Ești content writer… ce frumos! Despre content writing

content writer

Sunt content writer. Poate mulți dintre voi mă cunoașteți ca fiind blogger, însă bloggingul este doar pasiune. Bloggingul este extensia a ceea ce fac în viața de zi cu zi, aș putea spune. În ultima vreme, m-am tot gândit să vă povestesc puțin despre viața de content writer, așa că… iată-mă!

Am absolvit facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene. Singurele avantaje pe care le-am găsit în aceasta au fost că am învățat mai bine limba engleză și bazele informaticii. Acestea chiar m-au ajutat pe drumul pe care am ajuns să îl urmez. Am stat un an acasă, încercând să îmi găsesc un job. Poate v-ați confruntat și voi cu situații similare. Sunam la anunțuri pentru secretară sau asistent manager, doar în facultate ni se spusese că vom putea obține ușor un astfel de job. Întrebările standard de partea cealaltă a liniei erau: „Aveți un aspect fizic plăcut?”, „Aveți disponibilitatea de a pleca în călătorii externe (dese) cu șeful?”, „Aveți experiență?”.

Să le iau pe rând. 1. Nu, nu am un aspect fizic de fotomodel, iar asta nu ar trebui să fie o condiție pentru job. Am o diplomă de facultate, o pregătire în domeniu și asta ar trebui să conteze. 2. Nu, nu am disponibilitatea de a deveni amanta șefului, nu pentru asta am sunat. 3. Nu, nu am experiență, în afara celor trei ani de practică obligatorie, care ne-a promis că va fi considerată drept experiență. Nu a fost vreodată!

Și uite cum am reușit să stau acasă un an, căutând un job. Poate mulți veți critica faptul că nu m-am angajat într-o fabrică, să lucrez pe bandă, sau ca vânzătoare la un magazin. E adevărat, nici măcar nu am încercat. Sunt de părere că părinții mei nu au investit trei ani de facultate în mine, pentru a ajunge să lucrez ceva ce poate face oricine.

Primul job

După un an, am reușit să fiu angajată… cu contract determinat, pe o perioadă de trei săptămâni! Norocul meu a fost că m-am descurcat bine la calculator, astfel că mi-au prelungit contractul… din lună în lună, până am rămas însărcinată. Atunci am reușit să am cel mai lung contract: pe o perioadă de șase luni. Ei bine, fiind contract pe perioadă determinată, s-a încheiat după ce am născut, astfel că nu am mai avut unde să mă întorc la lucru, când fetița mea a împlinit doi ani.

Când avea fetița mea 10 luni, ne-am mutat la țară, la casa bunicilor mei. Acolo ne-a prins și împlinirea celor doi ani de concediu de îngrijire a copilului. Pe măsură ce se apropia ziua ei de naștere, de doi ani, începeam să îmi fac griji cu privire la ce urmează pentru mine, pentru noi. În căutarea unei soluții potrivite, pentru a aduce bani în casă, dar a rămâne și cu ea, am găsit diverse site-uri de freelancing.

Content writer pentru prima dată

M-am înscris pe mai multe site-uri de freelancing, însă căutam joburi de introducere date. Nu am reușit să prind niciun proiect, iar o prietenă mi-a recomandat să încerc pe partea de scris. Am fost cam sceptică la început, spunând că nu pot să scriu. Dar am zis că merită să încerc, să nu spun că nu am încercat, măcar. Așa am reușit să primesc primul meu proiect de freelancer: în calitate de content writer.

Așadar, din august 2013 am început să lucrez ca și content writer. La început, a fost greu, nu am avut pe nimeni să mă învețe, să îmi arate ce și cum să fac. Totul era nou pentru mine, nu cunoșteam pe nimeni din România care să facă asta. Desigur, erau mulți și pe atunci, dar nimeni în cercurile apropiate de mine.

Cu multă documentare, citire de articole despre content writing și, ulterior, sfaturi de la o intermediară cu care am ajuns să lucrez, am reușit să mă descurc în acest job. Iar odată ce înveți asta și începe să îți placă, devine ceva de care nu te mai poți despărți.

Content writer din nou

În 2014 ne-am mutat în Oradea, unde fetița mea urma să înceapă grădinița. Eram doar noi și atât. Niciun sprijin direct, niciun ajutor. Totuși, am ales să mă angajez odată cu începerea grădiniței și să renunț la scris. Așa am și făcut, timp de nouă luni. Când am reușit să ne cumpărăm un apartament, animată de faptul că lucrurile nu mergeau tocmai bine la job și încurajată de tatăl meu, mi-am dat demisia și am revenit la content writing.

Perioada aceea, cât am fost angajată, a fost decisivă pentru viitorul meu. Am înțeles atunci că varianta cea mai bună pentru mine și familia mea este să lucrez de acasă, așa cum mai făcusem și în trecut. Așadar, iată-mă, după atâția ani, lucrând tot ca și content writer și foarte mulțumită de alegerile mele.

Ce presupune jobul de content writer cu un copil

Multe persoane afirmă: „Ce bine de tine! Ești content writer, stai acasă cu fetița ta, faci ce vrei, când vrei!”. Ei bine, da, este parțial adevărat. Stau acasă, îmi organizez singură programul și sunt lângă fetița mea. Da, sunt lângă ea, dar nu cu ea, cu adevărat. Munca de content writer presupune, de cele mai multe ori, termene-limită destul de restrânse. Înseamnă multă muncă și o nevoie de a avea mult de lucru. De aceea, sunt acasă, dar nu sunt tocmai prezentă în viața fiicei mele.

Sunt lângă ea mereu, lucrez cu ea în cameră, dar nu am timp să mă joc cu ea. Poate aveți și voi copii și știți cât de important este să vă petreceți timp cu ei. Puteți să mă considerați o mamă rea, iresponsabilă și inconștientă, dar eu apuc foarte rar să mă joc efectiv cu fetița mea. Singurele momente de relaxare pe care ni le petrecem împreună sunt cele de dinainte de somn. De-a lungul anilor, am încercat să mențin măcar acele momente constante. Seara, înainte de a adormi, îi citesc o poveste. Uneori, acum că a mai crescut, îmi citește ea povești sau jucăm „Fazan”.

Poate o să vă întrebați de ce am ales, totuși, această variantă? Și vă răspund: pentru că am încercat și să lucrez angajată, dar nu a mers. Veneam obosită, stresată și nervoasă și ia să văd dacă ghiciți pe cine se revărsau frustrările. Este adevărat că acum nu am timp pentru joacă, dar sunt în permanență prezentă pentru fetița mea. Sunt dispusă să îi răspund nevoilor, oricând are nevoie de mine.

Partea cealaltă a lucrurilor

Cum spuneam, este minunat să fiu mereu lângă familie, să îmi pot face programul așa cum vreau. Dar, de cealaltă parte, este întotdeauna disponibilitatea mea față de job. Sunt conectată 24/24 cu lucrul meu. Dacă am termene-limită strânse și foarte mult de lucru, pentru mine nu există weekend, sărbătoare sau noapte.

Da, s-a întâmplat să lucrez în noaptea de 31 decembrie până spre miezul nopții. Sau de Paști. Sau de zile de naștere. S-a întâmplat și să lucrez până dimineața la 4, să dorm câteva ore și să o iau de la capăt.

Nu o să mă vedeți vreodată că mă plâng că e luni, sau că mă bucur că e vineri. Asta pentru că zilele astea sunt exact la fel ca toate celelalte pentru mine. E duminică. Și ce? Dacă am de scris, scriu.

Dar, la fel, dacă simt că bateriile mele sunt epuizate, pot oricând să las totul pentru mai târziu sau mâine. Nu o dată am amânat lucrul și am chemat fetița la o „sesiune de colorat” pentru relaxare.

În plus, de când cu tehnologia avansată, sunt în permanență în legătură cu platformele unde activez și cu clienții mei. Mailul este verificat în permanență, iar platforma unde lucrez are o aplicație instalată pe telefon. Știu, am devenit o workaholic… poate asta se întâmplă când ești content writer!

Când ești content writer, lucrezi cu oameni

Cel puțin în ceea ce mă privește, prefer să mă gândesc că lucrez cu litere, cuvinte. Dar adevărul este că și un content writer tot cu oamenii lucrează. Iar clienții unui content writer sunt cât se poate de diverși. În general, clienții mei sunt străini, dar am avut și proiecte cu clienți români. De ambele tabere sunt și clienți super ok, cu care e o adevărată plăcere să colaborezi, dar și clienți mai puțin plăcuți.

Sunt clienți care îmi spun foarte clar ceea ce au nevoie, mă lasă să scriu liniștită și apoi sunt mulțumiți de rezultat. Dar am avut și câteva experiențe în care clientul nu a știut să îmi explice deloc ce așteptări avea, iar colaborarea nu a fost una bună, pentru niciunul dintre noi.

Mă străduiesc de fiecare dată să le ofer clienților mei calitate și să le urmez cerințele întocmai. La urma urmei, calitatea oferită este cartea de vizită a oricărui content writer. Dar, atunci când clientul nu îmi spune ce vrea, decât după ce i-am livrat materialele, nu consider că mai este vina mea.

De exemplu, am avut recent o clientă care avea nevoie de descrieri de produse pentru ochelari. Nu mi-a dat foarte multe detalii și nici vreun model pe care să-l urmez. Așadar, am făcut descrierile după standardul pe care îl urmez la majoritatea clienților. La final, mi-a mulțumit pentru efort și mi-a spus că nu este la ce se aștepta. Oh, dar nu doar atât! Mi-a arătat și un model, despre cum voia ea să arate descrierile! Da, ați înțeles bine! Mi-a oferit exemplul DUPĂ ce i-am livrat descrierile, și nu înainte, cum ar fi fost normal.

Merită să fii content writer?

O întrebare care îmi este adresată adeseori este „Merită să fii content writer?”. Nu cred că există un răspuns corect la această întrebare. Cred că depinde de fiecare dintre noi, ce așteptări avem de la viață și job. Cât suntem dispuși să muncim și câte compromisuri suntem pregătiți să facem.

Pentru mine, merită să fii content writer. Pentru că m-am obișnuit cu stilul acesta de viață, cu volumul mare de muncă și cu confortul de a lucra de acasă. Adevărul este că nu mă văd făcând altceva. Nu pot să-mi imaginez să plec dimineața de acasă, să stau opt ore la un birou și să revin după-masa, doar ca să încep rutina curățenie-mâncare-copil. E adevărat că, lucrând acasă, statul la birou nu se rezumă la opt ore pe zi… poate nici măcar la zece ore, de multe ori.

Ca în orice job, și cel de content writing are avantaje și dezavantaje, după cum v-ați dat seama citind articolul meu. Ca să fii content writer, trebuie să îți placă să scrii, să fii dispus să fii non-stop la job, pentru că acest job nu presupune doar că ești mereu acasă, ci și că ești mereu la muncă. Nu ai un salariu fix, câștigi în funcție de cât lucrezi. Nu ai weekend-uri, sărbători, concedii. În schimb, ai satisfacția de a fi mereu lângă familie și de a putea să-ți organizezi programul așa cum vrei.

56 thoughts on “Ești content writer… ce frumos! Despre content writing

  1. Felicitari pentru curajul de a impartasi cu noi aceste aspecte! Intr-adevar, multi judeca, fara a sti ce presupune acest job si stil de viata. Succes!

  2. Felicitări ! Frumoasă tușă, personală. Pentru că jobul ăsta, ca și cel de blogger, e despre oameni, despre emoțiile lor. Cred că cel mai important lucru este că ți-ai atins echilibrul tău interior. Mult succes în continuare !

  3. Mă bucur că te-am descoperit și articolul tău îmi e util, mai ales acum, îm momentul ăsta al vieții mele. Eu am fost ziaristă, îmi place mult să scriu, însă contextul actual nu îmi permite să mă mai întorc în presă. În plus, sunt mama unui băiețel de un an, așa că înțeleg exact ce spui. Eu am absolvit, între timp, o a doua facultate, pasiune personală, cea de portugheză-spaniolă, la Universitatea din București și nu știu, efectiv, încotro s-o apuc în curând… Aș fi fost curioasă, dac poți să împărtășești aceste detalii, cum ai început tu să lucrezi, la ce siteuri ai apelat, detalii de felul acesta. Toate gândurile bune și pupici celei mici!

  4. Desi nu sunt content writer ma recunosc in ce ai scris. Stiu cum e sa te obisnuiesti asa, sa lucrezi de acasa si nu, nu as mai putea nici eu renunta la asta si deveni iar angajat.

  5. Unde ai terminat facultatea? Aceeasi specializare am terminat si eu in 2006 la Facultatea de Litere Universitatea Bucuresti.
    Content Writer mie nu prea imi place sa fiu. Am refuzat cateva oferte tentante in acest sens.
    Ca tipa aia care ti-a modelul dupa razboi sunt multi. Am patit-o si eu.

    1. Eu am terminat in Oradea, in 2009. Mie imi place foarte mult sa fiu content writer. Intr-adevar, sunt si unele dezavantaje, am prins si proiecte care nu mi-au placut in mod deosebit, dar am avut (si am) si clienti cu care este o adevarata placere sa colaborez.

  6. Foarte util articolul rau, de multe ori nu intelegem ce presupune un astfel de job. Te felicit pentru perseverentă si pentru dedicarea cu care ti ai urmat visurile.
    Mult succes in continuare!

  7. Din afară e foarte frumos să fii content writer. Însă este un job ca oricare altul in care programul ți-l face angajatorul. Și când mai dai și peste un bezmetic care nu știe ce vrea, e groaznic.

  8. Este un job greu, dar cred ca iti aduce si multa satisfactie. E greu cu un blog cand intr-un fel esti propriul client, cand ai alti clienti este si mai greu. Felicitari!

  9. Minunata povestea ta, felicitari pentru ceea ce faci. Imi doresc sa povestim mai multe asa ca, ne auzim oe facebook, pentru ca mi-ar face placere sa colaboram.
    Felicitari inca o data pentru perseverenta!

  10. Felicitari pentru articol. Si eu as prefera sa muncesc de acasa. Aceeasi problema o am si eu.. vin obosita, stresata iar nervii se duc direct pe sot si copil

  11. Felicitari pentru tot ceea ce faci! Se pare ca am terminat aceeasi facultate. Nici pe mine nu ma ajuta foarte mult ce am facut un facultate si drept urmare nici nu profesez in domeniu. Imi place cum ne-ai prezentat ceea ce faci! Imi imaginez ca inceputul a fost tare greu 😊

    1. Multumesc! Da, a fost greu pana am invatat ce am de facut si pana mi-am format o clientela, dar pe parcurs a devenit mai usor si mai placut. Ma bucur ca ti-a placut articolul. 🙂

  12. Foarte bine punctat. Si eu sunt content writer si recunosc ca nu ma vad facand altceva. Dar e adevarat, nu e usor cand clientul nu stie ce vrea si tu scrii orbeste. Cu toate acestea, dupa cate usi mi s-au inchis imi este foarte bine asa. Mult succes in ceea ce faci!

  13. Ți-am citit cu drag articolul și mă bucur că te-am descoperit. Eu însă, sunt în situația unei tinere care de mică a fost pasionată de pictură și îmbrăcăminte, furând adesea acele mamei pentru a îmi pune în plan conceptul pe dragele mele modele, păpușile, pe scurt, nu aveam nici o legătură cu scrisul deși eram un copil iubitor de povești și creativ. În primul an de liceu am început să dau semne spre această nișă când colegele îmi complimentau modul meu de percepție, alegerea cuvintelor și astfel de lucruri. Mama, având un blog și ea, mă sfătuiește să dau frâu liber scrisului, oferindu-mi ajutor la nevoie. Eram sceptică și mă gândeam că nu voi reuși, că voi fi pusă la colț de păreri și rușinată. Acum însă, mă regăsesc cel mai bine în această lume, sunetul tastelor, ideile care-mi curg șiroaie, susținere, atât de satisfăcător încât nu cred că voi putea să părăsesc vreodată aceste lucruri!
    Scuză-mă te rog pentru acest lung comentariu de poveste și sper că nu ți-am răpit foarte mult timp, dar, nu m-am putut abține! Îți doresc o săptămână cât mai frumoasă!

    1. Iti multumesc din suflet! Nu am ce sa scuz, comentariul tau mi-a adus o mare bucurie! Ma bucur ca ti-ai gasit locul in aceasta lume a scrisului. Poate nu este intotdeauna usor sau mai apar si piedici, critici, dar important este sa faci ceea ce-ti place. Iar daca ai parte si de ajutor si sustinere, totul devine mai usor. O saptamana minunata si spor in tot ce faci!

  14. Eu am avut mereu job-ul de baza, cu salar relativ modest si cate un hobby suplimentar: decor de cutiute, apoi bijuterii handmade, pasiuni in care am putut fi creativa. Imi face bine sa invat mereu ceva nou, de la tehnici efective la fotografie de produs si promovare online. Dar e multa munca si nu pot trai din asta. Admir curajul tau de a face ce iti place, norma intreaga.

    1. Este tare fain sa te ocup si de hobby-uri, indiferent de ceea ce lucrezi pentru un salariu de baza. Pe mine circumstantele m-au impins spre un astfel de job, dar nu regret nicio clipa. Desigur, este nevoie sa ai sustinere morala si intelegerea celor din jur pentru a putea lucra de acasa, dar parerea mea este ca merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.