Fie iarna cât de grea; ai căldură-n casa ta!

Iarna-i grea, omătu-i mare,
Tu ai soba la picioare.
De vânt și frig nu îți pasă
Că ai încălzire-n casă
și construcția e bună.
Parcă toate îți merg strună!
De facturi nici că îți pasă,
certificat energetic ai la casă.
În clasa A ți se-ncadrează,
în timp ce alții doar visează.
De audit nu ți-a păsat,
nu ți-a dat bătăi de cap.
Pentru termoviziune ai plătit;
rezultatul perfect ți-a ieșit!
Acum fie iarna cât de grea,
ai căldură-n casa ta!
 

Suntem români și ni se potrivește de minune celebrul proverb „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara ta!”. Însă țara este și casa noastră, iar fiecare dintre noi avem – sau ne dorim să avem – o casă a noastră. Mică sau mare, cu etaj sau fără, cu două sau patru camere, bătrânească sau nou-construită, este casa noastră. Însă unul dintre lucrurile care sunt primordiale atunci când cumpărăm sau construim o casă este certificatul energetic. De aceea, adaptez celebrul proverb românesc de care vă menționam, spunând așa: fie iarna cât de grea; ai căldură-n casa ta!

Dar haideți să nu încurcăm borcanele și să vă explic ce este cu certificatul energetic, dar și cu căldura din casă, pentru care este necesară o termografie. Tot un proverb românesc spune așa: Prostul întâi o croiește, apoi o gândește. Ca să nu ne încadrăm în grupul la care se referă acest proverb, este important să cunoaștem detaliile esențiale despre certificatul energetic, auditul energetic și termoviziunea clădirilor. Așa, vom putea transforma proverbul astfel: Deșteptul nu construiește, până certificatul energetic nu-l primește.

Certificatul energetic este de nelipsit

Vă spuneam că indiferent dacă doriți să cumpărați sau să construiți o casă – de altfel, orice clădire – aveți nevoie de un certificat energetic. Acesta este un document scris, prin care este certificată performanța energetică a locuinței. În certificatul energetic, sunt detaliate principalele caracteristici termice și energetice ale clădirii, precum și instalațiilor aferente acesteia. Pentru întocmirea certificatului energetic, se realizează analiza termică și energetică.

certificat-energetic-bucuresti-ilfov-constanta

Certificatul energetic nu trebuie confundat cu auditul energetic, care vine ca o completare a certificatului. Auditul energetic identifică soluții posibile pentru reabilitarea termică a locuinței, pentru creșterea eficienței energetice și, implicit, pentru reducerea facturilor la utilități.

Așadar, certificatul energetic calculează performanța energetică a locuinței, în funcție de sistemele care consumă energie, precum sunt apa caldă menajeră, încălzirea, iluminatul, ventilația și climatizarea. De cealaltă parte, auditul energetic propune prezentarea unor soluții care duc la reducerea acestor sisteme de consum al energiei. Pentru ca aceste soluții să fie puse în practică, sunt necesare intervenții asupra locuinței.

revenim la oile noastre, pardon, la certificatul energetic. Acesta clasifică imobilele în clase de consum. Există șapte clase de consum energetic, de la A până la G. Clasa A este clasa energetică superioară, adică are cel mai scăzut consum de energie, în timp ce clasa este foarte slabă, având cel mai ridicat consum de energie.

Nu lăsa căldura să plece din casă!

După ce am stabilit cum stă treaba cu certificatul energetic și cu auditul energetic, a sosit momentul să vorbim și despre ce ne doare, și anume, căldura din casă. Vine frigul și trebuie să ne asigurăm că ne putem bucura de căldura din propria casă. Un vechi proverb românesc spune așa: „Vara cine își câștigă, iarna nu se încârligă.”. Și cum noi sigur nu vrem să ne încârligăm în încercarea de a ne ține cald în propria casă, trebuie să ne gândim din timp cum să facem să se mențină căldura în interiorul locuinței.

Pentru aceasta, avem nevoie de termoviziune, aceasta fiind singura metodă nedistructivă care poate ajuta la depistarea diverselor probleme din cadrul clădirilor și instalațiilor. În cazul problemelor de tipul celor de izolație termică sau a infiltrațiilor de aer exterior, termoviziunea clădirilor nu poate fi realizată decât în sezonul rece. Totuși, termoviziunea pentru depistarea unor problemele precum infiltrațiile de apă la acoperișuri sau terase, precum și pierderile de apă în șape poate fi realizată în orice perioadă a anului, dar în special vara.

termoviziune

Căldura în casă = fericire

Așadar, pentru că știm cu toții că „după ce-ți degeră urechea, degeaba mai pui căciula”, este recomandat să ne asigurăm din timp că luăm măsurile necesare pentru a ne aduce locuința la un nivel cât mai ridicat din punct de vedere al consumului energetic. Așadar, de ținut minte cele trei lucruri care ne ajută să ne bucurăm de o locuință călduroasă și eficientă din punct de vedere energetic: termoviziunea, certificatul energetic și auditul energetic.

Cu un certificat energetic realizat la timp, pentru a descoperi în ce clasă de consum energetic se încadrează locuința, un audit energetic pentru a descoperi soluțiile necesare pentru eventuala îmbunătățire a consumului energetic și o termoviziune pentru depistarea eventualelor probleme care ar putea împiedica menținerea căldurii în casă, te poți bucura de o casă călduroasă și eficientă! Ținând cont de aceste lucruri, ți se va potrivi zicala: „Fie iarna cât de grea; ai căldură-n casa ta!” și vei cunoaște sentimentul de fericire, exact așa cum este el explicat în proverbul eschimos: „Fericire: să ai căldură în iglu, petrol în lampă și liniște în suflet”.

 

Articolul a fost scris pentru cea de-a 13-a probă din cadrul competiției SuperBlog 2018.

Disclaimer: *Proverbele și zicalele folosite sunt românești și este folosit un proverb eschimos. De asemenea, am folosit proverbe inventate, dar care au la bază proverbe reale, românești.

            ** Fotografiile sunt luate de pe site-ul sponsorului Enermed Impex SRL și de pe certificat-rapid.ro.

5 thoughts on “Fie iarna cât de grea; ai căldură-n casa ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.