Evadarea din mlaștină – Karen Dionne

evadarea din mlaștină

Recent, navigam pe Libris, în căutarea unei cărți pe care să o citesc luna aceasta. Cred că știți și voi cât e de „ușor” să alegi o carte, dintr-o asemenea ofertă variată. În fine, tot navigând pe site, mi-a atras atenția cartea „Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne. Nu știam nimic despre carte, așa că am citit doar descrierea de pe site și mi-am zis că merită să îi dau o șansă. Conform descrierii, se promitea a fi un thriller destul de bun, iar eu ador romanele thriller.

Evadarea din mlaștină nu este un thriller oarecare, ci unul intens. Este genul acela de carte care nu te lasă să dormi noaptea. Îți influențează visele – credeți-mă, știu ce zic! Este o carte pe care o citești cu sufletul la gură și mori de nerăbdare să descoperi povestea.

Evadarea din mlaștină – despre viața în izolare

Helena s-a născut în mlaștină și, până la vârsta de 12 ani, a trăit în izolare completă. Mama ei a fost răpită de Jacob Holbrook pe când avea doar 14 ani. La 16 ani, i-a dat naștere Helenei. Din cauza lui Jacob, de teama lui, mama Helenei vorbea doar când și cât era absolut necesar.

Helena a crescut cu un profund respect pentru tatăl său. Trăind în izolare toată viața ei, Helena nu a cunoscut viața de dincolo de mlaștină. Tatăl său, poreclit ulterior Regele Mlaștinii, a învățat-o de mică să vâneze și să urmărească. Helena a dus o viață mult diferită decât a oricărei fete de vârsta ei.

„Imaginați-vă cum e să n-ai curent. Să n-ai electrocasnice. Să n-ai frigider. Sau mașină de spălat și uscător. Să n-ai unelte electrice. Ne trezeam când se lumina afară și ne culcam când era întuneric.”

Însă, pe măsură ce a crescut, Helena a început să descopere cât de crud era tatăl ei. Mama ei nu îi lua vreodată apărarea și părea să nu o iubească. Tocmai de aceea, nici Helena nu a fost prea apropiată de mama ei. Dimpotrivă, îi dădea dreptate tatălui, atunci când o bătea pe soția lui.

Când trecutul te prinde din urmă

Când Helena avea 12 ani, ea și mama ei au reușit să scape din mlaștină și să ajungă la bunicii materni ai Helenei. După doi ani, Jacob a fost capturat și condamnat la închisoare. După un timp, Helena a decis să își refacă viața anonim, schimbându-și numele. Astfel, ar fi reușit să scape de eticheta de „Fiica Regelui Mlaștinii”.

„Uneori crezi că vrei ceva, însă, după ce primești ce ai vrut, descoperi că nu asta îți doreai, de fapt. Așa s-a întâmplat cu mine când am plecat din mlaștină la unsprezece ani. Am crezut că o să am o viață nouă. Eram deșteaptă, tânără, gata să îmbrățișez lumea de afară, dornică să învăț. Problema era că oamenii nu erau gata să mă primească. Există un stigmat când ești progenitura unui răpitor, violator și criminal și e greu să scapi de el.”

Helena cea din prezent este căsătorită cu Stephen și are două fiice: Iris și Mari. Când a decis să își refacă viața, s-a mutat în casa bunicilor ei paterni, moștenită de la aceștia. Și-a schimbat numele și a lăsat trecutul în urmă. Astfel, nici Stephen nu știe cine este, de fapt, Helena.

Noua viață pe care Helena și-a construit-o se năruie în momentul în care aude la știri că Jacob Holbrook a evadat. Din acel moment, știe că nu mai are scăpare și că este singura care îl poate prinde pe tatăl ei. Doar ea știe cum gândește Jacob și cum poate da de urma lui.

Helena pornește pe urmele tatălui ei, în speranța că îl va prinde și îl va trimite înapoi, la închisoare. Însă ceea ce descoperă pe drum este mult mai rău decât s-a așteptat. Din câte se pare, Jacob nu se dă în lături de la a ucide, pentru a ajunge la fiica lui.

Evadarea din mlaștină – un thriller grozav

Cartea este scrisă din perspectiva Helenei. Acțiunea se petrece în prezent, după evadarea lui Jacob. O însoțim pe Helena în căutările prin mlaștină. În timp ce îl caută pe Jacob, Helena își amintește despre copilăria ei. Astfel, prin intermediul amintirilor ei, reușim să descoperim trecutul ei în mlaștină.

Treptat, povestea vieții Helenei și a mamei ei ni se desfășoară în fața ochilor. Aflăm despre cruzimea lui Jacob și modul în care își trata familia. Descoperim o copilărie dură, lipsită de iubire și de inocență. Facem cunoștință cu o fetiță care a învățat de mică să vâneze și să caute în mlaștină, să utilizeze arme de foc și să ucidă animalele, pentru a se hrăni.

La începutul unora dintre capitole, sunt fragmente din „Fata regelui mlaștinii” de Hans Christian Andersen. Aceste fragmente nu sunt așezate întâmplător în romanul „Evadarea din mlaștină”. Karen Dionne a ales cu grijă povestea, care se leagă de minune cu subiectul romanului de față.

Evadarea din mlaștină este un thriller psihologic intens, pe care îl trăiești de la prima, până la ultima pagină. Dacă și voi sunteți fani ai romanelor thriller și vă doriți o lectură care să vă țină captivi între paginile ei, atunci „Evadarea din mlaștină” este exact ceea ce căutați.

Cartea „Evadarea din mlaștină” de Karen Dionne se poate achiziționa de pe Libris.

23 thoughts on “Evadarea din mlaștină – Karen Dionne

  1. o am si eu pusa pe lista inca din luna decembrie, dar mereu apar carti noi si lista se tot mareste. Eram sigura ca este o lectura palpitanta. Rar ma insel cand imi aleg cartile dupa coperta si titlu.

    1. Stiu cum e cu aparitia cartilor, si pe mine ma copleseste wishlist-ul crescand permanent. Cartea asta chiar are un titlu si o coperta sugestiva, nu te inseala deloc la asteptari.

  2. Nu mă dau în vânt după thriller și horror, dar Evadarea din mlaștină pare o lectură interesantă și captivantă. Recenzia ta am citit-o e nerăsuflate.

  3. Superba recenzie, Eva Anca!!! Am citit-o cap-coada, cu sufletul la gura. Desi sunt intr-o faza in care preferalt gen de lectura, cred ca voi face o exceptie. Multumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: