Codex Aureus. Cele 3 pergamente – Silviu Radu

Cele 3 pergamente

Cele 3 pergamente este al doilea volum al trilogiei Codex Aureus, după Nume de cod. În curând, va fi lansat și al treilea volum al trilogiei, Ultimul pion. Cartea aceasta creează dependență, vă asigur. Am citit recent primul volum și am căutat un moment în care să pot citi și al doilea volum. Iar odată ce am început să îl citesc, nu îmi venea să mai las cartea din mână.

Cele 3 pergamente

În primul volum, acțiunea s-a axat pe manuscrisul Codex Aureus. De data aceasta, în prim plan sunt cele 3 pergamente care au însoțit celebrul manuscris. Acțiunea și suspansul nu lipsesc nici de această dată, autorul reușind să creioneze o poveste care îl captivează pe cititor.

Cele 3 pergamente sunt ascunse într-o pivniță din Brăila. Se presupune că acestea ar fi cheia care dezleagă misterul manuscrisului Codex Aureus. Cu ajutorul celor trei pergamente, manuscrisul ar scoate la iveală evenimente importante din trecut și din viitor. Tocmai de aceea, toată lumea își dorește să găsească pergamentele, pentru a evita ca oamenii să afle ce se pune la punct.

„Planul putea fi încurcat de cele trei pergamente. Dacă ele apăreau și dacă această cheie-cifru din interiorul lor făcea exact ceea ce se spunea, adică putea să prezică evenimente viitoare, atunci Cartelul avea o problemă, pentru că planurile lor secrete puteau fi aflate și în acest fel nu ar mai fi reușit să dețină peste 100 de ani monopolul tuturor afacerilor și să controleze noul stat.”

Acest volum ne aduce în perioada din 1940 până în 1965. Spioni germani și ai Vaticanului se străduiesc din răsputeri să găsească cele trei pergamente. Se creează alianțe, dar nimeni nu are cu adevărat încredere în cineva. Vedem România din perioada războiului și postbelică.

Lupta pentru pergamente

Markus Walther, aghiotantul colonelului Hans Globke, găsește cele trei pergamente, dar decide să țină secret acest lucru. Le ascunde, cu gândul de a le scoate din țară, când va simți că e în siguranță.

Eugen Alimănescu este un bișnițar cunoscut în lumea interlopă. Într-o zi, este contactat de un episcop catolic din România, Antonio Mantica, pentru a deveni agent al Serviciului Secret al Sfântului Scaun. Scopul său este să găsească cele trei pergamente și să le dea pe mâna Serviciului sus-menționat. Pentru a-și îndeplini misiunea, este numit comisar-șef al poliției.

Atât Walther, cât și Alimănescu sunt dispuși să facă orice este necesar pentru a găsi, respectiv a păstra cele trei pergamente. Ucid cu sânge rece atunci când se simt amenințați. Wather este nevoit de circumstanțe să își schimbe numele, astfel că apare sub numele de Marcu Valentin.

Chiar când este la un pas să ia cele trei pergamente din ascunzătoare și să plece dincolo de granițele României, apare un impediment. Iar surprizele neplăcute pentru el încep să se țină lanț, astfel că are nevoie de curaj și determinare pentru a reuși să scape cu bine din situația creată.

Intrigi și jocuri politice

Romanul se învârte în jurul intrigilor și jocurilor politice care se realizează pentru atingerea diferitelor scopuri. Exact ca în primul volum, nu poți să nu te întrebi ce sfori se trag la nivel înalt și cu ce scop. Te întrebi în permanență dacă nu cumva, cei ajunși să ocupe diverse funcții în stat, au ajuns acolo cu ajutorul unor persoane mult mai influente și mai puternice, poate de la un nivel superior din afara țării.

„- La început, am crezut că secretul pergamentelor avea să fie ușor de descoperit. Dar s-a dovedit a fi mult mai greu decât anticipasem. Oamenii pe care i-am angajat să-l elucideze fie au fugit cu banii, fie au sfârșit prin a fi uciși. Mi-a fost limpede că erau forțe periculoase, hotărâte să stea în calea cercetărilor mele.”

Vedem cum diverse puteri „se bat” pentru același scop: găsirea celor trei pergamente. Fiecare parte a baricadei este dispusă la sacrificii și la crime, pentru a-și atinge țelul. Va reuși cineva să iasă învingător din această luptă a puterii? Va reuși cineva să adune laolaltă Codex Aureus și cele 3 pergamente?

Vă recomand să citiți această serie, dacă nu ați făcut-o încă. Veți fi surprinși de întreaga acțiune și de intrigile care se întind în toate direcțiile.

Mulțumesc autorului pentru cartea oferită!

Cartea „Codex Aureus. Cele 3 pergamente” de Silviu Radu poate fi achiziționată de pe Libris și Cartepedia.

29 thoughts on “Codex Aureus. Cele 3 pergamente – Silviu Radu

    1. Sunt cam multe si la inceput am fost putin speriata ca nu o sa le fac fata, dar chiar a fost ok in final. E scrisa bine, deci nu m-a deranjat ca sunt multe personaje. Mi-a placut si mie enorm seria.

  1. Eu nu am reusit nici acum sa citesc primul volum. Si imi e asa ciuda ca nu am timp ca s- fac. Pare tare buna seria. Dar poate e mai bine asa ca sa apara si volumul 3 intre timp si sa le citesc una dupa alta 🙂

  2. Am castigat si eu primul volum la un concurs, prin decembrie, dar nu l-am primit. Abia asteptam sa-l citesc, dar cred ca am sa-l comand singura!

    1. Mai amana putin, pentru ca il vei primi, cu siguranta. Am fost informati ca in curand vor fi expediate coletele cu premii. Cartea nu a mai fost in stoc si dureaza pana se reface tirajul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: