătălin este un bărbat misterios, despre care Io nu reușește să își dea cu adevărat seama dacă o place sau nu. Cine este acest bărbat și care este rolul lui în toată povestea, veți descoperi între paginile cărții.

Implicarea Iolandei în anchetă nu este văzută cu ochi buni, mai ales de către polițiști. Totuși, Io nu este genul de persoană care să renunțe cu una-cu două la ce și-a pus în minte. Însă, pe măsură ce avansează cu propria ei anchetă, Io începe să întâmpine probleme diverse.

Cât de departe va reuși Io să meargă în ancheta ei? Va reuși să descopere ea criminalul? Va mai face acesta și alte victime? Cum a ajuns poștașul să devină victima unei crime? Toate acestea le veți afla citind cartea Detectivă de ocazie.

„În fine, revenindu-mi din transele mele, am început să mă uit după indicii în hârtiile poștașului, legate de tablou. Nimic nou: avea câteva notări extrase din cărțile pe care le împrumutase de la bibliotecă, câteva poze scoase la o imprimantă cam proastă, care înfățișau tabloul, și nimic altceva. Mare detectiv mai eram, aflasem fix zero!”

Detectivă de ocazie – un chicklit mystery pe care îl recomand

Detectivă de ocazie este cartea de debut a Laurei Stanciu, dar este o carte care va ajunge la inimile cititorilor. Stilul Laurei este unul deosebit de plăcut, simplu și interesant, presărat cu o ușoară tentă ironică, pe care autoarea i-a atribuit-o personajului principal. A creat personaje cu personalități puternice, contrastante, care împreună formează un tablou complet. Acțiunea este antrenantă, îl prinde pe cititor în mrejele ei și îl poartă prin misiunea descoperirii criminalului.

„Aaaaa, și să știți că nu exagerez cu ABSOLUT nimic și că așa s-au întâmplat lucrurile, nu încerc să mă pun eu într-o lumină mai favorabilă… Eeeeee… puțin acolo, ce vreți și voi acuma? Doamne, cum sunt oamenii ăștia, cu nimic nu te lasă să mai înfrumusețezi o întâmplare…”

Încadrată în stilul chicklit mystery, cartea Detectivă de ocazie este o carte excelentă pentru relaxare și evadare din cotidian. V-o recomand cu drag, sigură fiind că va reuși să vă atragă interesul și vă va determina să o ajutați pe Io în ancheta ei.

Cartea Detectivă de ocazie de Laura Stanciu poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

49 thoughts on “Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

 1. Hmm, scriu si ai nostri romane din astea politisto-detective? Nu stiam. Daca nu cumva postasul a fost ucis pentru a i se fura banii de pensii, alta idee nu mai am, dar zau ca m-ai facut sa vreau sa citesc cartea asta si eu chiar nu prea sunt fan autori romani in general.

 2. Na’ ca m-ai prins in recenzia ta! Acu-mi doresc sa citesc cartea. Multumesc pentru recomandare! Demult nu am mai citit o carte politista. Cred ca e timpul sa-mi reiau obiceiul. Ajunsesem in adolescenta la performanta de 3 carti poitiste pe zi.

  1. Cu drag! Ma bucur ca ti-a placut recenzia. Cartea asta e politista, cu tenta chicklit. Se citeste super repede, deci cred ca ai reusi sa iti atingi performanta iar. 😀

 3. Ce amuzanta pare cartea. Imi suna a ceva nuvela politista de Rodica Ojog Brasoveanu, cu mai multe accente umoristice. M-ai prins cu recenzia ta!

 4. M-ai cucerit de la partea Chick lit mister polițist amuzant. Pare un mic bun 🙂 iar restul recenziei m-a convins de acest lucru!

 5. Multumesc pentru recenzie, nu stiam de această carte și ma faci curioasă sa o citesc. Eu nu sunt adepta cărților polițiste, dar asta pare asa de pitorească, mi-a facut pofta!

 6. Pe mine m-a prins recenzia ta! Pare super faină cartea. Îmi place când descopăr umor de calitate în scrieri. Și din câte ai spus, această carte e presărată cu așa ceva. Sunt curioasă, declar oficial! 😊

 7. Am citit și abia asteptam finalul să văd dacă a descoperit criminalul și ce e cu poștașul. :))) M-ai făcut curioasă, deși nu prea citesc cărți polițiște m-a atras recenzia ta și m-ai făcut curioasă să aflu finalul. Sigur caut și eu cartea.

  1. Ma bucur mult ca ti-am atras atentia cu cartea asta. Gasesti link la finalul articolului, momentan doar de pe site-ul editurii poate fi comandata.

 8. Pe mine m-ai convins cu recenzia ta. Vreau si eu sa citesc cartea! Imi place si coperta. Ma inspira si imi da senzatia ca e o carte pe placul meu 🙂

 9. Si mie imi plac acele carti care te prind, acum citesc P.S. Te mai iubesc si acum de Jenny Han, dar trebuie sa iti spun, ca Detectiva de ocazie ma atrage si mi-as dori sa o citesc.

 10. Îmi plac atât de mult recenziile tale! Le citesc cu mult drag! Eva,mereu reușești să îmi mai adaugi o carte pe listă 😊

 11. Eva, nu mai scap de gura doamnei Curiozitatea, vrea sa afle si ea povestea. Ai starnit-o cu impresiile tale. Eu nu pot decat sa ma conformez si sa-i fac pe plac. Vrem sa citim si noi cartea.
  Felicitari pentru ispititoarea recenzie! :*

  1. Iti multumesc! Nu pot decat sa ma bucur ca am reusit sa o starnesc pe doamna Curiozitate. 😀 Abia astept impresiile tale despre carte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.