Mierea de salcâm și mierea polifloră – diferențe și beneficii

Mierea este un produs-minune. Pe lângă gustul delicios și versatilitatea de a fi utilizată atât ca aliment, cât și ca ingredient în diverse produse cosmetice, mierea este și deosebit de benefică pentru sănătate. Consumată ca atare, în diverse deserturi, sau în ceai, mierea este de nelipsit din locuințele noastre. De când mă știu, am consumat întotdeauna miere – atât pentru că mi-a plăcut ca și gust, cât și pentru că este recomandată pentru imunitate, în special în sezonul rece.

Recent, am primit de la Brander și Apidava două borcane de miere: un borcan de miere de salcâm ecologică di Melio și un borcan de miere polifloră ecologică di Melio. Trebuie să vă spun că mi-au făcut o impresie bună de la prima vedere. Știți și voi, sunt sigură, cât de mult contează ambalajul produselor, atunci când le vedem pe raft și încercăm să decidem ce să punem în coșul de cumpărături. Ei bine, borcanele de miere de la Apidava sunt tare simpatice și aranjate într-un mod care le dă un aer autentic românesc.

46279523_2242094529449716_2110141634665512960_n

Dincolo de aspect, și mai important este gustul și consistența, textura mierii. Pot să vă spun că acum am înțeles ce înseamnă mierea naturală, ecologică, de calitate. Mierea de la Apidava nu curge. Cât despre gust, cred că nu mai este nevoie să vă spun cât este de delicioasă!

Dintotdeauna mi-a plăcut să mănânc pâine cu unt și cu miere și am învățat-o și pe Denisa să mănânce așa. De când avem în casă mierea de la Apidava, pot să spun că Denisa asta mănâncă o dată pe zi: pâine cu unt și cu miere. Preferata ei este mierea de salcâm ecologică di Melio, astfel că eu consum mierea polifloră ecologică di Melio.

Diferențe între mierea de salcâm și mierea polifloră

Mierea de salcâm are un gust fin, conține mai multă fructoză și este mai deschisă la culoare, spre transparentă. Este considerată a fi o miere de calitate superioară. Poate fi utilizată ca îndulcitor la ceai sau cafea, fără a denatura gustul acestora, întrucât are o aromă discretă și fină. De asemenea, nu cristalizează, sau cristalizează foarte lent. Mierea de salcâm este utilizată pentru tratarea problemelor respiratorii și poate fi folosită chiar și de către diabetici.

Mierea polifloră are un gust puternic, pregnant și o culoare închisă – roșiatică. Este obținută dintr-o gamă diversificată de flori, ceea ce îi dă o aromă deosebită și un gust plăcut. Conține și o varietate bogată de vitamine, astfel că este considerată ca fiind mierea care aduce cele mai mari beneficii pentru organism.

Beneficiile mierii de salcâm asupra organismului

46282542_2249135195376321_2860347381893824512_n

Mierea de salcâm este tipul de miere care se absoarbe cel mai ușor de către organism și este bogată în complexul de vitamina B – B1, B2, B6, B12. Este utilizată pentru tratarea tusei, în caz de bronșite, gastrite, ulcer, sau reumatism. De asemenea, se folosește pentru întărirea imunității. Haideți să vedem care sunt indicațiile terapeutice ale mierii de salcâm:

 • Calmează tusea. Mierea de salcâm este un puternic anti-inflamator pentru sistemul respirator, astfel că se recomandă utilizarea acesteia în răceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoză, precum și în alte tipuri de infecții bronho-pulmonare.
 • Este utilizată în tratarea afecțiunilor digestive care au legătură cu o aciditate mărită – cum sunt gastritele și ulcerul.
 • Este recomandată persoanelor cu diferite boli de inimă și ficat, întrucât mierea de salcâm ajută la funcționarea normală a acestora, stimulează creșterea numărului de hemoglobină din sânge și îmbunătățește funcția de detoxificare.
 • Este utilizată ca adjuvant în convalescență, întrucât întărește imunitatea.
 • Este un bun tonic pentru copii. Nu doar că întărește imunitatea, dar previne și apariția anemiei.
 • Fiind bogată în minerale, este recomandată persoanelor anemice.
 • Se recomandă utilizarea mierii de salcâm persoanelor care suferă de scleroză, întrucât acest tip de miere este o sursă bogată de calciu.
 • Poate fi utilizată ca adjuvant în cazul insomniilor. Mierea de salcâm liniștește organismul și îi conferă o stare de bine.
 • Poate fi utilizată extern, pentru a grăbi vindecarea tăieturilor și arsurilor.

Beneficiile mierii poliflore asupra organismului

46142751_350671535666918_8592983855571402752_n

Mierea polifloră este bogată în vitaminele B, C și K, calciu, potasiu și fier. Stimulează apetitul, facilitează procesul digestiv, ajută la creșterea procentului de hemoglobină din sânge, îmbunătățește activitatea inimii și a ficatului, și este un bun remediu pentru oboseală fizică și psihică. Este de asemenea consumată pentru tratarea anorexiei. Poate fi consumată și pentru a preveni problemele de creștere și demineralizare a oaselor. Este considerată a fi cel mai complex tip de miere, întrucât înglobează nectarul de la numeroase specii de plante medicinale. Astfel, mierea polifloră „împrumută” câteva dintre proprietățile terapeutice ale plantelor medicinale care intră în compoziția mierii. Iată care sunt câteva dintre beneficiile și indicațiile terapeutice ale mierii poliflore:

 • Este indicată în surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală și în debilitate
 • Este recomandată în stări de convalescență.
 • Este utilizată în tulburările de creștere.
 • Are acțiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică, expectorantă, antispastică, antitusivă și calmantă.
 • Mierea polifloră de la câmpie are o acțiune antiseptică și sedativă mai puternică, în comparație cu mierea polifloră originară din regiunile muntoase înalte.
 • Îmbunătățește diureza și eliminarea toxinelor.
 • Crește capacitatea de apărare a organismului.
 • Are acțiune favorabilă asupra mușchiului cardiac și circulației coronariene.
 • Hrănește și fortifică celulele nervoase.
 • Tonifică și reglează activitatea sistemului endocrin.
 • Combate constipația și alte afecțiuni ale intestinelor.
 • Ajută la îmbunătățirea calității somnului.
 • Ameliorează funcțiile celulelor hepatice.
 • Favorizează absorbția calciului și al altor nutrienți în organism.
 • Facilitează digestia proteinelor și grăsimilor.

Importanța consumării mierii ecologice

După cum vedeți, mierea are numeroase beneficii asupra organismului, iar beneficiile depind în funcție de tipul de miere consumat. Însă pentru a vă bucura de acestea, este important să consumați o miere ecologică, și nu una „falsă”, contrafăcută. Eu cu siguranță voi avea întotdeauna în casă un borcan miere de salcâm ecologică di Melio și un borcan de miere polifloră ecologică di Melio de la Apidava.

2 thoughts on “Mierea de salcâm și mierea polifloră – diferențe și beneficii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: