Privind înăuntru – Petronela Rotar

privind înăuntru

Privind înăuntru este prima carte a autoarei Petronela Rotar pe care am citit-o. Recunosc, am avut o oarecare teamă de această carte, întrucât auzisem că este tristă, dar am zis că trebuie să văd eu cum e. Mă bucur că am citit-o, pentru că este o carte care te pune pe gânduri, te determină la puțină meditație asupra ta și a vieții tale.

Cartea Privind înăuntru este o introspecție a autoarei, dar totodată, te face și pe tine, cititorul, să te privești puțin înăuntru, să te gândești la viața ta, la copilăria pe care ai avut-o, la modul în care ai crescut sau în care îți crești copilul/copiii. Inevitabil, citind această carte, ajungi să te gândești la relația ta cu tine, cu părinții tăi și cu oamenii, în general. Ajungi să compari copilăria ta cu a autoarei și, după caz, să te bucuri că a ta a fost diferită în sensul bun, eventual.

„Firește că nu a fost doar rea copilăria mea, a avut și momente fericite, însă eram prea rănită să mi le amintesc.”

Recunosc că am citit primele câteva (zeci de) pagini cu un nod mare în gât și cu lacrimi în ochi. Citeam experiența autoarei și mă gândeam la mine, la viața pe care am avut-o și la relația mea cu părinții. Mai mult, am simțit durerea autoarei, atunci când povestea despre tatăl ei. Dar, dacă ea a reușit să-și ierte tatăl cât încă a trăit și el, la mine asta este imposibil deja.

Am plâns și când a povestit despre reîntoarcerea în locurile unde a copilărit. Citeam și simțeam emoție pură, durere și bucuria regăsirii, deopotrivă. Mi-am amintit și eu de copilăria mea și m-a durut că nu pot să mai revin la casa bunicilor, chiar și fără ei acolo.

Privind înăuntru… găsești vindecare

Cartea Privind înăuntru este despre experiența autoarei, despre cum a ajutat-o terapia să se regăsească, să se vindece de trecut. Povestește despre copilărie, adolescență și chiar despre viața de adult. Ne explică modul în care a apelat la terapie și cum a ajutat-o aceasta să se bucure, în sfârșit, de viață, după ani de zile în care a suferit și a trăit cu gândul doar la moarte. Vorbește deschis despre depresie, despre care afirmă:

„Depresia este o boală. Nu o stare trecătoare, nu un moft. O boală gravă, ucigașă, un cancer lent al ființei, al conștiinței. Și trebuie tratată ca atare: cu seriozitate. Și, mai ales, fără rușine.”

Am găsit în această carte câteva idei și concepte foarte interesante, care mi-au dat de gândit. Un lucru care mi-a rămas întipărit în minte este faptul că zice autoarea, la un moment-dat, că nu este o femeie puternică, ci una plină de frici. O cred, dar pentru cititor, dă dovadă de multă putere, pentru că nu este lucru puțin să îți așterni sufletul pe hârtie, așa cum a făcut-o ea, astfel ca oricine să poată descoperi ce simți sau ce ai simțit, la un moment-dat, pe parcursul vieții. Așadar, în ochii mei, Petronela este o femeie puternică, un model de femeie care a reușit să se ridice după toate problemele și toată suferința și să încerce să îi ajute și pe alții să facă la fel.

Am rămas cu adevărat surprinsă de această carte, de toate experiențele și necazurile prin care a trecut autoarea. Dar, mai ales, de modul în care a reușit să își revină, să se vindece și să privească totul dintr-un alt unghi.

Privind înăuntru – o carte care te îndrumă la introspecție

M-am regăsit în unele aspecte ale cărții. Chiar mi-a dat mult de gândit. Unele aspecte precizate de autoare sunt lucruri de care sunt conștientă și eu că le simt/trăiesc/fac, dar, cu toate că știu cât de greșite sunt, tot continuu să le fac la fel.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, am descoperit nu o autoare oarecare, ci o femeie care a avut curajul și puterea de a povesti despre viața ei, despre terapie, despre modul cum terapeutul bun este capabil să ajute pacientul să se vindece de suferință. A povestit despre viziunea ei asupra vieții, a relațiilor, a ceea ce înseamnă să fii o mamă bună și multe alte lucruri interesante.

„Psihologul nu te face bine, nu îți zice ce să faci, nu îți dă o schemă, ci te ajută să te găsești, să te vindeci, să te ajuți singur. Nu la psiholog găsești sensurile, ele sunt în tine, psihologul de îndrumă către ele. Asta dacă vrei, firește. Și dacă ești dispus să faci efortul ăsta uriaș. Dacă nu, poți să rămîi în negare, în minciună, în rezistență.”

Mă bucur că am ales să citesc această carte, pentru că m-a ajutat să privesc altfel anumite lucruri. Mi-a dat de gândit, mi-a răscolit amintirile și mi-a smuls câteva lacrimi tăinuite de mult, ascunse adânc în suflet. Așadar, vă recomand cartea Privind înăuntru, pentru a descoperi o poveste de viață care îndeamnă la introspecție.

Cartea Privind înăuntru de Petronela Rotar se găsește pe site-ul Editurii Herg Benet.

29 thoughts on “Privind înăuntru – Petronela Rotar

  1. Am citit recenzia ta minunată cu un nod în gât. Îmi și imaginez cum voi reacționa la carte. De mult vreau să citesc una dintre cărțile sale, dar nu am făcut-o. Îți mulțumesc că ai reușit să mă decid.

    1. Mulțumesc! Mă bucur că te-am convins. Și eu am tot amânat-o și evitat-o, dar acum vreau să citesc și celelalte cărți ale ei.

  2. Pare o carte exprem de profundă și emoționantă O trec și eu pe lista de dorințe.

  3. din pacate multi cred ca depresia inseamna ca esti nebun si le este teama sa mearga la medic la timp. Eu cu depresia nu am probleme, ci cu atacurile de panica, si multa vreme mi-a fost rusine sa merg la medic, am crezut ca pot depasi singura starile, dar a fost mai rau. Am ratat ani din viata din cauza lor.

    1. Stiu exact ce zici. Acum cativa ani au inceput si la mine, plus o stare de anxietate pronuntata. Am reusit sa ma controlez de fiecare data, dar probabil ca nu ar strica si ceva terapie. Cine nu trece prin asa ceva, nu poate intelege ca totul e involuntar si foarte urat.

  4. Inca nu am citit nicio carte de-a autoarei. Pare interesanta. Cat despre depresie, chiar este o boala grava care trebuie tratata cu toata seriozitatea.

  5. Îmi place descrierea ta, pe de alta parte cred ca trebuie sa ai o stare de spirit potrivita ca să o citești pentru ca nu e deloc ușor sa vezi înlăuntrul tău și sa recunoști deschis niște chestii. Mulțumesc de recomandare

    1. Cu drag! Iti multumesc pentru apreciere. Intr-adevar, trebuie sa fii pregatit sa recunosti anumite lucruri pe care le-ai trait sau simtit.

  6. Am citit doar primul volum de poezie al Petronelei Rotar, și rău am făcut! Scrisul ei e cutremurător de viu, nu se poate să nu aibă un impact asupra cititorului!

    1. Eu vreau sa citesc si celelalte carti ale ei, imi place cum scrie. Intr-adevar, are un stil extrem de puternic de scris, te cutremura.

    1. Multumesc! Nefiind o carte de beletristica, nu am avut cum sa povestesc efectiv despre ea, ci mai degraba sa vorbesc despre cum am perceput-o eu. :*

  7. Si eu am inceput aceasta carte. Am citit inainte Orbi si mi-a placut foarte mult. M-a pus pe ganduri, m-a rascolit si abia asteptam sa citesc si aceasta carte. Eu inca nu am terminat-o.

  8. Mi-a plăcut mult recenzia. Pare o carte profundă, care merită citită. Îmi place genul acesta de cărți. Am pus-o pe listă 🙂

  9. Pare o carte plina de emotii si suferinta. Sincer, mi-e frica sa o citesc… Daca e asa cum spui, va trezi in mine tot felul de amintiri si trairi, pe care le-am ingropat demult (sau cel putin asa cred…) 😊

    1. Cred ca doar asa credem mereu, ca am ingropat amintirile si suferintele. Este o carte profunda, care vindeca putin cititorul de trairile lui.

  10. Pare foarte interesanta. Uite ca pana acum nu i-am dat atentie dar recenzia ta ma face sa o trec pe lista de lectura de anul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.