„Casa de lângă lac” – Kate Morton

În ultima perioadă am avut numeroase preocupări, astfel că, spre nefericirea mea, lectura a rămas pe ultimul loc. Însă în ultimele săptămâni mi-a ținut companie o carte care a reușit să îmi mențină interesul viu, în ciuda oboselii și a stresului cotidian. Este vorba despre cartea „Casa de lângă lac”, un roman excepțional, pe care l-am savurat până în cele mai mici detalii.

Cartea primită de la Libris mi-a ținut companie în ultimele zile, oferindu-mi prilejul de a evada într-un loc magic și încărcat de mister. Nu este vorba, însă, despre orice mister, ci unul legat de dispariția unui copil. Cea mai mare parte a acțiunii se petrece în Cornwall, dar în ceea ce privește planul timpului, avem acțiune plasată în trecut și în prezent. Povestea din trecut, mai precis, o întâmplare din 1933, revine în atenție în anul 2003, când Sadie Sparrow, o polițistă de la Poliția Metropolitană din Londra, descoperă o casă părăsită în Cornwall.

„Casele nu erau făcute să rămână goale. O casă fără nimeni care să o locuiască, mai ales una ca aceasta, înțesată încă de obiectele familiei, era cel mai trist și mai inutil lucru din lume.”

Sadie anchetează un caz al unei fetițe aparent părăsite de mama ei. Cuprinsă de sentimente de milă față de fetiță și de bunica acesteia, Sadie se implică prea mult în caz, astfel că nu acceptă închiderea acestuia, sub pretextul că mama fetiței ar fi părăsit-o, pur și simplu. Pentru a încerca să rețină cazul în atenția anchetatorilor, ea divulgă în presă informații legate de anchetă. Donald, partenerul ei, îi sugerează să meargă o lună în vacanță la țară, la bunicul ei. Ajunsă în Cornwall, Sadie descoperă, în timpul alergării, o casă părăsită, care îi atrage atenția.

„Sadie a aruncat pietricica într-un arc molcom spre lac: a căzut cu zgomot. Elementul de basm era, fără îndoială, unul dintre cele mai problematice aspecte ale acestui caz. Întotdeauna cazurile nerezolvate au constituit o provocare, dar acesta avea în plus și elementul folcloric. Povestea fusese povestită și repovestită de atâtea ori, că lumea ajunsese să-i accepte doza de mister. Dacă e să vorbim cinstit, cei mai mulți nici nu voiau vreun răspuns – lumea din afară, adică, cei care nu erau direct implicați în povestea asta; faptul că misterul era irezolvabil îl făcea și mai atractiv. Dar la mijloc nu erau nici vrăjitorie și nici magie, iar copiii nu se făceau nevăzuți așa, din senin. Se pierdeau, erau furați sau vânduți. Chiar și omorâți, uneori, dar de cele mai multe ori erau dați sau luați.”

Instinctul de detectiv o determină pe Sadie să sape cât de mult poate, pentru a descoperi misterul Casei de pe lac. Astfel, treptat și cu ajutorul unor persoane bine-intenționate, descoperă că domeniul Loeanneth a aparținut familiei Edevane. Theo, băiatul de doar unsprezece luni al soților Eleanor și Anthony Edevane, a dispărut în 1933, în timpul petrecerii tradiționale de la mijlocul verii.

Sadie reușește să ia legătura cu detectivul care a anchetat cazul dispariției lui Theo, dar și cu Alice, sora mai mare a lui Theo. Alice este o scriitoare de romane polițiste, foarte cunoscută, dar deloc sociabilă. În sinea ei, suferă pierderea lui Theo și se simte vinovată pentru dispariția fratelui ei – iar motive are, după cum veți descoperi citind cartea. De cealaltă parte, și surorile ei, Deborah și Clementine, au trăit întreaga viață cu sentimentul de vină apăsându-le pe umeri.

Piesă cu piesă, detaliu cu detaliu, informațiile se leagă și încep să se contureze scenarii cu privire la dispariția lui Theo, din 1933. Însă fiecare nou detaliu descoperit pare să zguduie din temelii ipotezele cu privire la dispariția băiatului și o duce pe Sadie pe o nouă pistă, de unde trebuie să o ia de la capăt. Într-un final, totul se așază la loc, reușind să ofere imaginea de ansamblu, astfel că misterul este, în sfârșit, dezlegat. Dar care este adevărul despre dispariția lui Theo Edevane veți descoperi doar citind cartea. Eu pot să vă spun că m-a luat prin surprindere, deși, spre final, începusem deja să intuiesc adevărul.

„Au rămas tăcuți, ascultând vuietul oceanului, zgomotele îndepărtate ale festivalului, bucurându-se de rezolvarea misterului. Alții n-aveau decât să folosească alcoolul și drogurile, se gândea Sadie, nimic nu era mai stimulant ca dezlegarea unei enigme, mai ales una atât de neașteptată ca aceasta.”

Cartea este una deosebit de complexă, autoarea purtându-ne prin poveste din 1911 și până în 2004. Astfel, descoperim o parte a istoriei familiei Edevane, dar suntem și martorii evenimentelor din 2003, care au dus-o pe Sadie în Cornwall. Deși firul narativ principal are ca punct central povestea familiei Edevane, descoperim și un plan secundar, acela al cazului anchetat de Sadie – cazul Maggie Bailey. Și perspectivele sunt mai multe, astfel că povestea este prezentată din punctul de vedere al diferitelor personaje implicate în poveste.

A fost prima mea întâlnire cu stilul autoarei Kate Morton, dar sunt sigură că nu va fi și ultima. Asta deoarece autoarea reușește să creioneze povești deosebit de frumoase și complexe. Vă recomand această carte, în special dacă vă plac cărțile polițiste, cele care reușesc să mențină viu interesul cititorilor.

Cartea „Casa de lângă lac” de Kate Morton poate fi achiziționată de pe Libris.

0 thoughts on “„Casa de lângă lac” – Kate Morton

  1. Pana acum nu am citit nicio carte de Morton, ba chiar am evitat… Recenzia ta ma face sa cred ca am facut o mare greseala. O sa caut “Casa de langa lac”. Multumesc pentru recomandare! :*

  2. Eu tot adun cărțile autoarei acasă, în speranța că voi citit tot ceea ce a scris 🙂 Ador modul ei de scriere. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.