„Codex Aureus. Nume de cod” – Silviu Radu (vol. 1)

Nume de cod

Cu siguranță știți că se spune să nu judeci o carte după coperta ei. Totuși, sunt convinsă că toți pățim să ne lăsăm influențați de coperta unei cărți – într-un fel sau altul, ne alegem cărțile după coperta lor sau ne facem o anumită impresie despre subiectul cărții doar privind coperta. În ceea ce privește primul volum al seriei Codex Aureus, Nume de cod, de Silviu Radu, pot spune că mi se pare că transmite mister, ceva din aspectul copertei mă intrigă. Și vă spun că exact așa este și cartea: plină de mister și intrigă!

Trilogia Codex Aureus are la bază fapte reale, dar care sunt transpuse într-o poveste fictivă. Chiar dacă personajele sunt fictive, pot spune că am recunoscut personaje și acțiuni inspirate din realitate.

Codex Aureus – Nume de cod

La începutul primului volum al seriei, intitulat Nume de cod, autorul ne introduce în poveste, printr-o notă a autorului, în care ne vorbește despre Codex Aureus. Acesta este „cel mai faimos și valoros manuscris medieval occidental care se află în România. Reprezintă cele patru evanghelii, de unde și denumirea de evangheliar, realizat pe pergament în 810 (probabil chiar mai repede) – adică, în urmă cu peste 1200 de ani – la cererea împăratului Carol cel mare.” Așadar, Codex Aureus stă la baza acestei trilogii, iar autorul a creat o poveste interesantă în jurul faimosului manuscris.

Acțiunea din primul volum se petrece în diverse locații din România și Vatican, pe parcursul mai multor ani – din 1964 până în 2016. Codex Aureus este ținut sub pază strictă la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Aflăm despre existența Serviciului Secret al Sfântului Scaun, care are în plan extragerea manuscrisului Codex Aureus din România și mutarea lui la Vatican. Miza este mare și la fel este și riscul la care se expun cei din Serviciul Secret al Sfântului Scaun.

Jocuri de putere

Luăm parte la jocuri de putere și descoperim existența unei organizații care comandă lumea din culise. Președinții în România sunt aleși prin sfori trase de cine și unde trebuie. Pentru a ajunge Președintele țării, candidatul trebuie să se supună ordinelor venite de sus, de la Serviciul Secret al Sfântului Scaun. Cei de la Vatican sunt jucătorii care mută pionii – politicieni – pe tabla de șah, care este chiar România. Iar scopul acestor mutări este obținerea manuscrisului Codex Aureus.

„Acum, după mulți ani de aranjamente a fost invitat în sfârșit să devină membru al acestei frățietăți internaționale, denumită Conclavul pentru Afaceri Externe. Acești oameni rămân la putere indiferent de culoarea politică a celor care câștigă alegerile oficiale. Nu au nevoie să fie votați pentru că se aleg între ei, după sistemul închis al societăților secrete. Din spatele scenei, ei manevrează lucrurile în scopuri total diferite de nevoile maselor de oameni pe spinarea cărora trăiesc. Ei decid războiul și pacea, stabilesc cine va fi președintele unei țări, fac legi care permit ca multinaționalele care îi finanțează să obțină profituri uriașe. Sunt doar o mică parte, cea care se poate vedea, din Guvernul mondial din umbră.”

Codex Aureus – va reuși cineva să îl sustragă din România?

Dar ce se întâmplă cu aceia care se opun ordinelor și voinței supremilor de la Vatican? În funcție de caz, persoana în cauză fie este eliminată definitiv de către oameni special antrenați – cum este și personajul Werner Mirko, fie sunt înlăturați de pe posturile sus-puse pe care au ajuns prin intervenția celor din Serviciul Secret al Sfântului Scaun.

Sunt tare curioasă ce se va întâmpla în continuare, în următoarele două volume ale trilogiei, și care va fi soarta celebrului manuscris. Voi ce credeți că se va întâmpla: vor reuși cei de la Vatican să sustragă Codex Aureus din România?

„La expoziția de la Museumszentrum Lorsch din Germania urmau să fie reunite toate componentele disparate ale celebrului manuscris Codex Aureus, respectiv corpul din România, corpul de la Sfântul Scaun și cele două coperți. România se angajase după vizita Papei Ioan Paul al II-lea și la cererea explicită a acestuia, să trimită partea de manuscris deținută de țara noastră pentru a fi expus în cadrul acestei expoziții.”

Nume de cod – o carte carte trebuie citită

Mi-a plăcut tare mult acest prim volum al seriei. Este plin de intrigă, acțiune și mister. Îl poartă pe cititor prin ani și locuri și îi arată care sunt „mașinăriile” care mișcă întreg sistemul politic din România – cel puțin fictiv. Dar citind cartea, chiar ajungi să îți pui întrebări cu privire la cum stau cu adevărat lucrurile acolo sus. Începi, involuntar, să faci conexiuni și să te gândești că poate dincolo de imaginația autorului, astfel de lucruri ca în carte chiar se întâmplă și în realitate.

Citind cartea, mi s-a mai demonstrat încă o dată – dacă mai era nevoie – că avem autori foarte buni. Subiectul cărții este nu doar interesant, ci și îndrăzneț, aș spune. Iar modul în care este creată acțiunea și povestea mi s-a părut surprinzător. Vă recomand să citiți „Codex Aureus. Nume de cod”, dacă vă doriți o lectură deosebită.

Mulțumesc autorului Silviu Radu pentru cartea oferită!
Cartea „Codex Aureus. Nume de cod” de Silviu Radu poate fi comandată de pe site-ul oficial al trilogiei Codex Aureus.
De asemenea, găsiți cartea pe Libris și pe Cartepedia.

7 thoughts on “„Codex Aureus. Nume de cod” – Silviu Radu (vol. 1)

  1. Și mie mi-a plăcut acest prim volum! Țin minte că m-am amuzat teribil pe baza numelor alese! Abia aștept să văd ce părere îți vor face și următoarele volume!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.