Artă și inginerie pentru o casă de vis

Vă mai amintiți celebrul joc Sims? Eu îl adoram, dar nu atât pentru diversele lucruri pe care le puteai face în joc, pentru ideea de a avea o viață așa cum îți dorești, ci pentru că puteam să îmi las imaginația să zburde, construind casa visurilor mele. Poate mulți ar crede că este ușor să fii arhitect, dar nu e chiar așa. Eu am învățat asta în joc, în timp ce mă străduiam să vin cu idei care mai de care mai inedite, pentru a construi casa de vis. Vă spun, puteam petrece ore întregi construind o casă, iar în momentul în care începeam jocul propriu-zis, mă plictiseam. Construiam, distrugeam și refăceam constant, nefiind niciodată pe deplin mulțumită de rezultat. La un moment-dat, începusem chiar să răsfoiesc reviste cu proiecte de case, pentru a găsi o sursă de inspirație în încercările mele de a construi casa de vis… măcar în joc.

Să nu vă imaginați că am avut vreodată o pasiune pentru arhitectură… și nu pentru că nu mi se pare ceva cu adevărat deosebit, ci pentru că nu am simțul acela estetic și talentul necesar pentru o astfel de profesie. Așadar, jocul a fost singurul loc în care mi-am exersat vreodată aptitudinile în acest sens. Iar, pe măsură ce am devenit adult, am lăsat și jocul la o parte și am mers pe deviza că fiecare are meseria lui.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-09

2015… adio chirie, bun-venit apartamentul nostru!

După ani petrecuți pe la părinți și în chirie, iată că a venit momentul să avem propria noastră locuință. Așa cum ne-a permis bugetul la vremea respectivă, am reușit să achiziționăm un apartament mic, cu două camere, confort redus. Dacă aveți locuința voastră, sunt sigură că știți sentimentul acela că o locuință este, în sfârșit, a ta. Ah, ce bucurie! Nu ne mai încăpeam în piele de fericire, la gândul că de acum, s-a sfârșit cu mutările și cu bagajele, că aveam un apartament pe care să îl numim acasă și să știm că nu e temporar.

Dar, deși în povești, acest pas s-ar fi transformat într-un veritabil happy-end, realitatea s-a dovedit a nu fi chiar de basm. Așa se face că nu a trecut mult, și am început să realizăm că micul apartament nu este nici pe departe casa noastră de vis. Mult prea mic pentru nevoile noastre aflate în permanentă creștere (a se citi fetița noastră, care crește văzând cu ochii), urcatul atâtor scări în fiecare zi, prea puțină lumină naturală, imposibilitatea de a face modificări majore și multe alte motive ne-au împins la dorința de a schimba apartamentul cu „ceva” mai mare, un apartament sau, preferabil, o casă.

2018… momentul când acasă devine permanent

Prin primăvara lui 2018, ne-am setat un țel: în maxim un an, să schimbăm apartamentul. Se zice că atunci când îți canalizezi energia pentru un scop propus, vei reuși să îl atingi. Așadar, iată-ne trecuți de jumătatea anului și cu apartamentul schimbat. L-am vândut și am cumpărat o casă. Ei, dar acum e-acum! Nici nu m-am gândit eu înainte cât de diferită este o casă, față de un apartament.

Noua casă mi-a plăcut de la început, se poate spune că a fost dragoste la prima vedere. Totuși, pentru a-i oferi personalitatea aceea de care o casă are nevoie ca să devină „acasă”, este nevoie de renovare și reamenajare. Într-adevăr, am reușit să vizualizez de la prima vizită aici ce rol va avea fiecare dintre cele patru camere, dar de la vizualizare și până la realizarea propriu-zisă a renovării este cale lungă… mult mai lungă și mai costisitoare decât m-am așteptat!

Cu un birou de arhitectură, te vei bucura mai repede de casa visurilor

Cu tot stresul și alergătura generală pentru renovarea locuinței, am descoperit că totul se realizează mai repede, mai ușor și mai sigur, dacă apelezi la un birou de arhitectură, cum ar fi AIA Proiect. Dacă sunteți ca mine, probabil că, atunci când auziți de un birou de arhitectură, vă gândiți doar la construirea unei case sau clădiri, de la zero. Însă, în realitate, un birou de arhitectură este mult mai mult decât o companie de profesioniști meniți să realizeze planul unei construcții viitoare. Dimpotrivă, un birou de arhitectură constă în numeroși specialiști pregătiți să ajute cu o serie de servicii.

Printre serviciile pe care le oferă un birou de arhitectură se numără:

  • realizarea unui proiect de casă;
  • amenajări, reamenajări și renovări;
  • cadastru și întăbulare;
  • consultanță achiziție;
  • audit energetic;
  • certificat energetic;
  • autorizație pompieri/aviz ISU;
  • avize și acorduri;
  • evaluare imobiliară;
  • studiu geotehnic;
  • planuri urbanistice.

Așa cum vedeți, un arhitect, sau mai bine zis, o echipă de arhitecți, este exact ce aveți nevoie atunci când achiziționați o casă, nu doar atunci când doriți să construiți una. Credeți-mă pe cuvânt când vă spun că obținerea tuturor avizelor, certificatelor și acordurilor este o adevărată bătaie de cap. Dar cu o echipă de profesioniști, care știe tot ce este necesar la o casă și de unde pot fi obținute toate actele, totul devine mult mai ușor pentru proprietar.

Avantajele contractării unui arhitect pentru renovare

Recunosc, eu sunt de cealaltă parte a baricadei, adică exact dintre persoanele care și-au pus în cap să se ocupe singure de renovarea locuinței. Împreună cu soțul, am decis că noi ne vom ocupa de tot ce ține de renovarea noii noastre case. Dacă nu ați trecut prin asta, nu vă puteți imagina câte cheltuieli neprevăzute și câte situații neplăcute pot apărea pe parcurs. Iar când chemi un meșter să facă o lucrare pe care tu nu o poți face, pur și simplu, nu știi cât te va costa, până la final, când încheie lucrarea.

Ei bine, toate aceste neplăceri pot fi ușor evitate, dacă optați pentru serviciile unui birou de arhitectură. Chiar dacă nu aveți nevoie de un proiect de casă, un arhitect vă poate ajuta și este soluția tuturor problemelor în renovarea și reamenajarea locuinței. Vă prezint doar câteva avantaje pe care le aveți dacă alegeți să vă renovați locuința cu ajutorul unui arhitect.

  • Vă oferă soluții pentru renovare și idei de amenajare;
  • Vă oferă consultanță pe întreg parcursul avizării și autorizării diverselor lucrări necesare;
  • Vă ajută cu achiziționarea materialelor de construcție necesare pentru renovare, precum și cu achiziționarea mobilierului potrivit locuinței;
  • Urmărește lucrările de execuție, astfel încât rezultatul să fie pe măsura așteptărilor;
  • Vă ajută cu idei și sfaturi pentru amenajarea unui spațiu cât mai util, confortabil și estetic;
  • Tarifarea lucrărilor se realizează transparent, astfel că nu veți avea surprize neplăcute la final;
  • În unele situații, prețurile pot fi negociate, în funcție de diverse criterii precum tipul lucrărilor necesare, complexitatea lor și termenele de execuție pretinse de proprietari.

Interior de vis, exact pe gustul meu

Ideile pentru casa de vis le avem și noi, dar cu ajutorul unui arhitect profesionist, sunt sigură că ideile ar prinde contur mult mai repede și mai bine. Problema noastră anterioară cu spațiul a fost rezolvată, casa actuală având patru camere mari. O altă dorință de-a mea a fost să am o locuință luminoasă. Pun mare preț pe lumina naturală, am nevoie de ea ca să mă simt bine. O cameră întunecoasă, precum cele pe care le aveam la apartament, îmi dă impresia de tristețe și îmi oferă o încărcătură negativă. În schimb, o cameră luminoasă îmi dă o senzație plăcută, o stare plină de viață.

În camerele din noua noastră casă, există suficientă lumină naturală. Iar ca să le facem cu adevărat luminoase – sau să nu inhibăm lumina – am ales să le zugrăvim în alb. Pentru baie, am ales gresie și faianță asortată, de un albastru deschis, precum cerul senin. În bucătărie am optat pentru gresie și faianță bej, pentru puțină culoare, fără a compromite luminarea spațiului.

43725541_499888440497676_495281768715255808_n

Un alt aspect important pentru o locuință mi se pare oferirea unui rol fiecărei dintre camere. Când ai doar două camere, inevitabil ele împlinesc diverse roluri simultan. Acum, cu patru camere la dispoziție, pot, în sfârșit, să le împart așa cum vreau. Așadar, vom avea un dormitor, camera fetiței, o sufragerie și o cameră care va servi drept bibliotecă și biroul meu personal. Sună bine, nu-i așa? Într-adevăr, musafirii sunt poftiți în sufragerie, dar cum eu am prietene care împărtășesc aceeași pasiune cu mine – cititul – știu sigur care va fi camera cea mai apreciată din locuință.

Exteriorul trebuie și el amenajat

Ne-am dorit o casă, în special pentru a putea fi cât mai aproape de aerul curat și de natură. În orice proiecte de case, se pune mult accent și pe aspectul exteriorului. În proiectul nostru, este inclusă o terasă, suficient de mare încât să putem invita musafiri la un grătar. Nu am uitat nici aici de lumină, pentru serile petrecute la aer, astfel că terasa este prevăzută cu un corp de iluminare. Curtea va fi prevăzută cu un spațiu special amenajat pentru grătar, pentru serile călduroase de vară.

De când eram copil, mi-am dorit o casă în curtea căreia să fie trandafiri. Să vă spun și de unde această dorință. Când eram mică, bunicii mei aveau moștenită casa părintească a bunicului. Acolo, în curtea străbunicii mele, tufe multe de trandafiri te întâmpinau încă de la intrare. Dar nu orice trandafiri, ci din toate culorile și cu un parfum îmbătător. Iar acum, a venit timpul să am și eu trandafiri minunați în curtea mea.

43751540_288075205249744_8711566601238872064_n

Casa este de vis, dar amplasarea ei este la fel?

Cu toții știm că amplasarea locuinței este la fel de importantă pe cât este și locuința, în sine. Atunci când am cumpărat casa, am aflat că aceasta a fost construită în cadrul unei campanii de construcție, cu proiecte de case similare. Astfel, toate casele construite în acea perioadă, în zona în care este amplasată casa noastră, au fost construite standard, așa cum cerea Consiliul prin respectivele proiecte de case. Faptul că există o oarecare asemănare între case îți dă sentimentul de apartenență la o comunitate, lucru care mi se pare extraordinar. Pe de altă parte, se știe că o casă trebuie să te reprezinte și să simți că nu mai vrei să o schimbi vreodată, iar acest lucru nu este neapărat realizat printr-o casă standard.

Desigur, construcția standard s-ar putea modifica în prezent. Însă, dacă aș dori să fac modificări atât de mari, nu doar că aș vrea, dar chiar ar fi imperativ să apelez la un birou de arhitectură.

Per ansamblu, sunt foarte mulțumită de amplasarea casei. Totuși, ce am observat și aș schimba, este iluminatul public, care mi se pare că ar necesita o modernizare. Au trecut de mult timpurile în care lumea mergea la culcare de îndată ce apunea soarele, iar în zilele noastre, viața există și dincolo de lăsarea întunericului. De aceea, consider că, pentru siguranța comunității, este necesar ca iluminarea publică să fie una corespunzătoare, care să ofere lumina necesară în zonele locuite.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-07

Cum spuneam, îmi place amplasarea casei, deoarece este în apropiere de centrul orașului, dar totuși, departe de zgomot și aglomerație, are în apropiere atât magazine și piață, cât și școala, parcuri și chiar Biblioteca orășenească. Pentru mine, toate acestea sunt esențiale pentru o viață împlinită. Și, cum toate sunt la o distanță de aproximativ zece minute de mers pe jos de casa mea, pot spune că am totul la îndemână, fără a fi în mijlocul agitației orașului. Așadar, amplasarea este perfectă!

Concluzia la finalul renovării

După tot stresul și munca din timpul renovării, pot să afirm că la o viitoare renovare (sau schimbare a locuinței, ceea ce sper să nu fie vreodată) aș apela, cu siguranță, la un birou de arhitectură. Ați contractat vreodată serviciile unui arhitect pentru casa voastră sau ați fi dispuși?

Voi ce ați schimba la locuința voastră sau la spațiul în care este amplasată?

Articolul este scris pentru a cincea probă din cadrul competiției SuperBlog 2018.

Disclaimer: Fotografiile sunt din galeria foto aparținând AIA Proiect și din arhiva personală.

18 thoughts on “Artă și inginerie pentru o casă de vis

  1. Sims și mie îmi plăcea, la fel ca orice joc care presupune renovări 🙂 Felicitări pentru noua casă și spor la renovări! <3

  2. Oh… nu esti singura care ar apela la serviciile unei firme de arhitectura! Si mie mi-ar trebui una ca sa imi pot renova casa exact asa cum o visez!

  3. Citind articolul, ma gandeam la ce ar trebui modificat la casa noastra si am ajuns la concluzia ca într-adevăr ar fi mult mai uşor sa apelam la o firmă de arhitectura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.