Participă la Bursa Binelui. Fă bine tot timpul anului

Sărbătorile se apropie, parcă mai repede decât mă așteptam. Este deja acea perioadă a anului când la TV încep să difuzeze reclame de sărbători. Iar când mă gândesc la asta, îmi vin în gând celebrele versuri, atât de definitorii pentru noi: „De Crăciun, fii mai bun”. De ce spun definitorii? Pentru că avem obiceiul să devenim mai buni doar în preajma Crăciunului. Și atunci, încep să mi se învălmășească întrebările în minte:

De ce doar de Crăciun să fim mai buni?

De ce trebuie să fie o sărbătoare ca să ne dăm seama că unii au nevoie de noi?

De ce credem că doar de Crăciun sunt familii care au nevoie de sprijinul nostru, al comunității, pentru a avea o mâncare caldă pe masă?

De ce avem impresia că doar de Crăciun sunt copii care nu au ce mânca, nu au haine și rechizite?

De ce, de ce, de ce?

Dincolo de familiile sărmane, care au nevoie de ajutor nu doar de Crăciun, ci și pe tot parcursul anului, sunt atâtea alte cauze care necesită implicarea comunității. Oamenii bolnavi, copiii cu cancer sau cei născuți cu diverse malformații și probleme de sănătate nu necesită sprijin doar în preajma sărbătorilor de iarnă, ci pe tot parcursul anului.

Bursa Binelui – să facem bine tot timpul anului

FB-BB_20-11-2018-026

Un lucru care m-a bucurat a fost să descopăr că există o platformă de donații online, unde oricine poate să doneze repede și fără efort, o sumă mică pentru o cauză în care crede.

Bursa Binelui este singura platformă de donații online fără comision, dedicată ONG-urilor din România. Acest proiect de fundraising este susținut de BCR, în parteneriat cu EuPlătesc. Pe această platformă, orice organizație nonguvernamentală, non-profit și apolitică își poate înscrie proiectele prin care dorește să ajute comunitatea. De cealaltă parte, persoanele fizice pot să doneze pentru susținerea proiectelor favorite, pot deveni voluntari și pot promova proiectele care le plac.

Alături de avantajul simplității pe care această platformă de crowdfunding o oferă utilizatorilor, un alt avantaj major este faptul că permite donațiile fără comisioane. Nici organizația care înscrie proiectul și nici donatorii nu plătesc comision. Plata online este securizată și se realizează cu ajutorul cardului bancar, iar donatorii pot dona sume mici – între 5 lei și 1000 de lei.

Astfel, dacă ai un ONG, poți să îți înscrii cu ușurință proiectul pentru comunitatea locală pe care o reprezinți. Dacă ești persoană fizică, poți să alegi proiectul preferat din lista de proiecte înscrise în platforma Bursa Binelui de la BCR și să ajuți prin voluntariat, promovare și chiar donații.

În plus, la Bursa Binelui tranzacțiile sunt măsurate prin faptele bune ale jucătorilor de la această bursă, incluzând aici organizațiile, donatorii, voluntarii și suporterii. O evoluție pozitivă a bursei rezultă în mai mult bine pentru comunitate. Iar cei care susțin cauzele preferate primesc recunoștință sub forma unor badge-uri pe care le pot posta pe rețelele de socializare.

Proiectele înscrise pe Bursa Binelui care reușesc să atragă finanțări record sunt înscrise în Campionatul de Bine, care este o competiție menită să atragă donațiile individuale.

De ce este importantă contribuția personală în comunitate?

Poate nu sunt eu cea mai în măsură să vă dau sfaturi, dar cu siguranță vă pot ajuta să înțelegeți care este importanța contribuției personale în comunitate.

  • Ați cunoscut vreodată o familie care o ducea extrem de greu?
  • Ați văzut copii care vor să învețe și nu au posibilitatea financiară pentru a învăța în condiții optime?
  • Ați avut pe cineva apropiat foarte bolnav, dar care nu și-a permis să beneficieze de cel mai bun tratament sau a avut nevoie de sprijinul comunității pentru a aduna urgent bani pentru tratamentul de care avea nevoie?
  • Ați cunoscut pe cineva care are un copil născut cu diverse probleme de sănătate, precum probleme neuro-psiho-motorii?
  • Ai cunoscut un cuplu care și-a pierdut copilul răpus de cancer?

Dacă ați răspuns cu „Da” măcar la una dintre întrebările mele, atunci cu siguranță cunoașteți sentimentul de neputință pe care îl are un om aflat la nevoie. Toate aceste nevoi și suferințe se reflectă asupra comunității locale. Indiferent de problemele care există în comunitatea noastră, suntem mulți care putem ajuta. Puțin cu puțin se face mult sau, cum e vorba aia, „dar din dar se face Rai”. Știu că fiecare dintre noi avem problemele noastre personale, dar la fel de bine știu că fiecare putem contribui la comunitate, pentru a o face mai frumoasă.

Cum putem ajuta comunitatea locală?

FB-BB_20-11-2018-036

  • Donând. Putem alege orice campanie de fundraising de pe platforma Bursa Binelui de la BCR, o campanie în care credem și care considerăm că este una importantă pentru comunitatea în care trăim. Fie că putem dona doar 5 lei, sau 1000 de lei, donația noastră va conta pentru suma adunată în final.
  • Participând ca voluntari la campania de crowdfunding pe care o considerăm utilă comunității. Poate suntem într-o perioadă în care nu putem ajuta financiar cauza în care credem, dar cu siguranță fiecare dintre noi își poate petrece câteva minute sau ore participând ca voluntar într-un proiect în care crede. Proiectele din comunitatea noastră au nevoie de capital uman pentru a ajunge cunoscute.
  • Promovând proiectul în care credem. Sunt sigură că și voi utilizați rețelele de socializare. Uneori, un simplu share al campaniei de donații online în care credeți poate face mai mult bine decât vă imaginați. Poate voi nu puteți dona și nu aveți timp să vă implicați într-un proiect al comunității locale ca voluntar, dar cu siguranță aveți câteva secunde sau minute să promovați un proiect pe rețelele de socializare. E simplu, rapid și gratuit, dar cu un simplu share, proiectul poate ajunge să fie văzut de cineva care chiar poate face o donație consistentă și își dorește să ajute comunitatea locală.

Voi ați participat la Bursa Binelui de la BCR? Eu am găsit deja câteva proiecte pe care aș vrea să le susțin, devenind ambasadorul proiectelor care ar face comunitatea mai frumoasă.

 
 

Articolul a fost scris pentru cea de-a 23-a probă din cadrul competiției SuperBlog 2018.

Disclaimer: Fotografiile aparțin sponsorului BCR.

4 thoughts on “Participă la Bursa Binelui. Fă bine tot timpul anului

  1. Felicitări pentru articol! Sper sa ajungă sa fie citit de cât mai multe persoane, din care majoritatea sa se implice în cât mai multe campanii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.