Un halat colorat = un pacient relaxat

Deși nu am fost niciodată bolnăvicioasă, pe când eram copil, după aproximativ 12 ani, am început să mă simt tot mai rău. Refuzam cu orice preț să merg la spital, chiar dacă nu aș putea spune exact ce mă speria – să fi fost acele sau medicii în sine, habar n-am. Cum starea mea de sănătate nu se îmbunătățea, de pe la 13 ani, am fost purtată pe la analize mai mult decât mi-aș fi dorit. Îmi amintesc și acum oroarea pe care o simțeam când știam că urmează să merg iar pe la cabinete și spitale. Iar halatele albe deveniseră oroarea mea!

Timpul a trecut și eu m-am obișnuit cu ideea că, periodic, trebuia să îmi fac o serie de analize. Nu pot spune că mi-a trecut vreodată groaza de medici și de tradiționalele halate medicale albe, dar m-am resemnat la gândul că trebuie să fac și asta. Cu trecerea timpului, însă, am renunțat la spitalul de stat și la analizele realizate în policlinică, în favoarea cabinetelor private.

Pe lângă comportamentul impecabil al personalului din aceste clinici private, un lucru care mi-a atras atenția în sens pozitiv au fost modelele de halate medicale pe care le-am văzut acolo. Știți filmele și serialele americane, în care medicii poartă bluze medicale cu imprimeuri sau halate colorate? Ei bine, când am pășit prima oară într-un cabinet privat, m-am simțit ca și cum aș fi ajuns într-un film. Mi s-a părut incredibil să văd în România personal medical purtând halate medicale colorate în culori vii sau bluze medicale cu imprimeuri.

costume-unisex

Magia halatelor colorate

Nu știu dacă voi ați văzut vreodată personal medical purtând bluze medicale cu imprimeuri, ca să vă puteți da seama de diferența pe care o face un halat colorat, în comparație cu clasicele halate medicale albe. Ei bine, halatele colorate și chiar cu imprimeuri transmit pacientului o stare de bine, un sentiment pozitiv. Și asistentele care purtau respectivele bluze medicale cu imprimeuri emanau bună-dispoziție și bucurie.

De câte ori mă gândesc acum la analize, am în fața ochilor imaginea aceea, care mi-a rămas întipărită pe retină: asistente zâmbitoare, purtându-și parcă bucuroase halatele medicale. Efectiv, acele culori le dau atât personalului medical, cât și pacienților, impresia că totul are să fie bine, că totul este în regulă.

Am fost plăcut impresionată să descopăr că medicii și asistentele din România au început să adopte stilul cadrelor medicale din străinătate, aducând culoare în spitale, clinici și laboratoare medicale. Suntem obișnuiți să vedem medicii îmbrăcați doar în halate albe, iar diferența pe care o oferă un halat colorat sau cu imprimeu este imensă. După părerea mea, medicii îmbrăcați în halate medicale colorate le oferă pacienților siguranța că va fi bine. Iar asistentele care poartă bluze medicale cu imprimeuri arată chiar fericite.

Importanța ținutei cadrelor medicale în fața pacienților

Se știe că oamenii nu merg la medic din plăcere, ci de nevoie, iar când sunt obligați să se prezinte pe la spital sau cabinet, sunt adeseori îngroziți. Halatele albe ale medicilor ne îngrozesc pe toți – sunt terne și parcă ne dau fiori. Nu știu exact motivul pentru care se întâmplă asta, însă atunci când vedem halatele albe, avem impresia că urmează ceva rău.

În schimb, nu mai este de mult o noutate faptul că nuanțele vii, culorile în general sunt recunoscute ca fiind dătătoare de o stare de bine. De aceea, este important ca medicii, asistentele și alte cadre medicale să poarte halate medicale cât mai plăcut colorate sau chiar bluze medicale cu imprimeuri.

Copiii cu siguranță ar aprecia mult mai mult vizita la medic, dacă acesta ar purta un halat cu imprimeu floral, animăluțe, autobuze, gărgărițe sau alte imprimeuri drăguțe, aplicate pe un fond colorat. Însă nu doar copiii se bucură mai mult la vederea cadrelor medicale îmbrăcate în halate și costume colorate, ci și adulții. De exemplu, un costum medical ciclam, vernil sau roșu inspiră optimism, bună-dispoziție și încredere în propriile forțe, iar toate aceste sentimente transmise pacientului au darul de a-l încuraja și de a-i face mai plăcută vizita la cabinet.

Un alt motiv pentru care clasicele halate albe ne dau un sentiment neplăcut este că acestea sunt sobre și au darul de a ne oferi senzația că vorbim cu persoane reci, distante și mult superioare nouă. În schimb, un personal medical care poartă bluze medicale cu imprimeuri, costume în culori vii, sau halate medicale în diverse culori plăcute vederii pare mai apropiat de pacienți. De exemplu, o asistentă medicală îmbrăcată într-un halat cu flori sau fluturi transmite o atitudine prietenoasă, deschisă și caldă.

În spitalele în care cadrele medicale poartă doar alb, atmosfera este una sobră, cu un iz trist. În schimb, în clinicile și spitalele în care s-a adoptat o ținută colorată pentru cadrele medicale, atmosfera este prietenoasă, optimistă și relaxată.

Halate superbe pe eHalate.ro

Probabil că unul dintre motivele pentru care în România s-a păstrat pentru (mult prea) mult timp tradiția cadrelor medicale îmbrăcate în alb este că oferta pentru cadrele medicale se reducea, până de curând, la clasicul alb. Însă eHalate demonstrează că se poate și în România adopta o ținută mult mai plăcută la vedere pentru personalul medical.

eHalate este un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru, care are ca scop îmbunătățirea sentimentelor pacienților atunci când au experiențe legate de spitale și clinici. Acest magazin online de costume medicale și echipamente de lucru este specializat în oferirea unor halate medicale colorate, sarafane medicale și a diverselor bluze medicale cu imprimeuri, astfel încât să asigure zâmbete atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți.

 

Acest articol a fost scris pentru cea de-a 16-a probă din cadrul competiției SuperBlog 2018.

Disclaimer: Pozele aparțin sponsorului eHalate.ro

10 thoughts on “Un halat colorat = un pacient relaxat

  1. Eu una sa nu aud de halate albe. Am o fobie cand vine vorba de ele. Dar cele colorate mai merg, sa zicem :))))))))))))) Insa tot imi e teama de doctori :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.