Dacă vă doriți să citiți un thriller care să vă provoace frică, atunci nimeriți bine cu romanul „În cel mai întunecat colț” de Elizabeth Haynes. Mi s-a părut o carte dură, dar o duritate pe care o apreciez în cărțile thriller. Nici nu vă pot spune cât de mult mi-a plăcut cartea aceasta! Azi-noapte, m-am trezit puțin după 4 jumătate și mi-am zis că voi citi câteva pagini, până mă fură somnul. M-a prins ora 6 cu cartea în mână, abia atunci am fost obligată să o las, dar dimineață m-am trezit și am citit și ultimele zeci de pagini rămase.
La un moment-dat, citind cartea, am căutat informații să văd dacă nu este inspirată din fapte reale. Asta deoarece povestea este credibilă. Subiectul care stă la baza cărții este o relație abuzivă, despre care știm că sunt atât de multe și în realitate! Sunt sigură că și voi cunoașteți măcar un astfel de caz și că v-ați pus, poate, întrebarea: „de ce mai stă cu el, dacă o bate?”. Nu pot să spun că, după ce citiți cartea, veți avea neapărat răspunsul la o astfel de întrebare, dar cu siguranță vă va da de gândit.
„Mereu m-am gândit că femeile care stau în relații abuzive sunt naive. La urma urmei, trebuia să existe un moment, o conștientizare că lucrurile au luat o turnură greșită și că-ți era deodată frică să mai fii cu partenerul tău – și cu siguranță ăla era momentul în care trebuia să pleci. Să pleci și să nu te uiți înapoi. De ce ai sta? Și am văzut femei la televizor, intervievate în reviste, spunând lucruri precum: Nu e atât de ușor și mereu m-am gândit că ba da, e simplu – doar pleacă, doar pleacă departe de asta.”
Catherine
Povestea cărții „În cel mai întunecat colț” are două planuri, care se întrepătrund, astfel ca cititorul să descopere în paralel informații din trecut, pentru a putea pune cap la cap piesele de puzzle ale poveștii din prezent. Catherine din trecut, Cathy în prezent, este personajul principal al cărții „În cel mai întunecat colț”.
Catherine a rămas orfană de tânără, iar viața ei a început să însemne doar distracție cu prietenele în club, alcool și sex cu necunoscuți. Asta până îl întâlnește pe Lee, pe care îl cunoaște ca paznic la unui dintre cluburile pe care le frecventează cu prietenele ei, Sylvia, Claire și Louise.
Poveste de iubire… sau nu
Între Catherine și Lee începe o relație, dar genul acela de relație invidiată de toată lumea. Prietenele ei sunt puțin invidioase pe Catherine, pentru că, aparent, și-a găsit iubitul ideal: bine-făcut, extrem de simpatic la aspect, grijuliu, romantic, iubitor… și lista continuă. Chiar și Catherine este fericită la început. Dar, după un timp, începe să vadă adevărata față a iubitului ei. În realitate, Lee – care este polițist – este un tip extrem de posesiv și de dur.
Treptat, Catherine nu mai are voie să iasă cu prietenele, să se îmbrace cum își dorește și să întârzie acasă fără să îl anunțe pe Lee unde merge. Descoperă că Lee o urmărește, pare să îi știe fiecare pas. Catherine se satură de acest control, iar momentul în care Lee devine violent este decisiv, astfel că ea decide să se despartă de el. Chiar reușește să îl părăsească, dar prietenele ei intervin și o acuză pentru comportamentul ei neadecvat.
Fiindu-i dor de el, îl caută din nou pe Lee și ajung să se împace. Lucrurile nu merg înspre bine, însă, ci el începe să fie din ce în ce mai brutal cu Catherine. Degeaba încearcă ea să le povestească prietenelor ce se întâmplă în realitate, întrucât ele par să fie de partea lui Lee, crezând chiar că prietena lor, Catherine, își face rău singură.
„- Ascultă, dragă, Lee a spus că el încearcă să facă tot posibilul ca să-ți fie bine, dar eu tot cred că ar fi mai bine dacă ai vedea pe cineva. Ascultă-mă, Catherine. Vreau să ceri ajutorul cu chestia asta. Vrei să încerc eu să-ți găsesc niște numere de telefon?”
Finalul poveștii de iubire
Sătulă de comportamentul agresiv al iubitului ei, Catherine născocește un plan care are să o ajute să scape din relația abuzivă în care s-a blocat. Planul este bine pus la punct, iar el nu pare să bănuiască nimic. Catherine e chiar fericită la gândul că va începe o nouă viață, departe de Lee și de abuzurile lui.
„Fața mea se simțea sensibilă în continuare, obrazul dureros când apăsam cu degetele, dar nimeni altcineva nu și-ar fi dat seama. Reușise să mă lovească atât de tare că mi-a zdruncinat dinții fără să lase niciun semn.”
Însă totul se termină cum nu se poate mai rău, cu Lee aproape omorând-o pe Catherine. Totuși, ea reușește să scape, iar el este închis pentru trei ani. În acest timp, Catherine se mută din oraș și începe o nouă viață, sub numele de Cathy.
În cel mai întunecat colț stă amintirea…
După toate abuzurile la care a fost expusă în relația cu Lee, Cathy a devenit o persoană cu tulburare obsesiv compulsivă (TOC). Astfel, în noua ei locuință, își verifică la nesfârșit draperiile, încuietorile ușilor, geamurile și știe locul fiecărui obiect din casă. Numără pașii, modifică ruta de întoarcere acasă în fiecare zi și lista poate continua. Îi e teamă de anumite lucruri care îi aduc aminte de trecut și se ferește de oameni, pe cât posibil.
Într-o zi, însă, este pusă să confrunte lumea reală, atunci când în apartamentul de deasupra ei se mută Stuart, un psiholog. Vrând-nevrând, Cathy începe să vorbească cu Stuart, iar între ei se leagă o prietenie. Stuart insistă ca ea să își trateze tulburarea și să scape de temerile ei. Cu ajutorul lui, începe să își revină, însă liniștea ei este tulburată când poliția o anunță că Lee va fi eliberat curând.
Va veni să o caute sau este în siguranță? Ceva din sufletul ei îi spune că nu a scăpat de Lee, iar tot progresul făcut în ultima perioadă pare să se năruie după aflarea veștii. Ce se va întâmpla în continuare, rămâne să descoperiți voi, citind cartea „În cel mai întunecat colț”.
Cartea „În cel mai întunecat colț” de Elizabeth Haynes poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.
Hm, nu stiu ce sa zic…. pare interesanta si m-ar tenta dar totusi… asa de multa violenta… parca nu as vrea sa aflu detalii..
E dura si cu violenta, dar e si thriller psihologic. Mie mi-a placut tare mult, dar daca nu iti plac cartile explicite, probabil ca nu e pentru tine.
Si mie mi-a placut.
Stiu, Vero. Retin ca mi-ai si spus ca imi va placea. 🙂
De-abia astept sa citesc si eu acest roman! Suna ca thrillerul ideal. 😀
Pentru mine, cu siguranta a fost. 🙂
Hmmm, daca este un thriller psihologic, atunci posibil sa fie si pe gustul meu. 🙂
Eu acolo l-as incadra. Oricum, subiectul mi s-a parut de actualitate.
wow! il vreau! atat de multe lucruri, atat de multe probleme actuale! pur si simplu e genul meu de carte. si cred ca ar ajuta pe multa lume povestile de genul, pentru ca femei abuzate sunt peste tot
Da, asa cred si eu. Poate povestea le-ar arata ca pot scapa din astfel de relatii.
Herg Benet au carti mai aparte, dar mie imi plac tare mult. Si aceasta carte pare a fi pe placul meu.
Da, chiar au carti deosebite. Inca nu am citit carti de la ei, care sa nu-mi placa.
drept sa-ti zic, prefer sa citesc altfel de carti, nu ma dau in vant dupa acest gen, nu-i de mine!
E adevarat ca astfel de carti nu sunt tocmai usor de citit.
Trebuie neaparat sa citesc cartea asta. Pare inspirata din viata reala, din acele relatii abuzive pe care le vedem cu totii la stirile de la ora 5.
Exact! Chiar merita citita.
Pare o carte interesanta si o voi adauga pe lista mea de a fi citita, desi lista e cam maricica si nu stiu cand i-a veni randul. Agreez acest gen de carte, daca e bine scrisa.
Stiu cum e cu listele extra-lungi pentru citit, am si eu una. 😀 Cat despre cartea aceasta, te asigur ca este scrisa bine.
Chiar pare o carte interesanta si as vrea sa descopar finalul.
Este interesanta, iar finalul este… surprinzator!
Genul asta de carti sunt exact pe placul meu. Iubesc suspansul si actiunea
Atunci cu siguranta iti va placea.
Este stilul iubitului meu si i-o voi recomanda! Eu sunt mai light asa pe sistem melancolico-relaxare. Multumim pentru prezentare!
Cu drag!
Clar, o vreau si eu, neaparat. Pare fix pe gustul meu. Si eu ador thrillerele dure, care te tin acolo, cu sufletul la gura.
Sunt sigura ca ti-ar placea!
Îmi place genul thriller, iar dacă e psihologic, e și mai bine!
Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta! Anul acesta voi citi mai mult thriller, așa că trec și această carte pe listă!
Ma bucur ca te-am convins. Sper sa iti placa si cartea.
O poveste nu tocmai fericita, dar care imi place si mi-as dori s-o citesc si eu
Poate vei reusi sa o citesti. Nu e chiar fericita, dar are si o doza de optimism.