Studiu despre otravă – Maria V. Snyder (Cronicile din Ixia. Cartea Întâi)

Studiu despre otravă

Trebuie să recunosc faptul că m-a atras cartea „Studiu despre otravă” de când am văzut-o prima dată în online. Mi-a plăcut coperta, mi se pare că îl atrage pe cititor să descopere povestea. Iar titlul… ei bine, pe voi nu vă face puțin curioși? Acum, după ce am citit-o, pot spune că mi se pare un fantasy remarcabil, prin povestea pe care o prezintă și prin modul în care este scrisă cartea.

La alegere: moarte prin spânzurare sau studiu despre otravă

În Ixia, comandantul suprem îi condamnă la moarte pe toți cei care au săvârșit o crimă, indiferent de motiv. Chiar și din legitimă apărare, crima este interzisă în acest ținut. La fel este și magia, considerată periculoasă. Astfel, toți cei cu puteri magice sunt condamnați la moarte, fără îndurare și fără excepție.

Yelena urmează să fie dusă la spânzurătoare, după ce, în urmă cu un an, l-a omorât pe Reyad, fiul lui Brazell, în al cărui orfelinat a fost crescută. Însă este dusă în biroul lui Valek, mai-marele spionilor. Acesta îi face o propunere neașteptată, astfel că Yelena are de ales între săvârșirea pedepsei sau angajarea ca degustător al comandantului suprem.

„- Ei, să știi că toată tărășenia asta s-ar putea să se termine cu mult mai bine decât m-am așteptat! Yelena, îți ofer o opțiune! Poți să fii executată sau poți să devii noul degustător al comandantului suprem Ambrose. Ultimul care a deținut această funcție a decedat recent și trebuie să găsim pe cineva care să ocupe postul.”

Yelena acceptă propunerea și începe studiul despre otravă. Însă, prima dată, Valek o otrăvește cu ceea ce se numește pulbere-de-fluturi. Această otravă are un antidot, care trebuie administrat în fiecare dimineață. În caz contrar, cel otrăvit urmează să moară în chinuri, a doua zi.

Spioni, informatori, magie și otrăvuri

Odată ce devine degustător, Yelena are de înfruntat numeroase riscuri. De fiecare dată când gustă mâncarea comandantului suprem Ambrose, Yelena riscă să fie ultima îmbucătură pe care o va lua. Studiul otrăvurilor pare să meargă bine, Yelena este ambițioasă și visează să scape, cândva, din toată încurcătura în care s-a trezit.

Însă mai periculos decât însuși acest studiu despre otravă și degustarea mâncărurilor și băuturilor este Brazell. Determinat să își răzbune fiul, acesta nu reușește să se împace cu ideea că Yelena a primit o nouă șansă la viață. Le ordonă gărzilor lui să o ucidă pe Yelena, iar aceasta trebuie să le facă față.

Pe lângă toate astea, mai sunt și ceilalți servitori din castel. Yelena nu știe în cine poate avea încredere și în cine nu. Cu timpul, ajunge să se apropie de unele persoane de la castel. Dar poate avea încredere în aceste persoane?

Alături de toate problemele peste care dă, Yelena mai are de înfruntat încă una: este urmărită de o maestră magiciană. Yris încearcă să o omoare pe Yelena, însă aceasta scapă, cu ajutorul lui Valek.

Și, de parcă toate aceste probleme nu sunt suficiente, Yelena are de înfruntat și trecutul. Amintirile din orfelinat, despre Brazell și Reyad o însoțesc la tot pasul. Ba, mai mult, Reyad continuă să îi bântuie existența, exact în momentele cele mai critice.

Studiu despre otravă – un fantasy încărcat de suspans

În general, vă povestesc mai multe despre acțiunea unei cărți. De data aceasta, însă, mă opresc aici din a vă oferi mai multe detalii despre poveste. Consider că fiecare detaliu în plus ar fi precum un spoiler și ar distruge plăcerea de a descoperi voi înșivă povestea.

În schimb, o să vă spun ce m-a impresionat la această carte. Studiu despre otravă este un fantasy, dar unul pe care cititorul îl vede rulând în fața ochilor, pe măsură ce citește. Dincolo de detaliile ce țin de fantastic, povestea este plină de suspans. Cititorul o însoțește pe Yelena prin încercările ei de a scăpa cu viață. Cum v-am spus, Yelena nu trăiește doar sub amenințarea otrăvirii, ci sub multe alte tipuri de amenințări, venite de la diverse persoane.

„Probabil, evitând situațiile care-mi puneau viața în pericol. Am luat imediat în derâdere ideea că aș fi putut evita necazurile. Pentru că păreau să mă găsească ele pe mine, în ciuda strădaniilor mele de a le evita. Orfană. Torturată. Otrăvită. Blestemată să am puteri magice. Lista se lungea de la o zi la alta.”

Însă, în tot acest context încărcat de suspans și emoție, se întrezărește și o poveste de dragoste. Aceasta dă o notă de optimism poveștii și îl prinde și mai tare pe cititor în mrejele cărții.

Recomand „Studiu despre otravă” tuturor iubitorilor de fantasy și de cărți bune

Trebuie să vă spun că „Studiu despre otravă” este o carte care m-a surprins în mod plăcut. Deși cărțile fantasy sunt printre preferatele mele, aceasta mi s-a părut una dintre acele cărți diferite, care vine cu un suflu nou, proaspăt, într-un gen destul de bine exploatat. Acum, abia aștept cartea a doua a seriei, pentru a vedea cum continuă povestea. Dar, până atunci, am profitat de surpriza celor de la Corint, și am citit pe site-ul lor capitolul 1 al cărții „Studiu despre otravă”, scris din perspectiva lui Valek.

Așadar, dacă vă plac cărțile fantasy și vă doriți o carte care să vă țină prinși în poveste de la început, până la sfârșit, „Studiu despre otravă” este cartea potrivită pentru voi.

Cartea „Studiu despre otravă” de Maria V. Snyder poate fi achiziționată de pe site-ul Grupului Editorial Corint.

De asemenea, până în 8 martie 2019, aveți șansa de a câștiga un exemplar al cărții, dacă vă înscrieți la concursul de pe pagina Rândurile Evei.

Citește și Bird Box. Orbește de Josh Malerman

11 thoughts on “Studiu despre otravă – Maria V. Snyder (Cronicile din Ixia. Cartea Întâi)

  1. Coperta m-a determinat să cumpăr cartea, tu mă împingi practic (recenzia e de vina!) să o citesc urgent. Felicitări! 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: