„Bad Romance” – Heather Demetrios

În timp ce citeam cartea, am afirmat că, atunci când fiica mea va avea vârsta potrivită, acesta va fi primul roman pe care i-l voi oferi la citit. Personal, o voi putea sfătui doar din experiența de viață a celor din jur. Din fericire, nu am fost niciodată prinsă într-o relație toxică, astfel că pe pielea mea nu am simțit ce înseamnă o astfel de relație. Dar, sunt sigură că toți avem în jur persoane care au trăit astfel de relații pe pielea lor, la fel și eu am văzut astfel de relații abuzive. Cu siguranță nimeni nu își dorește să treacă printr-o astfel de experiență, iar această carte este precum o lecție pentru adolescenți (și pentru părinți).

Dincolo de povestea captivantă, prin subiectul abordat, stă modul în care este scrisă. Autoarea are un stil care m-a determinat să simt intens trăirile personajului principal. Cartea este scrisă din perspectiva lui Grace, personajul principal, care pare să se adreseze direct iubitului ei, Gavin.

Grace este elevă la liceu și este îndrăgostită de rockstar-ul liceului, Gavin Davis. În ochii ei, Gavin este băiatul ideal. Singura problemă este că el are deja o iubită: Summer. Dar când Summer vrea să se despartă de Gavin, iar el încearcă să se sinucidă, este momentul oportun pentru Grace, să îi vină în ajutor. De acolo, între Grace și Gavin începe o relație. Totul pare perfect, iar Grace este mai fericită ca oricând, mai ales că în familia ei, Grace nu are parte de afecțiune.

Mama lui Grace este recăsătorită, iar tatăl vitreg se poartă urât atât cu Grace, cât și cu mama ei. Fetei nu îi place modul în care mama ei se supune voinței soțului – Matahala, așa cum îl numește Grace. Însă pe măsură ce timpul trece și relația dintre Grace și Gavin devine mai serioasă, prietenele ei și sora ei îi atrag atenția asupra asemănărilor dintre Gavin și Matahală și dintre relația ei și cea a mamei ei.

Treptat, Gavin începe să îi interzică lui Grace să se mai apropie de băieți, încearcă să o îndepărteze de cele două prietene – Nat și Lys – și îi controlează întregul program. Atunci când ea nu vrea să facă ceea ce îi cere Gavin, el o acuză că nu îl iubește și îi evidențiază toate eforturile pe care el le face pentru relația lor. Relația lor devine mai tensionată după ce el termină liceul și începe facultatea.

„De când am refuzat să-mi părăsesc serviciul, ne certăm de fiecare dată când vorbim. Să fiu cu tine e ca și cum aș merge tot timpul pe sârmă. În fiecare zi. Mereu sunt încordată și simt că aș putea să cad. Dacă nu răspund când mă suni sau la un mesaj, îți ieși din pepeni.”

Visul ei este acela de a ajunge la Universitate în New York, pentru a deveni regizor de teatru, însă el reușește să o convingă să renunțe la acest vis, pentru a rămâne aproape de el. Grace acceptă totul, însă atunci când Gavin începe să o acuze că îl înșală și când ea descoperă că o urmărește, începe să aibă îndoieli cu privire la relația lor.

„De fiecare dată când pășesc în încăperea asta știu că într-o zi, chiar dacă ziua aia pare acum imposibil de departe, voi ajunge la New York. O fată dintr-un oraș mic, dar care poartă stele în privire, ca în Rock of Ages. Dorința mea de a fugi de acasă, de o mamă care stoarce toată viața din mine și un tată vitreg care e mereu pregătit să-mi dea o palmă nu e ceva inedit pe lume – merg cât pot de repede pe o potecă deja bătătorită de alții. Sunt fata disperată să fugă din orașul ei mic și sufocant, care știe că, dacă n-o va face, va muri. Știe că sufletul va începe să-i putrezească, asemeni unui fruct stricat.”

În timpul regizării unei piese de teatru, Grace îl cunoaște pe Gideon. Reușește să se apropie de el și devin prieteni, cu el se simte iar în largul ei, așa cum nu s-a mai simțit de dinainte de relația cu Gavin. Gideon o sfătuiește să se despartă de Gavin, iar ea simte că nutrește sentimente pentru Gideon, lucru ce îi dă încrederea că va reuși să renunțe, în sfârșit, la relația toxică pe care o are de aproape un an. Dar este atât de ușor să se despartă de un băiat precum Gavin?

„Nu am mai râs așa mult decât cu Gideon. Nu mai țin minte de când nu mi-am mai făcut griji că tu mă vei vedea vorbind cu alt băiat. Tot timpul a trebuit să mă uit peste umăr, să nu fii acolo și să mă vezi făcând o chestie care te-ar putea scoate din sărite.

Excursia asta face un lucru grozav. Îmi oferă o perspectivă asupra viitorului. Așa ar putea fi viața mea, fără tine.

Nu e atât de rea precum îmi imaginam. De fapt, nu e rea deloc.”

Citind cartea, veți descoperi cum un băiat aparent perfect, poate fi total defect în interior, poate avea o minte întunecată și un comportament înspăimântător. De cealaltă parte, veți vedea cum prieteniile adevărate sunt capabile să salveze un om din cele mai grele situații.

Pe măsură ce avansam cu lectura și descopeream problemele din viața lui Grace, încercam să mă întreb dacă familia ei și certurile de acasă au determinat-o să se complacă într-o relație care nu o făcea fericită. Ne este ușor să ne imaginăm că noi nu ne-am lăsa niciodată pradă unui partener abuziv, manipulator, dar adevărul este că nu știm cum reacționăm în astfel de situații, poate până nu dăm față cu ele.

Mi-a fost milă de Grace și, deși aș fi vrut să își asculte prietenii, am înțeles că în sinea ei, vedea în Gavin o salvare de la viața mizeră de acasă. Totuși, am apreciat că nu și-a părăsit de tot prietenele pentru el. Mi-a plăcut enorm cartea, a fost genul de lectură care te face să simți fiori, să trăiești cu adevărat povestea.

 

Cartea „Bad Romance” de Heather Demetrios poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

herg-benet

0 thoughts on “„Bad Romance” – Heather Demetrios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: