„Lista de dorințe sau cum să vindeci o inimă frântă” – Anna Bell

Ai avut vreodată inima frântă? Dacă da, te-ai gândit să faci o listă de dorințe, care să te ajute fie să treci peste despărțire, fie să recâștigi persoana care ți-a frânt inima, demonstrându-i că s-a înșelat atunci când a pus capăt relației? Te întreb, deoarece despre o astfel de listă ne povestește Anna Bell în acest roman. „Lista de dorințe” este un roman deosebit de frumos, pe care l-am savurat la maxim. Auzisem atâtea lucruri despre această carte, dar am tot amânat să o citesc. A stat mult timp în lista mea de dorințe de pe Libris, până am decis că i-a venit momentul.

La început, o întâlnim pe Abi într-o perioadă fericită din viața ei: relația ei cu Joseph se apropie de prima aniversare, iar ea este convinsă că Joseph este sufletul ei pereche. Relația lor se bazează pe lucruri sigure, pe o rutină stabilită de Joseph, dar în care Abi se complace. Totul se năruie atunci când Joseph decide să pună capăt relației, fără un motiv clar.

Abi este complet dată peste cap, are inima frântă și nu mai găsește motivație în nimic. Într-un impuls de moment, decide să își taie părul, astfel că are parte în final de o schimbare radicală de look. O are alături pe prietena ei, Sian, care nu l-a acceptat niciodată pe Joseph ca fiind iubirea vieții lui Abi, spunând mereu că nu este bărbatul potrivit. Într-o seară, când Sian se străduiește să o scoată pe Abi în oraș, cele două găsesc o cutie cu lucrurile lui Abi, care rămăseseră la Joseph. Se apucă de căutat prin cutie iar, într-un moment când Sian este plecată, Abi găsește într-o carte o listă de dorințe, intitulată „Lucruri de făcut până la 40 de ani”.

Lista, care se pare că îi aparține lui Joseph, are notate zece lucruri pe care se pare că își propusese să le facă înainte de a împlini 40 de ani. Iată lista:

  1. Să servesc ceaiul la Ritz.
  2. Să învăț o limbă străină.
  3. Să degust vin într-o podgorie adevărată.
  4. Să vizitez Parisul.
  5. Să particip la festivalul Glastonbury.
  6. Să fac înconjurul insulei Wight cu bicicleta.
  7. Să mă cațăr pe cele patru piscuri din Marea Britanie.
  8. Să învăț să fac windsurfing.
  9. Să alerg o jumătate de maraton.
  10. Să cobor în rapel Turnul Spinnaker.

Abi decide că pentru a-l recuceri pe Joseph și pentru a-i demonstra că ea este femeia ideală pentru el, este necesar să ducă ea lista la bun sfârșit. Desigur, prietenei ei nu îi poate spune care este scopul acestei liste și nici cui îi aparține lista, de fapt. Astfel, Abi își însușește lista și spune că a întocmit-o pentru a o ajuta să treacă peste despărțire și să-și vindece inima frântă.

Singura problemă este că Abi nu este deloc o persoană cu spirit aventurier. Nu a mers pe bicicletă de când era copil, nu face sport, îi este teamă de apă și, mai ales, de înălțimi. Așadar, dintre toate cele zece dorințe de pe listă, patru par mai ușor de realizat.

„Nu-mi vine să cred că am reușit. Când privesc punctul portocaliu din depărtare, mă simt cât se poate de mândră. Eu, Abi Martin, am reușit să fac windsurfing. Nu cred că voi naviga la apus prea curând, dar simt că pot să bifez această provocare de pe listă.”

Despărțirea de Joseph are repercusiuni și asupra locului de muncă a lui Abi, întrucât aceasta nu se mai poate concentra la ceea ce are de făcut. În plus, de când în firma la care lucrează a venit o nouă angajată – pe un post temporar – lucrurile par să o fi luat razna. Abi descoperă că pierde fișiere, îi sunt încurcate comenzile, iar toate acestea duc la riscul de a-și pierde locul de muncă. Abi este convinsă că a fost sabotată de către Linz.

În ceea ce privește lista, prietenii ei află repede despre ea, în cadrul unei ieșiri pe care o fac cu un grup de prieteni ai lui Giles, colegul de serviciu al lui Abi. Tot în cadrul grupului, îl cunoaște pe Ben, care deține un magazin de biciclete și echipament sportiv. Ben se oferă să o ajute pe Abi cu antrenamentele și cu pregătirile pentru probele pe care le are de îndeplinit în cadrul listei. Între cei doi se leagă o prietenie strânsă, însă această prietenie este menită să se încheie imediat după încheierea listei, așa cum îi precizează Tammy, iubita lui Ben.

„Cu cât vorbesc mai mult cu Ben, cu atât îmi dau seama mai tare cât de puține lucruri știu despre el. Am petrecut atâta vreme împreună, și totuși nu am știut nimic despre mama lui sau despre faptul că tatăl lui îl ajută cu magazinul. Acest lucru mă face să realizez cât de egoistă am fost, vorbind doar despre mine și despre problemele mele amoroase.”

Pe măsură ce avansează cu lista și se apropie de Ben, Abi începe să simtă că s-a schimbat și nu mai e femeia căreia Joseph i-a frânt inima. Atunci când merge cu Ben la Paris, simte că vrea să fie mult mai apropiată de el, se gândește doar la faptul că l-ar săruta pe Ben, uitând complet de Joseph. Își fac poze împreună și se postează pe Facebook, să vadă dacă îi stârnesc lui Joseph vreo reacție.

„Cu cât vom urca mai repede în trenul Eurostar și vom reveni mai curând acasă, cu atât mai repede voi scăpa de orașul acesta afurisit, cu romantismul lui cu tot, și nu mă voi mai gândi la Ben, ci mă voi concentra asupra bărbatului pe care îl doresc cu adevărat – Joseph.”

Din câte se pare, pozele au avut efectul dorit, întrucât, la scurt timp după întoarcerea de la Paris, Joseph merge în localul în care Abi este cu Ben și cu grupul lor de prieteni. La vederea lui, Ben pleacă, iar Joseph îi mărturisește lui Abi că vrea să se împace cu ea. Va accepta Abi să se împace cu Joseph? Va duce la sfârșit lista, chiar dacă el s-a întors la ea înainte de a o finaliza? Răspunsurile le aflați citind cartea.

„Lista de dorințe” este o carte minunată, plină de speranță, cu o poveste frumoasă, care îți dă încrederea că poți face orice, dacă ai determinare și prieteni devotați alături. Iar finalul a fost pe măsura așteptărilor. Nu vă spun cum se încheie, dar vă spun că este exact finalul pe care mi l-am dorit. Vă recomand din suflet cartea, pentru când aveți nevoie de o lectură relaxantă și plăcută.

Cartea „Lista de dorințe” de Anna Bell poate fi achiziționată de pe site-ul Libris.

8 thoughts on “„Lista de dorințe sau cum să vindeci o inimă frântă” – Anna Bell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.