Cred că nu mai este de mult o surpriză că îmi plac toate cărțile care au ca temă războiul. Fie că sunt biografii sau ficțiuni istorice, dacă au menționat războiul, sunt pe lista mea de lecturi. În urmă cu vreo săptămână și ceva, am mers cu mama la bibliotecă. Ea citește foarte mult, în special cărți de la bibliotecă, și am mers să schimbe cărțile. În timp ce îi pregăteau ei cărțile, mi-a sărit în ochi „Fata cu palton albastru”. Văzusem cartea și în online, dar acum am avut ocazia să o văd „de aproape”. Așa că am împrumutat-o și acum am reușit să o citesc.
„Fata cu palton albastru” este o carte care mi-a plăcut. Totuși, spre deosebire de alte cărți despre război pe care le-am citit, nu mi s-a părut chiar atât de dură. Are o acțiune care duce mai mult a carte detectivistică, doar că acțiunea este amplasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Fata cu palton albastru – o fată pierdută în vreme de război
Acțiunea se petrece în Amsterdam, în 1943. Hanneke este o tânără care muncește și legal, dar și pe piața neagră, pentru a-și întreține familia. Iubitul ei, Bas, a fost ucis pe front. Pierderea marii ei iubiri a schimbat-o pe Hanneke într-atât, încât acum sfidează nemții, procurând și livrând marfă pe piața neagră. Ca acoperire, lucrează pentru Kreuk, la pompele funebre.
Într-o zi, una dintre clientele căreia îi livrează marfă ilicită îi cere lui Hanneke să o ajute într-o situație mai delicată. Bătrâna doamnă Janssen a ascuns în casă o fată evreică. La un moment-dat, fata a dispărut fără urmă. Singurele detalii pe care le poate oferi despre ea sunt numele, îmbrăcămintea pe care o purta în momentul dispariției și părul. Mirjam Roodveldt are părul brunet, cârlionțat și purta un palton albastru, de culoarea cerului.
„- Persoana lipsă este o fată evreică, explică doamna Janssen. Trebuie s-o găsești până n-o dibuiesc naziștii.”
Oricât se străduiesc Hanneke și doamna Janssen să descopere pe unde a fugit Mirjam și de ce, nu reușesc să înțeleagă. Deși nu vrea să accepte cererea doamnei Janssen de a o căuta pe Mirjam, Hanneke este nevoită de împrejurări să o facă.
Viața lui Hanneke se schimbă în momentul în care apare Ollie, fratele lui Bas. În urma discuției cu el, Ollie o cheamă la un așa-zis club de socializare. Însă ceea ce descoperă la întâlnire o face pe Hanneke să înțeleagă că nimic nu este ceea ce pare. Oricine poate fi un simpatizant al naziștilor, la fel cum oricine ar putea face parte din Rezistență.
Provocarea de a găsi fata cu palton albastru
Hanneke reușește să se apropie de Schouwburg, un fost teatru transformat în centru de deportări. Acolo, vrea să descopere dacă o va găsi pe Mirjam. Iar dacă este acolo, trebuie să o salveze. Dar cum poate scoate o fată evreică dintr-un centru de deportare păzit de gardieni naziști?
„- A fost un teatru. L-au redenumit Teatrul evreiesc, iar acum e un centru de deportări. Adună evreii din tot orașul și-i aduc la Schouwburg, îi țin câteva zile și apoi îi deportează – cu precădere la Westerbork, dar uneori în alte lagăre de tranzit.”
Planuri, provocări, riscuri la care se expune Hanneke și noii ei prieteni ne așteaptă pe parcursul cărții. În primul rând, riscul la care se expune Hanneke prin acceptarea de a o căuta pe fata cu palton albastru, evreica dispărută, este enorm. Într-un oraș împânzit de trupe naziste, unde accesul stradal este interzis după o anumită oră, este aproape imposibil să îți pui planurile în acțiune, fără a-ți risca viața.
„Dar chestiunile despre care mint sunt mult mai importante, acțiunile pe care le întreprind, mult mai periculoase. Sunt un membru accidental al Rezistenței, și dacă sunt prinsă, în loc să mă plesnească peste degete pentru berea de pe piața neagră, nemții s-ar putea să-mi facă felul.”
Și, totuși, Hanneke este decisă să facă tot posibilul pentru a o găsi pe Mirjam. Își dorește asta de dragul doamnei Jessen. De asemenea, simte că, dacă ar salva-o pe Mirjam de la moarte, ar fi mai împăcată cu sufletul ei. De ce? Pentru că Hanneke se simte responsabilă pentru moartea iubitului ei, Bas.
Fata cu palton albastru – un young adult despre război
Cum se desfășoară întreaga acțiune de căutare și ce rezultat va avea, veți descoperi doar citind cartea „Fata cu palton albastru”. Dincolo de povestea despre căutarea lui Mirjam, descoperim o poveste despre prietenie. Este prezentată și fața cealaltă a războiului, aceea în care oameni simpli, dar ambițioși, își riscă viețile pentru a-i ajuta pe evrei. Descoperim o poveste despre sacrificii, riscuri și omenie.
Eu vă recomand romanul „Fata cu palton albastru”, în special dacă vă plac cărțile care au ca subiect războiul. Dar, cum spuneam, această carte este mai „ușoară” decât altele din genul acesta. Este o carte cu adolescenți, în care cadrul poveștii prezintă cruzimea pe care naziștii au arătat-o față de evrei.
Cartea „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse poate fi achiziționată de pe Libris.
In general evit cartile despre razboi dar cred ca asta as citi-o. Pare interesant subiectul si daca nu e chiar asa dura ma incumet s-o trec pe lista de lectura pentru anul asta 🙂
Sa stii ca asta ai putea-o citi si tu. Nu e chiar atat de dura cum sunt altele, da mai mult spre YA, iar tie iti place acest gen.
Ce curioasă m-ai făcut. Sunt sigură că mi-ar plăcea.
Si eu cred ca ti-ar placea.
Si mie imi plac cartile despre razboi, in ciuda faptului ca ma intristeaza. O voi cauta si pe asta.
Sunt sigura ca iti va placea. Si pe mine ma intristeaza cartile despre razboi, dar asta nu e chiar asa dura.
Este genul meu de carte, am și eu romanul acasă, încă necitit. Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Multumesc! Sunt sigura ca iti va placea!
Cărțile de război îmi plac. După ce termin Dincolo de Nil, încerc și Fata cu palton albastru.
Lectura placuta! Si mie imi plac. 🙂
Cu multi ani in urma, am trecut si eu prin faza cartilor de razboi. Cele cu nazisti exercitau o atractie deosebita asupra mea. Superba recenzia! Multumesc pentru recomandare!
Multumesc din suflet!
Nu citesc romane cu și despre război, dar acesta pare interesant. Felicitări pentru recenzie!
Multumesc! Asta nu e atat de dura, poate ti-ar placea.