Bird Box: Orbește – Josh Malerman

bird box

Am urmărit apariția cărții în online, iar când am aflat despre provocarea celor de la Leda Edge, nu m-am putut abține. Astfel că am primit cartea și, fără să stau prea mult pe gânduri, am început să o citesc. Bird Box: Orbește de Josh Malerman este o carte încadrată la genul horror și thriller psihologic.

Thriller psihologic am mai citit, dar horror, nu. Așadar, Bird Box a deschis calea mea spre acest gen literar. Pe copertă apare o impresie a autorului Hugh Howey, care spune așa: „O carte care trebuie devorată pe nerăsuflate. N-a mai scris nimeni o asemenea poveste de groază. Josh Malerman ne-a oferit un roman cu adevărat memorabil.” Trebuie să afirm că sunt pe deplin de acord cu autorul romanului „Silozul”. Bird Box chiar este o carte pe care am devorat-o pe nerăsuflate, o carte de groază care nu mi-a permis să închid ochii azi-noapte, fără să îi aflu finalul.

Anumite pasaje din carte mi-au dat fiori, altele m-au terifiat de-a dreptul, dar povestea în sine este extraordinară. Bird Box este o carte care te face să îți fie frică să te uiți pe geam, cel puțin până termini cartea. De ce doar până atunci? Pentru că acela este momentul în care poți, eventual, să te desprinzi de poveste. Până la final, ești prins în acțiune și aștepți să afli ce urmează să se întâmple cu personajele, te simți captiv în poveste.

Bird Box: Orbește – când trebuie să îți ascunzi privirea de lume sau lumea de priviri

Lumea pe care o cunoaștem noi este afectată de ceea ce este numit „Raportul Rusia”. Din ce în ce mai multe cazuri apar, în care oamenii văd ceva și sfârșesc prin a se sinucide. Nimeni nu știe ce sunt creaturile care au început să împânzească lumea sau de ce oamenii o iau razna când le văd. Teorii există nenumărate, dar nimeni nu pare să fi trăit să poată spune despre ce este vorba.

„- Orice ar fi ele, zice Tom, mintea noastră nu le poate accepta. Sunt precum infinitul, se pare. Ceva mult prea complex pentru noi pentru a le înțelege.”

Din câte se pare, singura șansă este ca oamenii să își țină ușile și ferestrele încuiate și complet acoperite. Când ies afară, trebuie să își acopere ochii, astfel încât să nu vadă nimic. În exteriorul caselor, trebuie să se comporte exact precum orbii – să găsească drumul și obiectele prin atingere, pipăire, și nu cu vederea. Trebuie să își ascută auzul, pentru a fi în gardă dacă se apropie cineva sau ceva.

„Toate ferestrele casei sunt acoperite cu pături. Ușa de la intrare nu rămâne niciodată neîncuiată și nu e lăsată niciodată deschisă. Relatări despre evenimente inexplicabile ies la iveală cu o frecvență alarmantă. Ceea ce reprezenta o știre de senzație de două ori pe săptămână acum apare zilnic. Oficialii din guvern dau interviuri la televizor.”

Malorie locuiește împreună cu sora sa, Shannon. Tocmai află că este însărcinată, în momentul în care începe să se declanșeze nebunia. În timp ce Shannon se îngrijorează, Malorie este sceptică. Însă când își găsește sora moartă – prin sinucidere – decide că nu mai poate rămâne în acea casă. Își amintește de un anunț din ziar, unde niște oameni ofereau găzduire supraviețuitorilor.

Malorie și noua casă

Malorie decide să plece la noua casă, unde ar putea fi în siguranță. După verificări riguroase, este acceptată alături de actualii locatari: Tom, Jules, Don, Felix și Cheryl. Cei șase își împart sarcinile și încearcă să facă traiul cât mai ușor posibil, în condițiile date. Fiecare ieșire din casă este un risc, dar proviziile li se termină, astfel că este necesar ca bărbații să plece, uneori, pentru a căuta mâncare.

La un moment-dat, la ușa lor mai apare o femeie, Olympia, și ea însărcinată. Pe măsură ce trec lunile, traiul în casă este tot mai greu, iar femeile se apropie de momentul în care trebuie să nască. Un nou eveniment are să marcheze schimbarea pentru cei din casă: apariția unui nou bărbat, Gary.

„Ce tip de om se transformă într-un laș când vine sfârșitul lumii? Când frații lui se omoară unii pe alții, când străzile din suburbiile Americii colcăie de criminali… ce tip de om se-ascunde în spatele păturilor și-al bentițelor? Răspunsul este: MAJORITATEA. Li s-a spus că o vor lua razna. Așa c-au luat-o razna.”

Malorie și copiii

Printre amintirile din trecut, despre declanșarea isteriei și găsirea noii locuințe cu persoanele din ea, suntem martorii încercării lui Malorie de a supraviețui. La patru ani după declanșarea isteriei, Malorie și cei doi copii – Fata și Băiatul – sunt încă prinși în casa în care s-a adăpostit ea după ce i-a murit sora.

Malorie a crescut cei doi copii departe de lumea exterioară și i-a învățat să își dezvolte auzul. Știe că, pentru a putea supraviețui, trebuie să se bazeze exclusiv pe auz, nu și pe văz. De aceea, a amânat cât a putut momentul plecării, pentru a se asigura că micuții ei sunt pregătiți să o ajute cu informații despre sunetele pe care le aud.

Pentru a avea o șansă la supraviețuire, Malorie și cei doi copii trebuie să treacă un râu, cu barca. Nu știe ce o așteaptă acolo, nici dacă va reuși să își atingă scopul. Dar pornește cu copiii, toți trei având bentițele la ochi și sperând că vor reuși să scape fără să vadă vreo creatură.

„Oare cum arată lumea acum? O vei mai recunoaște?

E cenușie? Au înnebunit și copacii? Florile, stufărișul, cerul? Oare chiar lumea întreagă să fi luat-o razna? Se luptă cu ea însăși? Pământul însuși își respinge oceanele? S-a întețit și vântul. Oare a văzut și el ceva? Și el a luat-o razna?”

Bird Box: Orbește – un horror pe care îl recomand

Trecutul cu prezentul se întrepătrund, formând un întreg. În timp ce o privim pe Malorie cum încearcă să se salveze, împreună cu copiii, descoperim și povestea inițială. Un capitol este dedicat chiar lui Tom, scris din perspectiva lui, într-una dintre ieșirile din casă. Cu ajutorul acestor frânturi din trecut, reușim să aflăm ce s-a întâmplat de la declanșarea isteriei și până în prezent.

Cum spuneam, Bird Box: Orbește a fost prima carte de groază pe care am citit-o. O carte cu un scenariu apocaliptic, pe care nu am vrea să îl vedem transformându-se în realitate. Nu spun că voi mai citi sau nu altele, dar aceasta mi-a plăcut. A reușit să mă  țină captivă între paginile ei, să mă sperie, să mă determine să îmi pun întrebări. Mi-a plăcut chiar și finalul, mi se pare cel mai potrivit pentru o astfel de carte. Așadar, vă recomand să citiți această carte, pentru că merită. Poate veți fi speriați, poate veți fi îngroziți, dar la final, veți aprecia călătoria pe care ați parcurs-o alături de Malorie.

Cartea „Bird Box: Orbește” de Josh Malerman poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Corint.

Împărtășește cu prietenii tăi! Îți sunt recunoscătoare pentru distribuire!
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  25
  Shares

24 thoughts on “Bird Box: Orbește – Josh Malerman

 1. Am văzut astăzi cartea Bird Box – Orbește și am fost tentată s-o iau. Am așteptat, totuși, să citesc recenzia ta. Nu cred că e pentru mine care tresar la orice zgomot mai puternic.

  1. Da, cartea asta te poate face sa-ti fie frica si de sunete, si sa privesti pe geam. Dar eu zic ca trece dupa ce o termini de citit. 😀 PS: si eu tresar la orice sunet mai puternic sau mai ciudat.

 2. Am auzit despre carte și film, pare a fi un periplu interesant și captivant, mai ales că abordează și latura psihologică..cum ai putea reacționa în anumite situații limită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.