„Arlechinul” – Natașa Alina Culea

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a descrie noua carte a autoarei Natașa Alina Culea, acesta ar fi surprinzătoare. Autoarea reușește, din nou, să își surprindă cititorii, cu o poveste fascinantă despre o lume pe care o cunoaștem doar din exterior. Cu stilul caracteristic, Natașa ne poartă pașii prin lumea fabuloasă a circului, unde avem ocazia să aruncăm o privire în viața frumoasă și, totodată, grea, a oamenilor care au ales să își trăiască viața aducând altora zâmbete.

„Fiecare om spune două povești: una lui însuși, când nu-l vede și nu-l aude nimeni, alta, celorlalți oameni. De multe ori, aceste două povești nu seamănă între ele. De multe ori, ne trezim în zorii zilei și am vrea să fim în altă poveste.”

Cartea are două planuri narative – unul la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, din 1875 și până în 1913, în diverse locații din Europa – iar al doilea, din 2015 până în 2017, în București. Povestea recentă, din 2015, o are în vizor pe Lidia, o actriță care își crește singură fiica, Mihaela (Mica). Le are alături doar pe mama ei și pe cea mai bună prietenă, Nevena. Recent, s-a despărțit de iubitul ei, Iustin, dar suferă după el. La un moment-dat, Lidia începe să aibă vise stranii, care par reale. Visează și are trăiri legate de un arlechin, fără să înțeleagă despre ce este vorba sau de ce îl visează.

„În loc de răspuns, Lidia zâmbește, ia biletul și traversează holul către prima încăpere. Pașii ei se aud potolit pe fâșiile de pardoseală din marmură. Se oprește și privește câteva clipe fiecare tablou, îi citește inscripția și pleacă mai departe. Nu știe de ce se află acolo, dar gândul nu o preocupă prea tare. Cine știe vreodată de ce suntem într-un loc atunci când am putea fi în altul? Cine știe unde este locul nostru sau dacă acesta există?”

Povestea din trecut, din 1875, are în prim-plan Circul Galaxy, cel mai mare circ din Europa, la acel moment. La finalul uneia dintre reprezentații, personalul circului găsește un băiețel rămas în cort, pe una dintre băncuțele de lemn. Întrucât nimeni nu a venit să-l caute, băiețelul a fost adoptat de Elda, ghicitoarea în tarot. Patty Bell, directoarea circului, nu permitea ca vreo persoană să locuiască împreună cu cei de la circ, fără a-și aduce contribuția. Astfel, pe măsură ce a crescut, băiatul pe nume Maxim a învățat să fie arlechin.

Pe măsură ce Maxim se transformă din adolescent în adult, caracterul său devine din ce în ce mai neplăcut. În lumea circului, este arlechinul cel vesel, care aduce zâmbete pe buzele tuturor, prin spectacolele pe care le desfășoară sub cupola circului. În viața personală, este un bărbat lipsit de scrupule, cu fetișuri care mai de care mai ieșite din comun, și incapabil să fie fidel unei femei. Singurele ființe la care pare să țină cu adevărat sunt Elda, mama lui adoptivă, și Katarina, maimuța lui.

La un moment-dat, lucrurile din viața Arlechinului par să se așeze, atunci când începe o relație cu Cili, o balerină a circului Galaxy. Relația lor devine într-atât de serioasă, încât Arlechinul pare să o iubească cu adevărat pe Cili și își face planuri de viitor cu ea. Însă soarta îi este potrivnică, iar Cili îl părăsește pentru un bancher austriac. Lumea și încrederea în iubire a Arlechinului sunt năruite în momentul în care conștientizează că a fost părăsit. Însă, mai presus de orice, gestul fetei îi rănește orgoliul de bărbat obișnuit să obțină tot ce vrea. Astfel, Arlechinul revine la vechile obiceiuri.

„În lumea asta există multe legi pentru multe lucruri. Bunăoară, ești pedepsit dacă furi o pâine, dar nu te pedepsește nimeni dacă frângi inima cuiva, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este o infracțiune mult mai gravă. Poate, printre cele mai grave pentru că este o ucidere: uciderea iubirii.”

În Suedia, la una dintre reprezentațiile circului Galaxy, o tânără, pe nume Anicka, se îndrăgostește de Maxim. De data aceasta, ea își face planuri de viitor cu Maxim, crezând cu toată puterea în relația lor. Dar este Maxim cu adevărat îndrăgostit de Anicka? Va rămâne pentru ea în Suedia, sau o va răni, așa cum și el a fost rănit înainte?

Mai multe detalii nu vă ofer, vă las să descoperiți și voi povestea Arlechinului, așa cum am făcut-o eu. Pentru mine, povestea lui a fost o experiență neașteptată. Autoarea i-a creionat un caracter care m-a surprins, dar care, citind povestea, am descoperit că i s-a potrivit de minune. Spre final, toate lucrurile se leagă, trecutul și prezentul se îmbină într-un mod deosebit, iar originile Arlechinului sunt scoase la iveală.

La fel ca fiecare carte a Natașei, și aceasta este cu adevărat deosebită, unică, originală. Și, tot la fel ca în cărțile anterioare, și în aceasta am resimțit o înclinație a autoarei către artă în toate formele ei. Cartea mi-a oferit o lectură fascinantă, exact așa cum mă așteptam! Să spun, pur și simplu, că mi-a plăcut această carte, ar fi prea puțin și prea nedrept. Mai corect este să spun că povestea mi-a intrat la inimă, mi-a arătat o lume incredibilă, în care frumosul și urâtul se îmbină în cel mai spectaculos mod posibil. Cu siguranță, a fost o lectură memorabilă!

Mulțumesc, Natașa, pentru ocazia de a citi această carte!

Cartea „Arlechinul” de Natașa Alina Culea poate fi achiziționată de pe site-ul autoarei și pe eMag.

10 thoughts on “„Arlechinul” – Natașa Alina Culea

  1. Cât de bine sună cartea aceasta! Felicitări pentru recenzia minunată! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.