Prietena: – Ah, dragă, cum fug banii ăștia din portofel! Nici nu ajung bine acolo și parcă a făcut cineva o magie, în urma căreia, „Puf!”… banii au dispărut! Tu nu pățești la fel?
Eu: – Fii serioasă, toată lumea pățește așa! Dar știi de ce? Pentru că nu avem inteligență financiară!
Prietena: – Ce nu avem?! Adică nu suntem suficient de inteligente?
Eu: – Nu, stai așa! Sigur că suntem inteligente, dar nu avem inteligență financiară, adică nu știm să ne gestionăm corect bugetul, astfel încât să aducem banii pe calea pe care ne dorim. Ascultă-mă puțin și îți povestesc despre ce este vorba. În plus, te ajut să obții independență financiară. Ce zici?
Prietena: – Da, sigur! Hai să te aud!
Eu: – Așa cum îți spuneam, problema banilor este una generală. Cu toții ajungem, la un moment-dat, să ne plângem că nu avem bani. Asta se datorează faptului că nu ținem o evidență clară a finanțelor noastre și nu suntem educați financiar. Însă, de când cu Școala de Bani, tot mai multe persoane sunt învățate să-și gestioneze finanțele și economiile, pentru a scăpa de problema lipsei banilor.
Școala de Bani este un program de educație financiară dezvoltat de BCR și are în vedere realizarea de ateliere gratuite pentru persoane de diverse vârste, din România, în scopul disciplinării financiare a acestora.
Conform unui studiu al BCR, a reieșit că, în prezent, copiii încep să economisească în preajma vârstei de 4 ani, spre deosebire de trecut, când oamenii începeau să facă economii abia după 18 ani. Așadar, tinerii încep tot mai devreme să învețe cum să obțină independență financiară și să aibă un buget personal, încă de la o vârstă fragedă.
Cum obții independență financiară?
Școala de Bani de la BCR te învață cum să faci bani. În primul rând, trebuie să ții evidența unui buget personal lunar. Evidența unui astfel de buget personal este primul pas spre o educație financiară care să te ajute să obții stilul de viață la care ai visat dintotdeauna.
Într-un tabel, vei trece suma totală a veniturilor tale și cheltuielile curente. Vei nota cheltuielile fixe – cazare și utilități – și cheltuielile variabile – transport, alimente, personale. Apoi, va trebui să evaluezi care este comportamentul tău în ceea ce privește bugetul.
Pentru a obține independență financiară, este esențial să iei decizii bune în privința banilor tăi. Pentru asta, este necesar să știi exact care sunt veniturile și cheltuielile tale. Învață să îți stabilești prioritățile în ceea ce privește finanțele, să îți estimezi bugetul și să descoperi care sunt schimbările pe care le poți realiza în domeniul finanțelor tale. Acest pas necesită o doză mare de realism, adică trebuie să estimezi bugetul cât mai realist posibil, neținând cont de veniturile nesigure sau iluzorii, precum și să estimezi cheltuieli reale, nu subdimensionate.
Prin educație financiară, vei învăța că a avea buget personal care să îți permită să duci un stil de viață cum îți dorești, trebuie să ai un control deplin asupra banilor tăi. A avea control nu înseamnă a te zgârci, ci a te abține de la a cumpăra lucruri care îți sunt inutile.
Cum să faci bani?
Sigur te întrebi cum să faci bani, cum să poți avea și tu economii, așa cum probabil ai auzit la unii, alții. Pentru aceasta, trebuie să încerci să pui lunar bani deoparte. Iar dacă, de exemplu, ești recompensat cu un bonus la locul de muncă, banii proveniți prin astfel de mijloace îi pui deoparte, în loc să îl cheltuiești.
Există trei pași pe care trebuie să îi urmezi ca să faci bani:
- Descoperă-ți motivația. Poate vrei să ai economii pentru situații de urgență, sau pentru o excursie la care ai visat de mult. Stabilește suma necesară atingerii obiectivului.
- Setează-ți obiective pentru a strânge suma dorită și setează perioade de timp pentru fiecare obiectiv.
- Realizează un plan pe termen scurt, mediu sau lung.
Vei vedea că atunci când ai o motivație clară, vei face orice pentru a face economii, în scopul atingerii obiectivului tău principal. Și, nu uita, Școala de Bani de la BCR este dispusă oricând să te ajute să obții educație financiară.
Articol scris pentru cea de-a șasea probă din cadrul competiției SuperBlog 2018.
Eu am auzit de Scoala de Bani de la BCR când eram la facultate, dar sincer am uitat de acest program. Este chiar foarte util si cred ca ar trebui folosit de cat mai multe persoane.
Da, chiar este un proiect bun. Momentan, se fac intalniri la sediile BCR din tara, poate merge oricine, pe baza de programare.
Pare foarte e util programul acesta. Mulțumesc pentru informații!
Cu drag!
Minunate și utile sfaturi, ar trebui să pun în practică! <3 Programul îmi era necunoscut…
Multumesc! Poate reusesti sa pui in practica. ❤️
Foarte interesant si util articolul! O abordare super frumoasa. Tu si prietena ta!❤❤
Îți mulțumesc! ❤