Grădina cu Fluturi – Dot Hutchison

grădina cu fluturi

Poate un thriller să fie minunat? Poate o poveste dură să fie fantastică? Da, ambele pot, în aceeași măsură în care și frumusețea poate fi urâtă, cruntă, dureroasă. Cartea „Grădina cu Fluturi” este un thriller excepțional, foarte bine scris, care te ține captiv între paginile sale, încercând să dai de capătul poveștii. În schimb, Grădina cu Fluturi – cea din carte – este un loc al ororilor, total opus frumuseții pe care titlul o inspiră.

Grădina cu Fluturi – un loc al ororilor

Atunci când locul cunoscut sub denumirea de Grădina este descoperit de către autorități, una dintre fetele captive acolo este luată pentru interogatorii. Agenții Victor Hanoverian și Brandon Eddison, de la FBI, au menirea de a afla povestea Grădinii și a fetelor descoperite acolo. Fata, pe nume Maya, le dezvăluie, treptat, povestea ei și a Grădinii. Deși merge în trecutul ei, până în copilărie, refuză să spună toate detaliile legate de adevărata ei identitate. În schimb, pare atașată de apartamentul în care locuia înainte de a fi răpită și de colegele ei de apartament.

Maya le povestește agenților despre Grădină, un loc frumos și, totuși, oribil. Locul este deținut de un om de afaceri, bogat, pe care ele îl știu sub numele de Grădinar. Acesta răpește fete și le transformă în propriii lui Fluturi. Astfel, fiecare fată nou adusă în Grădină primește un set de aripi pe spate – fiecare reprezentând un anumit specimen de fluture – și un nou nume. Li se oferă mâncare și haine, dar libertatea și intimitatea le sunt complet îngrădite.

„În afara meselor, care ne erau servite la ore fixe, nu aveam un program anume, așa că majoritatea fetelor lâncezeau prin camerele lor sau prin ale prietenelor. Dacă te voia Grădinarul, nu avea altceva de făcut decât să se uite pe camerele de filmat și să vină apoi să te găsească. Când Lyonette ne-a invitat pe mine și pe Bliss să ne petrecem noaptea în camera ei, nu am stat pe gânduri. Era ceva ce făceam mai tot timpul. Ar fi trebuit totuși să observ disperarea din vocea ei, tonul aspru al cuvintelor, dar era ceva ce îți făcea Grădina în unele zile, efectul ei, așa că nu mai dădeai atenție. Ca și frumusețea, disperarea și teama erau la fel de comune ca a respira.”

Fetele transformate în fluturi

Fetele sunt răpite în jurul vârstei de 16 ani și trăiesc doar până la vârsta de 21 de ani. Când o fată ajunge la vârsta-limită, este ucisă și afișată într-o vitrină cu rășină, pentru a fi conservată. Grădinarul își construiește, astfel, propria lui colecție de Fluturi deosebiți, pe care îi admiră cu fiecare ocazie și pe care, spune el, îi iubește.

„Moartea era un lucru straniu în Grădină, o amenințare perpetuă, dar totuși nu ceva ce vedeam cu adevărat întâmplându-se. Fetele erau pur și simplu luate din mijlocul nostru, apoi o pereche de aripi le lua locul, în vitrină. Pentru cele mai multe fete, vitrinele erau primul lor contact cu moartea pe care îl avuseseră vreodată.”

Maya le vorbește agenților despre fetele din Grădină, despre cele care au devenit Fluturi pentru eternitate, despre cele de care s-a apropiat și despre cele pe care nu le avea la suflet. Le povestește despre ororile trăite în Grădină, despre Grădinar și fiii acestuia, despre abuzurile sexuale la care fetele erau supuse și despre cum erau întâmpinate noile fete.

Fii grădinarului

Grădinarul are doi fii: Avery, care le abuzează pe fete și pe unele chiar le-a ucis, prin brutalitatea pe care o manifesta asupra celor pe care le alegea să-i satisfacă poftele, și Desmond, un băiat blând, care nu realizează, până târziu, ce orori ascunde Grădina. Desmond se îndrăgostește de Maya, iar ea vede în el posibilul bilet al fetelor către libertate. Dar va face Desmond dreptate în cazul fetelor ținute captive de către tatăl lui, sau se va alătura acestuia în jocul lui?

Maya este personajul-cheie în descoperirea adevărului despre grădină. Din câte se pare, toate supraviețuitoarele vor să vorbească doar cu ea, ceea ce le dă de gândit agenților, care se întreabă ce rol joacă Maya în Grădină. Este ea o simplă victimă, sau este complice al Grădinarului? Faptul că Maya își ascunde adevărata identitate amplifică bănuielile agenților cu privire la rolul ei în toată povestea.

Viața în Grădina cu fluturi

Detaliile poveștii ies la iveală treptat, reușind, până la final, să contureze un întreg tablou al vieții incerte pe care o duceau fetele în Grădină. Până la final, ițele se descâlcesc și se așază exact acolo unde le e locul, pentru a forma imaginea de ansamblu. Descrierile ample mi-au permis să îmi imaginez Grădina, cu toate detaliile ei, fetele cu aripile pe care le-au dobândit, dar și sentimentele care le-au încercat de fiecare dată când o nouă fată era adusă sau când una dintre ele împlinea 21 de ani. Grădinarul are Grădina de 30 de ani, ascunsă bine de ochii lumii și, totuși, în imediata vecinătate a conacului în care trăiește cu soția și cei doi copii.

„Aripile superioare erau maronii-caramel, cu nuanțe aurii, cam la fel cum erau părul lui Lyonette și ochii ei, străbătute de nervuri fine de negru, alb și arămiu. Aripile inferioare aveau nuanțe de roz și mov, intercalate și ele cu alb și negru. Detaliile erau impresionante, degradé-ul coloristic părea să capete viață. Culorile erau bogate și mi se întindeau pe aproape tot spatele, de la umeri până deasupra coapselor.”

Grădina cu fluturi – un thriller excepțional

Vă recomand să citiți această carte, mai ales dacă thriller-ele sunt printre preferatele voastre, dar nu numai. Este o carte plină de imaginație, dar care te pune pe gânduri. Citind-o, nu poți să nu te întrebi câți oameni nu au o minte atât de bolnavă precum Grădinarul și câți dintre ei nu își duc ideile sinistre la împlinire. Un fragment din carte mi-a atras, în mod special, atenția în acest sens și mi-a ridicat semne de întrebare cu privire la lumea reală: „Grădinarul avea mulți bani și mult spațiu, o combinație proastă când ai tendințe de nebunie.”

Cartea „Grădina cu fluturi” de Dot Hutchison poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

herg-benet

18 thoughts on “Grădina cu Fluturi – Dot Hutchison

  1. Wow! Superba recenzie! Cat despre carte, am piele de gaina! Chiar sunt curioasa de adevarata identitate a Mayei si ce se intampla cu Gradinarul. Pare o poveste in care trebuie sa ai inima pregatita pentru destainurile fetei.
    Felicitari!💜😘

      1. O am pusa pe lista de lecturi viitoare. Sper ca in curand sa dau comanda de ea. Mi-ar placea mult, desi cred ca, emotional, m-ar afecta. Dar acesta e rolul cartilor. Te pup!😍😘

  2. Foarte tare mi-a plăcut și mie, abia aștept surprizele din următoarele volume. Felicitări pentru recenzia convingătoare și minunată! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: