„O zi de decembrie” – Josie Silver

De când am văzut prima oară cartea aceasta în online, mi-am dorit să o citesc. Așa că am așteptat cuminte să apară pe Libris și am ales-o exact la momentul potrivit: în decembrie. Deși am văzut că sunt împărțite părerile privitoare la această carte, eu mă încadrez în categoria celor cărora le-a plăcut „O zi de decembrie”. Mi s-a părut nu doar o carte romantică, ci și una despre prietenia adevărată.

Povestea o are în prim-plan pe Laurel (Laurie sau Lu), o tânără care își dorește o carieră de redactor la o revistă, dar își petrece viața fiind o recepționeră la hotel. Într-o seară de decembrie, în 2008, mergând cu autobuzul spre casă, de la muncă, Lu vede într-o stație de autobuz un tânăr bărbat, citind. O atracție inexplicabilă o determină să se uite la el insistent, iar bărbatul își ridică ochii spre ea. În acel moment, Lu încearcă să îi transmită, prin priviri, să urce în autobuz. Când, în sfârșit, bărbatul dă semne că vrea să urce, autobuzul o ia din loc, iar el rămâne în stație.

Lu realizează că s-a îndrăgostit iremediabil de bărbatul din stația de autobuz. Împreună cu prietena ei, Sarah, care îi este colegă de apartament și apropiată precum o soră, îl caută neîncetat prin baruri. La un moment-dat, Sarah o anunță pe Lu că are un iubit, dar timpul trece, fără ca ei să reușească să se cunoască. În decembrie 2009, vine și momentul ca Sarah să le facă cunoștință prietenei ei cele mai bune și iubitului ei. Când Lu îl vede pe Jack – iubitul lui Sarah, are parte de o surpriză neașteptată și nu tocmai plăcută: Jack este nimeni altul decât băiatul din stația de autobuz, de care ea s-a îndrăgostit în urmă cu un an.

„Să-l găsesc pe tipul din stația de autobuz. Practic, pe asta pot s-o tai de pe listă. Am aflat pe propria-mi piele că trebuie să fii superexplicit când faci hotărâri de Anul Nou, dar de unde să fi știut că trebuia să precizez că cea mai bună prietenă a mea nu trebuie să-mi găsească sufletul-pereche înaintea mea și să se și îndrăgostească de el? Mersi pentru nimic, Universule! Ești cumplit!”

Lu este pusă în încurcătură cu descoperirea lui Jack. Nu își poate minți cea mai bună prietenă, dar nici nu îi poate spune că Jack este bărbatul de care s-a îndrăgostit. După ce se gândește cum să procedeze, Lu alege calea care i se pare cea mai corectă: să îi ascundă prietenei ei adevărul. Deși suferă să îi vadă împreună, consideră că dă dovadă de prietenie ascunzând acest lucru de Sarah. Însă lucrurile devin din ce în ce mai chinuitoare, întrucât prietenia ei cu Sarah presupune și prietenia cu Jack. Ba chiar mai mult, Sarah îi cere să îi fie prietenă lui Jack, să îi fie alături atunci când ea nu poate.

În 2011, Laurie decide să își ia o vacanță în Thailanda. Acolo, îl cunoaște pe Oscar, un bărbat fermecător. Între ei se leagă repede o relație și Oscar îi cere chiar să se căsătorească, dar Lu o consideră o glumă. Timpul trece, iar Lu și Oscar formează de mult un cuplu. De cealaltă parte, un accident pe care l-a suferit Jack îl transformă pe acesta într-o persoană cu totul dezagreabilă, iar relația lui cu Sarah are de suferit.

În 2013, la petrecerea surpriză pentru ziua lui Oscar, o cere pe Laurie de soție, iar ea acceptă. În același timp, însă, Sarah și Jack se despart. Laurie trebuie să le rămână prietenă amândurora, la cererea prietenei ei. Laurie ajunge să se căsătorească cu Oscar, dar la nunta ei, Jack este prezent, pe când Sarah lipsește – motivul pentru care prietena ei nu îi este aproape în această zi îl veți descoperi citind cartea.

„Mi-e rușine de străfulgerarea iute a dorinței care mă străbate din vârful urechilor până în adâncul măruntaielor. Mi se taie răsuflarea; îl doresc cu o patimă care mă înspăimântă.”

În tot timpul de când s-au cunoscut, între Laurie și Jack a existat o anumită tensiune. Ea știe cine este Jack, dar el își amintește de ea? Poate Lu să-l dea complet uitării pe Jack, pentru căsnicia cu Oscar? Dar Jack, poate să îl accepte pe Oscar ca fiind sufletul-pereche a lui Laurie? Toate acestea le veți descoperi pe parcursul poveștii.

Acțiunea se întinde pe o perioadă de zece ani. Capitolele sunt scrise atât din perspectiva lui Laurie, cât și a lui Jack. Astfel, descoperim nu doar povestea prin ochii ei, ci și câteva pasaje văzute prin ochii lui. Autoarea Josie Silver a îmbinat povestea lui Laurie și Jack, cu o poveste de dragoste între Laurie și Oscar și între Sarah și Jack, dar și cu imaginea prieteniei adevărate dintre Laurie și Sarah.

Mi-a plăcut atât modul în care este scrisă și împărțită pe ani și capitole, cât și povestea în sine. A fost una dintre cărțile care au reușit să mă țină trează până târziu.

Vă recomand cartea „O zi de decembrie” dacă vă plac poveștile romantice, pentru că veți avea parte de o lectură încărcată de iubire.

 

Cartea „O zi de decembrie” de Josie Silver poate fi comandată pe site-ul Libris.

48358685_747142145661061_5737700016781262848_n

6 thoughts on “„O zi de decembrie” – Josie Silver

  1. Este prima data cand aud de acest titul, dar recunosc ca mi-as dori sa citesc aceasta carte.

  2. Frumoasă recenzie, felicitări! <3 Eu încă nu sunt convinsă că vreau să citesc romanul ăsta, nu mă întreba de ce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.