Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Kerri Maniscalco

Jack Spintecătorul

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Seria Anchetele lui Audrey Rose (vol. 1)

Nu știu de ce, dar am avut impresia că această carte este una fantasy. Desigur, asta până am început să o citesc. Apoi, pe măsură ce avansam cu paginile, mi-am dat seama că romanul se încadrează în genul istoric-polițist. Deși îmi plac romanele fantasy, cumva acesta a fost motivul pentru care am tot amânat citirea acestei cărți. Nu prea mi se părea că se leagă fantasy cu Jack Spintecătorul. Așadar, cartea a fost pentru mine o surpriză deosebit de plăcută, având în vedere ce așteptări am avut eu.

Autoarea a reușit să ne ofere o carte extraordinară, bazată pe povestea lui Jack Spintecătorul. Așa cum însăși autoarea spune în nota de la finalul cărții, a schimbat anumite date, pentru a crea o poveste interesantă pentru cititor. Pot spune că a reușit cu succes.

Este o carte care m-a ținut în suspans, mi-a trezit emoții puternice. Mi-a plăcut și faptul că autoarea a inserat și puțin romantism în poveste, parcă pentru a mai îndulci puțin atmosfera încărcată și întunecată.

Audrey Rose și povestea lui Jack Spintecătorul

Audrey Rose provine dintr-o familie nobilă, tatăl ei fiind un lord britanic controversat. În timp ce tatăl lui Audrey Rose îi impune un stil de viață demn de orice femeie din pătura socială din care fac parte, Audrey Rose visează la o viață înconjurată de știință, un stil de viață în care să nu conteze faptul că este femeie, ci să fie apreciată pentru calitățile sale profesionale. Deși este conștientă de modul în care este privită în societate dacă se opune regulilor de conduită ale femeilor, Audrey Rose refuză să fie o femeie obișnuită. Își dorește să facă ceea ce îi place, să demonstreze că nu doar bărbații pot face orice meserie.

„Voiam să studiez trupul la fel de mult ca Thomas, chiar dacă faptul de a diseca niște corpuri omenești și de a merge acasă cu un băiat mă condamna la o moarte oribilă în fața societății.”

Audrey Rose îl ajută, pe ascuns, pe unchiul ei, fratele lordului. Acesta este medic legist, iar Audrey Rose își dorește să învețe și ea același lucru. În laboratorul unchiului său îl cunoaște pe Thomas Cresswell, un băiat extrem de inteligent și deopotrivă de îngâmfat.

Tânăra de 17 ani este alături de unchiul ei atunci când acesta realizează autopsiile primelor victime ale criminalului Jack Spintecătorul. Revoltată de cruzimea cu care acesta își ucide victimele, Audrey Rose decide să înceapă o anchetă pe cont propriu, pentru a-l demasca pe Jack Spintecătorul.

Fratele ei, Nathaniel, o ajută să iasă seara din casă, împotriva voinței tatălui lor. Tot el este cel care a pus bazele grupului Cavalerii din Whitechapel, pentru a conduce o investigație menită să îl găsească pe Jack Spintecătorul.

Suspecți și surprize

Pe măsură ce Jack Spintecătorul face mai multe victime, crimele lui devin tot mai brutale, victimele sunt din ce în ce mai desfigurate. Încep să fie arestați diverși suspecți, iar unul dintre ei este chiar Jonathan Wadsworth, unchiul lui Audrey Rose. Chiar și fata suspectează, la un moment-dat, că unchiul ei ar putea fi crudul ucigaș. Totuși, atunci când este închis, ea face tot posibilul să îi obțină eliberarea, convinsă fiind că nu el este criminalul.

„Măcelarul și Ucigașul din Whitechapel erau titlurile ce țineau prima pagină a ziarelor în ultima săptămână.

Oriunde mă uitam, exista câte un așa-zis expert în domeniu care înainta o teorie. Detectivii solicitaseră mai multor doctori să examineze trupul domnișoarei Nichols și, în cea mai mare parte, ajunseseră la aceleași concluzii cu ale unchiului Jonathan.”

Apar scrisori trimise de criminal, în care acesta le spune destinatarilor ce planuri are în continuare, în ceea ce privește viitoarele lui victime. În prima scrisoare, se semnează Jack Spintecătorul.

Rând pe rând, bănuielile lui Audrey Rose cad asupra diverselor persoane din apropierea ei. Astfel, îl suspectează chiar pe Thomas, întrucât este un băiat inteligent, cu mintea ageră și are, uneori, un comportament destul de suspect.

Alți suspecți, în mintea lui Audrey, sunt chiar comisarul care se ocupă de anchetă, Blackburn, dar și tatăl ei. Ba chiar, din ce în ce mai mult, începe să își suspecteze tatăl. Dar va reuși să își susțină teoria cu dovezi și să ajute Scotland Yard-ul să îl prindă pe adevăratul Jack Spintecătorul?

Jack Spintecătorul – o carte grozavă

Am avut parte de o lectură cu adevărat captivantă. Povestea este scrisă deosebit de bine, îl determină pe cititor să își îndrepte suspiciunile când spre un personaj, când spre altul. Iar în final, autoarea îi dă cititorului „lovitura de grație”, atunci când povestea ajunge la punctul în care este pe cale să fie dezvăluit Jack Spintecătorul.

Dacă vă plac cărțile polițiste, bazate pe realitate, pe fapte istorice, atunci trebuie neapărat să citiți această carte. Totuși, țineți cont că multe detalii au fost schimbate, iar povestea originală a fost romanțată. Astfel, avem nu doar o poveste polițistă, despre un criminal fioros care a existat în realitate, ci și o poveste de iubire, care aruncă puțină lumină și speranță asupra poveștii de bază.

Cartea „Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel” de Kerri Maniscalco poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint.

11 thoughts on “Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Kerri Maniscalco

  1. Eu am cam evitat-o în ideea că e fantasy și nu am tot timpul dispoziție pentru acest gen.

  2. sa stii ca, judecand dupa coperta, si eu as fi zis ca e spre fantasy, ceea ce nu era tocmai pe placul meu. In schimb, dupa articolul asta, ma gandesc ca nu ar fi rau sa mi-o comand si eu. Nu sunt fan Jack Spintecatorul si alte lecturi sangeroase, dar prea zice toata lumea de bine de volumul asta!

    1. Cred ca si pe mine coperta m-a influentat initial. Imi placea coperta, dar nu aveam chef de o poveste fantasy despre Jack Spintecatorul. Ma bucur ca te-am convins. Nici eu nu sunt fan, dar mi s-a parut interesanta povestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.